ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμα του μαλλιαρού μαμούθ




Επιστήμονες ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να αποκαλύψουν πλήρως την γονιδιωματική αλληλουχία του μαλλιαρού μαμούθ.
Η προσπάθειά τους είχε σκοπό να διερευνήσουν τα αίτια εξαφάνισής τους ενώ το δείγμα DNA προήλθε από ένα μαμούθ που βρέθηκε ολόκληρο σε στρώμα πάγου. Όπως ανέφεραν οι ίδιοι, αρκεί και μόνο ένα δείγμα για να βγάλουν συμπεράσματα για έναν ολόκληρο πληθυσμό ζώων.

Το συγκεκριμένο είδος εξαφανίστηκε πριν από 4.000 χρόνια από ένα Αρκτικό νησί με την ονομασία Wrangel, κοντά στις ακτές της Ρωσίας, και περίπου 6.000 χρόνια μετά την εξαφάνιση των "συγγενών" τους από τη Σιβηρία.

Ένα από τα δείγματα που βρήκαν ήταν ενός αρσενικού νεαρού μαμούθ που ζούσε στη Σιβηρία πριν περίπου 44.800 χρόνια ενώ το δεύτερο δείγμα ήταν ενός ενήλικου αρσενικού από το το νησί Wrangel, το οποίο έζησε πριν περίπου 4.300 χρόνια.

Η ομάδα ανακάλυψε πως τα μαμούθ που ζούσαν στο νησί Wrangel ήταν λίγα σε πληθυσμό, και αναγκάστηκαν να ζευγαρώνουν σε στενό κύκλο. Αν και ήλπιζαν να βρουν τα αίτια εξαφάνισής τους, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρτασμα πως η έλλειψη γενετικής διαφοροποίησης του πληθυσμού στη νήσο Wrangel δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτό ήταν και η αφορμή να πεθάνουν.

Το αποτέλεσμα μπορεί να μην ικανοποίησε την ομάδα των επιστημόνων, αλλά σκοπεύουν να συνεχίσουν τις έρευνες για να ανακαλύψουν πως εξελίχθηκαν και τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το μαμούθ από τους σύγχρονους ελέφαντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια