ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στις 14 Ιουλίου, το διαστημικό σκάφος New Horizons φτάνει στον Πλούτωνα

Καθώς το διαστημόπλοιο New Horizons πλησιάζει τον Πλούτωνα, τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη-νάνο του ηλιακού μας συστήματος, δύει και η εποχή της εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος, τουλάχιστον κατά μία άποψη.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού τα μεγαλύτερα ουράνια σώματα θα έχουν παρατηρηθεί από κοντά από την ανθρωπότητα. Βεβαίως, υπάρχουν και ορισμένα φεγγάρια ή άλλα ουράνια σώματα, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την προετοιμασία των αποστολών να βρίσκονται σε εξέλιξη (π.χ Ευρώπη, Γανυμήδης, Εγκέλαδος) ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ο Πλούτωνας και η αποστολή New Horizons σηματοδοτούν το τέλος μίας εποχής, αφού είναι ο τελευταίος “μεγάλος ανεξερεύνητος σταθμός” στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Η αποστολή New Horizons επίσης σηματοδοτεί και την χαραυγή μίας νέας, ενθουσιώδης εποχής, που θα σημάνει την εξερεύνηση ακόμα περισσότερων ουράνιων σωμάτων (ακόμα και με επανδρωμένες αποστολές, όπως αυτή στον Άρη) καθώς και αποστολές στο βαθύ διάστημα.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η ανθρωπότητα εδώ και μισό αιώνα έχει στείλει διαστημικά οχήματα στην Σελήνη, και από εκεί στην Αφροδίτη, στον Άρη, στον Κρόνο και στον Δία, στον Ερμή και στον Ποσειδώνα αλλά το ταξίδι στον Πλούτωνα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η ανθρωπότητα θα φτάσει στον πλέον απομακρυσμένο πλανήτη-νάνο του Ηλιακού Συστήματος.

Καθώς πλησιάζει η αποστολή, οι επιστήμονες έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν σε υψηλότερη ανάλυση ορισμένες “λαμπερές” περιοχές του αινιγματικού Πλούτωνα, που ενδεχομένως να υποδηλώνουν την ύπαρξη πάγου στους πόλους του.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Το διαστημικό σκάφος New Horizons της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, εκτοξεύθηκε για να μελετήσει τον Πλούτωνα, τους δορυφόρους του πλανήτη καθώς και μερικά σώματα στην ζώνη του Κάιπερ. Αναπτύχθηκε ως τμήμα του προγράμματος New Frontiers και εγκρίθηκε το 2001, μετά την ακύρωση των αποστολών Pluto Fast Flyby και Pluto Kuiper Express. Η εκτόξευση της αποστολής πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2006 από το ακρωτήριο Canaveral και θα φτάσει στον Πλούτωνα τις 14 Ιουλίου του 2015.

Τότε, το διαστημικό σκάφος New Horizons θα πραγματοποιήσει ένα κοντινό fly-by στον πλανήτη-νάνο (θα ακολουθήσουν και άλλα) και τότε οι επιστήμονες, χάρη σε αναλύσεις που θα πραγματοποιηθούν, αλλά και σε υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πολλά περισσότερα για τον Πλούτωνα και θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια