ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η NASA με γήινα βακτήρια στη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη

 Η NASA ίσως στείλει γήινα βακτήρια στη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη

Αν για κάτι ήμασταν σίγουροι όλα αυτά τα χρόνια διαστημικών αποστολών είναι ότι η NASA, αλλά και οι υπόλοιπες Διαστημικές Υπηρεσίες (π.χ. JAXAESA) δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη απολύμανση ούτως ώστε να μη μολύνουν το Διάστημα με βακτήρια. Φαίνεται, όμως, ότι και αυτό το κάστρο θα πέσει σύντομα, αφού νέες έρευνες αναφέρουν πως κάποια συγκεκριμένα βακτήρια ίσως να αποδειχθούν πολύ ωφέλιμα.

Μία από αυτές δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications και σε γενικές γραμμές προτείνει τη χρήση γήινων βακτηρίων με σκοπό να βοηθήσουν στην εξαγωγή ορυκτών από το υλικό που καλύπτει τις επιφάνειες της Σελήνης και του πλανήτη Άρη.

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία που προέκυψαν μετά από διεξαγωγή πειραμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου ένας συγκεκριμένος τύπος βακτηρίου που ονομάζεται Sphingomonas desiccabilis είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την εξαγωγή σπάνιων στοιχείων από τον βασάλτη, έναν τύπο ηφαιστειακού πετρώματος που χρησιμοποιείται για την προσομοίωση της επιφάνειας της Σελήνης και του Άρη. Η ικανότητα του βακτηρίου δεν επηρεάστηκε από τις συνθήκες μικροβαρύτητας και γι’ αυτό θεωρούν ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο σε μελλοντικές αποστολές.

sphingomonas-desiccabilis.jpg

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αξιοποιήσουν τα στοιχεία της έρευνας οι Διαστημικές Υπηρεσίες, και ειδικά η NASA που ετοιμάζει επανδρωμένη αποστολή προς τη Σελήνη για το 2024. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι αποφεύγεται η “μόλυνση” του Διαστήματος με γήινα βακτήρια διότι δεν γνωρίζουν πως θα εξελιχθούν μελλοντικά (κάπως έτσι ξεκινούν όλα…), ενώ μπορεί να μπερδέψουν τους επιστήμονες σε περίπτωση που ανιχνεύσουν εξωγήινα βακτήρια σε βαθμό να μη γνωρίζουν αν είναι όντως ξένα ή πρόκειται για αυτά που μετέφεραν οι αποστολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια