ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί το προκαθορισμένο γράμμα για τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών είναι το C

Από τότε που οι σκληροί δίσκοι έχουν καταλάβει μία θέση στους προσωπικούς υπολογιστές, ο βασικός hard drive κάθε μηχανήματος αντιστοιχίζεται με το γράμμα "C". Γιατί όμως αυτή η επιλογή; Και γιατί τελικά επιλέγονται γράμματα για τα drives των υπολογιστών μας.
cc hard drive
Η ιδέα της ονομασίας των διάφορων αποθηκευτικών μέσων στους υπολογιστές με βάση… γράμματα του λατινικού αλφαβήτου ξεκίνησε να υπάρχει από τα πρώτα virtual machine operating systems που η IBM ανέπτυξε τη δεκαετία του ’70, αρχής γενομένης από τα CP-40 και CP/CMS αλλά και το CP/M της Digital Research.
To 1980, η IBM προσπαθεί να φέρει το CP/M στον IBM Personal Computer, με τις συνομιλίες μεταξύ των δύο εταιρειών να αποτυγχάνουν. Έτσι, η IBM στρέφεται στη Microsoft που με τη σειρά της αγοράζει έναν κλώνο του CP/M και δημιοuργεί το γνωστό μας πια MS-DOS (PC DOS από την ΙΒΜ). Κάπως έτσι, ξεκίνησε η μεγάλη… επιτυχία για την εταιρεία του Bill Gates, που ανάμεσα στα άλλα χαρακτηριστικά που “δανείστηκε” στο MS-DOS ήταν η επιλογή χρήσης γραμμάτων για τα ονόματα των drives.
Γιατί όμως δε δόθηκε το γράμμα A: στον κεντρικό σκληρό κάθε μηχανήματος; Η απάντηση είναι απλή και οι παλαιότεροι τη βρίσκουν εύκολα. Τα παλιά PCs δεν είχαν εσωτερικούς αποθηκευτικούς χώρους, λόγω κόστους προφανώς. Αντ’ αυτού είχαν floppy drives για δισκέτες 5 1/4'' που επισημαίνονταν με το γράμμα A: στο MS-DOS. Κάποιοι είχαν μάλιστα και δύο, οπότε το δεύτερο floppy disk drive έπαιρνε αυτόματα το όνομα B:. Ακολούθησαν οι δισκέτες των 3,5’’, διατηρώντας την ίδια λογική.
Όταν, τη δεκαετία του ’80, οι σκληροί δίσκοι άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα μηχανήματα και, καθώς τα δύο πρώτα γράμματα ήταν κατειλλημένα, η αντιστοίχιση δεν μπορούσε παρά να γίνει με το C:. Αντίστοιχα το CD/DVD drive έπαιρνε το D: κ.ο.κ.
Έτσι, ακόμη και σήμερα, που τα περισσότερα νέα μηχανήματα δεν έχουν floppy drives, το γράμμα C: παραμένει να συνοδεύει τον main hard drive τους όσο για τα Α: και B: μένουν για να διατηρούν τις αναμνήσεις μας και να προσφέρουν... διδακτικά μαθήματα σε (πολύ) νεότερους χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια