ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θα μπορούσαν να εντοπίσουν οι εξωγήινοι τη Γη;


 Από τότε που η Ανθρωπότητα κατάφερε να κοιτάξει προς το Διάστημα, οι ερευνητές δεν έχουν σταματήσει να αναζητούν ίχνη ζωής με διάφορους τρόπους, αλλά δύο αστρονόμοι από το Cornell University αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για τον εντοπισμό εξωπλανητών είναι η παρατήρηση για περιοδικές μεταβολές της φωτεινότητας μακρινών αστέρων που υποδηλώνουν πως έχει γίνει διέλευση κάποιου εξωπλανήτη. Η προσέγγιση των αστρονόμων του Cornell είναι αντίστροφη: πόσο ορατή είναι η Γη από τους μακρινούς εξωπλανήτες σε περίπτωση που υπάρχουν εξωγήινοι με τις ίδιες ανησυχίες;

Όπως σημειώνει η Lisa Kaltenegger, επικεφαλής της έρευνας,

Ας δούμε το ζήτημα από την αντίθετη πλευρά και ας αναρωτηθούμε από ποια βέλτιστη θέση θα μπορούσαν να δουν οι εξωτερικοί παρατηρητές της Γη σαν έναν διερχόμενο πλανήτη. Σε περίπτωση που υπάρχουν όντως εξωτερικοί παρατηρητές, τότε θα ήταν εφικτό να εντοπίσουν ίχνη της βιόσφαιρας στην ατμόσφαιρα της Γης.

Με αυτό το σκεπτικό, η Lisa Kaltenegger και η ομάδα της κατάφεραν να εντοπίσουν 1004 αστέρες παρόμοιους με τον δικό μας Ήλιο, οι οποίοι δεν αποκλείεται να διαθέτουν πλανήτες παρόμοιους με τη Γη και από εκεί να μπορούν να εντοπίσουν ίχνη ζωής στον δικό μας πλανήτη. Με απλά λόγια, αν τοποθετούσαμε παρατηρητές σε εξωπλανήτες που κινούνται γύρω από αυτούς τους αστέρες, τότε θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τη Γη ως διερχόμενο πλανήτη γύρω από τον Ήλιο και να εντοπίσουν ίχνη ζωής. Η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει τους ερευνητές να εστιάσουν πολύ πιο στοχευμένα.

Εάν εντοπίσουμε κάποιον εξωπλανήτη με ζωντανή βιόσφαιρα, θα ήμασταν σίγουρα περίεργοι να δούμε αν κάποιος κάποιος κοιτάζει και προς τον δικό μας πλανήτη για να μας βρει. Εάν θέλουμε να εντοπίσουμε εξελιγμένη μορφή ζωής στο Διάστημα που έχει τις ίδιες ανησυχίες και ίσως θέλει να έρθει σε επαφή μαζί μας, τότε με αυτή τη μέθοδο θα γνωρίζουμε που να κοιτάξουμε πρώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια