Silverstone Kublai KL06 Review
Πρόκειται για το Silverstone Kublai KL06, το οποίο σπάει την "παράδοση" και αποτελεί το πρώτο micro-ATX κουτί της εν λόγω σειράς. Με αρκετά μινιμαλιστικό σχεδιασμό το νέο αυτό κουτί, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την εταιρεία με τέτοιο τρόπο που αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό την είσοδο σκόνης στο εσωτερικό του και παράλληλα παρά τις μικρές του διαστάσεις είναι αρκετά ευρύχωρο ώστε να χωράει πολύ μεγάλες κάρτες γραφικών ή ακόμη και κάποια μικρή all-in-one υδρόψυξη.
Πάμε λοιπόν σιγά σιγά να δούμε τι ακριβώς έχει να μας δείξει σήμερα η Silverstone με το Kublai KL06, ξεκινώντας την παρουσίασή μας όπως πάντα με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα τεχνικα χαρακτηριστικά του Silverstone Kublai-KL06.
Πάμε λοιπόν σιγά σιγά να δούμε τι ακριβώς έχει να μας δείξει σήμερα η Silverstone με το Kublai KL06, ξεκινώντας την παρουσίασή μας όπως πάντα με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα τεχνικα χαρακτηριστικά του Silverstone Kublai-KL06.
To κουτί της σημερινής μας δοκιμής έρχεται σε μια απλή συσκευασία, από χοντρό χαρτόνι, οι διαστάσεις της οποίας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες κάτι που άλλωστε είναι λογικό. Εξωτερικά υπάρχουν ορισμένα σκίτσα του κουτιού ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά και σε ορισμένα από τα βασικά τεχνικά του χαρακτηριστικά.
Ανοίγοντας τη συσκευασία βλέπουμε πως το KL06 βρίσκεται ασφαλώς τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια από φελιζόλ, ενώ ταυτόχρονα είναι τοποθετημένο μέσα σε ναύλον έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα οποιασδήποτε φθοράς κατά τη μεταφορά του.
Τα παρελκόμενα του κουτιού μας αποτελούνται από ένα σακουλάκι με βίδες και δεματικά, ένα SSD bracket και ένα εγχειρίδιο οδηγιών το οποίο σημειωτέον είναι από χαρτί εξαιρετικά καλής ποιότητας.
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Έχοντας πάρει, βλέποντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά, μια ιδέα του τι περίπου μας προσφέρει το Kublai KL06 είναι στιγμή να το βγάλουμε οριστικά από τη συσκευασία του και να το φωτογραφίσουμε ξεκινώντας για αρχή από το εξωτερικό του.
Ξεκινάμε με δύο φωτογραφίες από την πρόσοψη του κουτιού η οποία έχει αρκετά λιτή, αλλά αισθητικά πολύ όμορφη όψη. Παράλληλα υπάρχουν δύο θύρες USB 3.0, οι υποδοχές ήχου, ενώ στο πάνω μέρος διακρίνουμε μια θέση για ανεμιστήρα.
Mια πιο κοντινή ματιά στην αριστερά πλευρά της πρόσοψης, όπου όπως είπαμε υπάρχουν οι θύρες USB 3.0, οι υποδοχές ήχου αλλά και τα πλήκτρα ενεργοποίησης και επαναφοράς του συστήματος.
Μια κοντινή ματιά και στο λογότυπο, το οποίο βρίσκεται στο μέσο ουσιαστικά της πρόσοψης. Από πίσω διακρίνονται αμυδρά τα πτερύγια τους ενός εκ των δύο ανεμιστήρων που βρίσκονται στο εσωτερικό.
Η δεξιά πλευρά του κουτιού μας. Ακόμη και αν το θέλαμε, δεν θα μπορούσε να είναι πιο λιτή.
Ακριβώς το ίδιο μοτίβο και από την άλλη πλευρά.
Όπως έχουμε ήδη δει στην κορυφή του κουτιού υπάρχει μια θέση για ανεμιστήρα, την οποία αν δούμε πιο προσεκτικά θα διακρίνουμε ότι καλύπτεται και από ένα μαγνητικό φίλτρο σκόνης. Στο εσωτερικό αυτής της θέσης θα τοποθετηθεί λίγο αργότερα το τροφοδοτικό του συστήματος μας.
Μια ματιά στο φίλτρο που προαναφέραμε, το οποίο ακριβώς επειδή είναι μαγνητικό αφαιρείται με χαρακτηριστική ευκολία.
Μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά του κουτιού, η οποία αν και ομολογουμένως έχει αρκετά ασυνήθιστο σχεδιασμό όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια είναι πέρα από ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα πρακτική.
Οι δύο πλευρικές λαμαρίνες του KL06 συγκρατούνται από τέσσερις χειρόβιδες.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με τρεις φωτογραφίες από την κάτω πλευρά του κουτιού μας, στην οποία πέρα από τις τέσσερις οπές για τη στήριξη κάποιου σκληρού δίσκου 3.5 ιντσών, υπάρχει και λαστιχένια επένδυση στα ποδαράκια του κουτιού.
Φωτογραφίες - Εσωτερικό
Με την εξερεύνηση του εξωτερικού του Silverstone Kublai KL06 να έχει τελειώσει, είναι πλέον η στιγμή να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα και να δούμε τι ακριβώς κρύβεται και στο εσωτερικό του.
Πρώτος μας σταθμός είναι και πάλι η πρόσοψη του κουτιού, από την οποία αφαιρείται με πολύ μεγάλη ευκολία ένα τμήμα και μας αποκαλύπτει τους δύο προ εγκατεστημένους ανεμιστήρες που υπάρχουν πίσω από αυτό.
Και μια κοντινή ματιά στο τμήμα που αφαιρέσαμε, το οποίο όπως μπορείτε να δείτε ασφαλίζει στη θέση του με ένα κλιπ που βρίσκεται στο μέσο του. Η εσωτερική του πλευρά είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να επιτρέπεται η είσοδος αέρα αλλά ταυτόχρονα να εμποδίζεται κατά το δυνατόν η είσοδος σκόνης στο εσωτερικό του κουτιού.
Η πρώτη μας κίνηση για να αποκτήσουμε ουσιαστική πρόσβαση στο εσωτερικό του κουτιού, είναι να αφαιρέσουμε την αριστερή πλευρική λαμαρίνα ξεβιδώνοντας τις δύο χειρόβιδες που τη συγκρατούν. Εκεί μας περιμένει μια έκπληξη, καθώς ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των κουτιών υπάρχει ο χώρος για την εγκατάσταση της μητρικής, εν προκειμένω εδώ θα είναι η "πλάτη" του. Αυτό είναι βέβαια κάτι για το οποίο είχαμε προϊδεαστεί όταν είδαμε παραπάνω, τη διαμόρφωση της πίσω πλευράς του κουτιού μας.
Ιδού και η δεξιά πλευρά του KL06 από την οποία θα πραγματοποιήσουμε όλους τους απαραίτητους χειρισμούς, λίγο αργότερα για την εγκατάσταση του συστήματος μας.
Μια κοντινή ματιά στο αποσπώμενο cage που μπορεί να φιλοξενήσει SSDs ή σκληρούς δίσκους 2.5 ιντσών αλλά και στα καλώδια που βρίσκονται μαζεμένα προτού συνδεθούν στη μητρική.
Οι δύο από τις 4 βίδες που συγκρατούν το cage των δίσκων στη θέση του. Οι άλλες δύο είναι κάπως κρυμμένες για να μπορέσει να τις αποτυπώσει ο φακός μας, όμως το κατσαβίδι έχει αρκετά εύκολη πρόσβαση και σε αυτές.
Το HDD/SSD cage έχοντας βγει από τη θέση του. Η αφαίρεσή του προτείνεται εάν θέλετε να πάρετε τη μέγιστη ροή αέρα στο εσωτερικό του κουτιού αλλά αυτό σημαίνει πως ταυτόχρονα θα πρέπει να βρείτε και έναν αποτελεσματικό τρόπο να διαχειριστείτε τα αποθηκευτικά σας μέσα.
Kαι κάπως έτσι μοιάζει πλέον το κουτί μας χωρίς το εξάρτημα που αφαιρέσαμε. Πάνω δεξιά όπως βλέπετε υπάρχει ένα λογότυπο της εταιρείας και πίσω από αυτό βρίσκεται ο χώρος στον οποίο λίγο αργότερα θα τοποθετήσουμε το τροφοδοτικό του συστήματος.
Από την άλλη πλευρά, πάνω αριστερά, υπάρχουν οι δύο θέσεις για οπτικές συσκευές οι οποίες όμως δυστυχώς δεν είναι tool-free.
Η εσωτερική πλευρά των PCI slots που διαθέτει το κουτί μας στην πίσω πλευρά του.
Όπως προσέξατε από την προηγούμενη φωτογραφία, ο χώρος στο εσωτερικό του κουτιού είναι πολύ λίγος για να γίνει ο όποιος χειρισμός στα PCI slots. Αυτό όμως μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από την εξωτερική πλευρά αν αφαιρέσουμε το βιδωτό μεταλλικό τμήμα που βλέπουμε παραπάνω. Ωστόσο θα μας άρεσε μια tool-free λύση εδώ καθώς η συγκεκριμένη δεν είναι ιδιαίτερα πρακτική.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μια φωτογραφία όπου μπορούμε να δούμε την εσωτερική πλευρά της κάθε πλευρικής λαμαρίνας.
Εγκατάσταση συστήματος
Είμαστε πλέον ένα βήμα πριν από το να μπορέσουμε να πάρουμε τις απαραίτητες μετρήσεις από το εσωτερικό του κουτιού μας αλλά για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσουμε το hardware που θα αποτελέσει το σύστημα δοκιμών.
Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των κουτιών που έχουν περάσει μέχρι στιγμής από τα χέρια μας, στο Kublai KL06 οι αποστάτες της μητρικής έρχονται προεγκατεστημένοι και έτσι γλιτώνουμε λίγο χρόνο και περνάμε ευθύς αμέσως στο επόμενο βήμα.
Σειρά παίρνει άμεσα η εγκατάσταση της μητρικής, η τοποθέτηση της οποίας παρά τον περιορισμένο χώρο είναι ιδιαίτερα γρήγορη και εύκολη.
Συνεχίζουμε με την τοποθέτηση των μνημών, του επεξεργαστή και της ψύκτρας και κάπου εδώ μάλλον τελειώνουν τα εύκολα καθώς το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την τοποθέτηση του τροφοδοτικού είναι μάλλον από τα πιο περίπλοκα σημεία που έχουμε συναντήσει τελευταία.
Για την σωστή τοποθέτηση του συγκεκριμένου τουλάχιστον τροφοδοτικού, ήταν απαραίτητη η αφαίρεση της οροφής του κουτιού. Μπορεί αυτό να μην είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, όμως σίγουρα απαιτεί αρκετό παραπάνω χρόνο από τον συνηθισμένο και σίγουρα θα προτιμούσαμε έναν πιο "συμβατικό" τρόπο για την εγκατάσταση του τροφοδοτικού, όπως άλλωστε γίνεται και στη συντριπτική πλειοψηφία των κουτιών. Ευτυχώς η εταιρεία έχει προικίσει το κουτί με πολύ καλές δυνατότητες διαχείρισης των καλωδιώσεων και αυτό θα μπορούσαμε να το εκλάβουμε σαν ελαφρυντικό.
Επί τη ευκαιρία μπορούμε να ρίξουμε και μια ματιά στην εσωτερική πλευρά της οροφής του κουτιού μας.
Συνεχίζουμε με την εγκατάσταση του SSD, η οποία είναι πολύ εύκολη χάρη στον εξαιρετικό tool-free μηχανισμό που έχει δημιουργήσει η Silverstone. Πρακτικά ο SSD μπαίνει συρταρωτά και κουμπώνει στις υπάρχουσες θέσεις του cage και ασφαλίζει αυτόματα, ενώ με το τράβηγμα ενός μικρός μοχλού απασφαλίζει και βγαίνει εξίσου εύκολα.
Τοποθετώντας το cage στη θέση του διαπιστώνουμε πως η Silverstone έχει μελετήσει με εξαιρετική προσοχή το εσωτερικό του κουτιού και το έχει διαστασιολογήσει έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα χώρου ακόμη και με μια κάρτα γραφικών όπως η Radeon 5970.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με δύο φωτογραφίες από την πίσω πλευρά του κουτιού. Εδώ μπορούμε να δούμε το αρκετά μεγάλο άνοιγμα που υπάρχει πίσω από τη μητρική ώστε να μπορούμε να κάνουμε διάφορους χειρισμούς χωρίς να την αφαιρέσουμε αλλά και τις τρεις οπές για όδευση καλωδίων. Το αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς καλύτερο αν υπήρχαν και gromets σε αυτές αλλά αυτό σίγουρα δεν αποτελεί σημαντική παράλειψη.
Σύστημα μετρήσεων και Μεθοδολογία
Το hardware, το οποίο είδαμε και παραπάνω, που τοποθετήσαμε στο Silverstone Kublai KL06 ήταν το εξής:
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνάν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν. Βασικό είναι να σημειώσουμε ότι η θερμοκρασία τους χώρου που έγιναν οι δοκιμές ήταν στους 27 βαθμούς Κελσίου.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε αναφορικά με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο εσωτερικό του κουτιού.
Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε πως οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του κουτιού βρίσκονται σε αρκετά καλό επίπεδο. Ωστόσο διατηρούμε μια μικρή επιφύλαξη για τυχόν μεγαλύτερες τιμές σε περιόδους με μεγαλύτερη εξωτερική θερμοκρασία καθώς η ροή αέρα εμποδίζεται σε ένα βαθμό από το cage των σκληρών δίσκων.
Σε ό,τι αφορά τον παραγόμενο από τους ανεμιστήρες θόρυβο κινήθηκε και αυτός σε αρκετά καλά επίπεδα με την μέγιστη τιμή του (όταν δηλαδή και οι δύο ανεμιστήρες λειτουργούσαν στο μέγιστο των στροφών τους) να φτάνει 37,8 db(A). Αυτό από τη μια πλευρά σημαίνει πως αν και το κουτί δεν διαθέτει κάποιο ηχομονωτικό υλικό μπορεί εντούτοις να περιορίσει αρκετά ικανοποιητικά το θόρυβο και αφετέρου πως υπό νορμάλ συνθήκες οι ανεμιστήρες θα λειτουργούν πρακτικά αθόρυβα χωρίς να απασχολήσουν το χρήστη.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ φτάνει προς το τέλος της και η σημερινή μας παρουσίαση και καθώς το Silverstone Kublai KL06 κατεβαίνει σιγά σιγά από τον πάγκο δοκιμών, είναι πια καιρός να βάλουμε και εμείς σε μια τάξη τις σκέψεις μας και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε πως το εν λόγω κουτί αποτελεί μια πολύ καλή και αξιόλογη πρόταση αν και η τιμή του έχει ενδεχομένως ένα περιθώριο να πέσει ακόμη λίγο παρακάτω. Με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και ιδιαίτερα ευρύχωρο και καλά μελετημένο εσωτερικό το Kublai KL06 μπορεί να φιλοξενήσει από ένα απλό setup γραφείου έως ένα σύστημα επιδόσεων με αρκετά μεγάλη ευκολία. Διατηρώντας αρκετά καλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του αλλά και τουλάχιστον ικανοποιητικό επίπεδο θορύβου υπό κανονικές συνθήκες, το μόνο πραγματικά μελανό σημείο που χαλάει την πολύ καλή γενική εικόνα είναι η όλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο χρήστης για να εγκαταστήσει το τροφοδοτικό. Το ζήτημα αυτό αντισταθμίζεται σε ένα βαθμό από τις πολύ καλές δυνατότητες διαχείρισης των καλωδίων ωστόσο είμαστε βέβαιοι πως η εταιρεία με την πολύ μεγάλη πείρα που διαθέτει θα μπορούσε να βρει έναν πιο αποτελεσματικό και κυρίως λιγότερο χρονοβόρο τρόπο.
Ας συνοψίσουμε όμως παραθέτοντας επιγραμματικά, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στο SIlverstone Kublai KL06.
Δεν υπάρχουν σχόλια