ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Generation Next: Μια μοναδική online εμπειρία γύρω από την τεχνολογία και τις επιστήμες

 Generation Next: Μια μοναδική online εμπειρία γύρω από την τεχνολογία και τις επιστήμες


Το πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone Generation Next επιστρέφει ανανεωμένο για να στηρίξει όλους τους εφήβους της Ελλάδας στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, με επίκεντρο την πλατφόρμα του προγράμματος που παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη για όλους, εξωσχολικά online STEM Labs, για μαθητές 12-18 ετών, σε νέες περιοχές της χώρας και μια σειρά νέων virtual εκπαιδεύσεων για καθηγητές. Παράλληλα, ανακοινώνει τον 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό Generation Next, καλώντας το ευρύ κοινό να επισκεφτεί την ψηφιακή πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr.

Το Generation Next που υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, εισάγει νέες καινοτομίες, που εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, έχοντας ως στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας ψηφιακής κοινωνίας στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα.

Ειδικότερα, όλο το εκπαιδευτικό υλικό της πλατφόρμας Generation Next ανανεώθηκε και πλέον οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να το μελετούν σε μορφή βίντεο για μια πιο ευχάριστη εμπειρία, προσφέροντας δωρεάν σε όλους τη δυνατότητα να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες και να εμπνευστούν για τη δημιουργία των projects που θα καταθέσουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό.

Οι εκπαιδευτικές ενότητες περιλαμβάνουν υλικό για θεματικές, όπως App Development, Αστρονομία, Ηλεκτρισμό, Επιστήμη των Πολιτών (Citizen Science) και τα «Μεγάλα Δεδομένα» (Big Data), τους αυτοματισμούς και τον πειραματισμό με Arduino, ενώ νέες “Do Ιt Yourself” δραστηριότητες, είναι διαθέσιμες για όσους θέλουν να πειραματιστούν από το σπίτι.

Παράλληλα, συνεχίζονται και φέτος τα δωρεάν εξωσχολικά STEM Labs για μαθητές και καθηγητές απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, τα οποία προσαρμοσμένα στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας γίνονται ψηφιακά. Στον κύκλο αυτό παίρνουν σειρά το Καστελλόριζο, ο Άγιος Ευστράτιος, ο Δενδροπόταμος Θεσσαλονίκης, οι Καλυθιές Ρόδου, η Λέρος, η Σαντορίνη, ο Βάμος Χανίων, τα Χανιά, η Βόνιτσα, η Καλαμάτα και η Καρδίτσα. Στα online εργαστήρια, διάρκειας 10 εβδομάδων, οι μαθητές εισάγονται στη STEM τεχνογνωσία, τις εκθετικές τεχνολογίες και τον προγραμματισμό, πειραματίζονται με αισθητήρες Arduino, σχεδιάζουν και αναπτύσσουν τις δικές τους εφαρμογές για κινητά ή tablets αλλά και κατασκευές, που χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, έρχονται να λύσουν προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

Επιπλέον, για πρώτη φόρα καθηγητές από όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να εγγραφούν και να συμμετέχουν σε μία σειρά από δωρεάν Virtual Classrooms διάρκειας 7 εβδομάδων, που καλύπτουν το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της πλατφόρμας.

generation-next4.jpg

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους μέσω της πλατφόρμας και να εξασφαλίσουν τη θέση τους για να παρακολουθήσουν εξ’ αποστάσεως τις ακόλουθες διδακτικές ενότητες: STEM Education, Arduino, App Development, Case studies & STEM projects με στόχο την επιμόρφωσή τους στη βιωματική εκπαίδευση STEM, τις εκθετικές τεχνολογίες και την εφαρμογή που μπορούν να έχουν στην καθημερινότητα. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα, ενώ με την παρακολούθηση όλων των ενοτήτων και την επιτυχή διεκπεραίωση σχετικού τεστ στο τέλος κάθε ενότητας, οι συμμετέχοντες θα λάβουν το "Generation Next Certificate" και ένα kit Arduino και θα είναι πλέον έτοιμοι “coach” για να συμμετάσχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό με τις ομάδες τους.

Όσοι ενδιαφέρονται να σχηματίσουν τη δική τους ομάδα, με επικεφαλής έναν καθηγητή/εκπαιδευτή και να συμμετέχουν στον πιο συναρπαστικό εκπαιδευτικό διαγωνισμό, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο www.generationnext.vodafone.gr/diagonismos/plirofories, έως και τις 31 Ιανουαρίου 2021 και στη συνέχεια να καταθέσουν το project τους μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2021, διεκδικώντας μοναδικά δώρα!

Η Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ιδρύματος Vodafone δήλωσε: 

Το Generation Next είναι ένα πρόγραμμα δυναμικό που διαρκώς εξελίσσεται, εμπλουτίζεται και προετοιμάζει τη νέα γενιά για να γίνουν οι δημιουργοί μιας ψηφιακής κοινωνίας. Για εμάς είναι μια μεγάλη επιβεβαίωση το γεγονός ότι το πρόγραμμα εναρμονίζεται πλήρως με το “Σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση 2021–2027” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε πριν μόλις ένα μήνα, καθώς υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης, μέσω της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων και της προώθησης της ισότιμης συμμετοχής των δύο φύλων στο STEM. Ενώ είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καταφέραμε να εμπνεύσουμε και το Ίδρυμα Vodafone στην Αλβανία, που ξεκινάει το προσεχές διάστημα να υλοποιεί το Generation Next σε σχολεία της γειτονικής χώρας, μεγαλώνοντας έτσι τον αντίκτυπό του.

Περισσότερα για το Generation Next

Το Generation Next ξεκίνησε να υλοποιείται το 2017 και πλέον βρίσκεται στο 8ο κύκλο του. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα μετρά περισσότερους από 82.000 ωφελούμενους μαθητές και καθηγητές οι οποίοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ψηφιακές δεξιότητες και γνώσεις γύρω από τις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. Συνολικά, έχουν υλοποιηθεί συνολικά 289 καινοτόμα project από δημιουργικές ομάδες μαθητών από 88 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Αποτελεί την εξέλιξη του STEMpowering Youth, του επιτυχημένου προγράμματος STEM εκπαίδευσης για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που ξεκίνησε από το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και την Ελληνογερμανική Αγωγή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την online πλατφόρμα, τα Eξωσχολικά Εκπαιδευτικά Εργαστήρια STEM, καθώς και το Μobile εκπαιδευτικό παιχνίδι γνώσεων και εξερεύνησης γύρω από την αστρονομία, “The Moondiver Xperience”, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ SciFY – Science For You και φέρνει τις βασικές αρχές της Αστρονομίας στη διάθεση μικρών και μεγάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια