ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εμβόλιο κατά του καρκίνου πήρε έγκριση για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους

 


Τους τελευταίους μήνες η ερευνητική κοινότητα έχει στραφεί με όλες της τις δυνάμεις στην ανάπτυξη και δοκιμή εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι έρευνες στους άλλους τομείς της Ιατρικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολύ σημαντική εξέλιξη για ένα νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου, το οποίο έδειξε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα στα ζώα και πλέον μπαίνει στην πρώτη φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους στις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έδρασε αποτελεσματικά στο 90% των δοκιμών σε ζώα όταν συνδυάστηκε με ένα δεύτερο φάρμακο ανοσοθεραπείας.

Ένα από τα σπουδαιότερα άλματα προόδου που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια στη μάχη κατά του καρκίνου είναι η ανάπτυξη αναστολέων του ανοσοποιητικού, με τις θεραπείες αυτές να εστιάζουν στο μπλοκάρισμα των μηχανισμών που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα προκειμένου να αποφύγουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς εμπλέκει την πρωτεΐνη PD-1 που εκφράζεται στην επιφάνεια των ανοσοκυττάρων. Όταν η PD-1 συνδέεται με την PD-L1 (μια άλλη πρωτεΐνη που βρίσκεται στα υγιή, αλλά και σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα), τότε ξεγελά τα ανοσοκύτταρα “ενημερώνοντας” τα ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή.

pd1-vaxx.jpg

Αυτό που θέλουν να πετύχουν οι ερευνητές είναι, με απλά λόγια, να αναστείλουν τη πρωτεΐνη PD-1 ούτως ώστε τα ανοσοκύτταρα να εντοπίζουν και να καταστέλλουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα καρκινικά κύτταρα. Η νέα θεραπεία - εμβόλιο ονομάζεται PD1-Vaxx και έχει σχεδιαστεί για να πυροδοτήσει μια ευρύτερη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, πάντα σε συνδυασμό με ένα ακόμη φάρμακο ανοσοθεραπείας.

Όπως αναφέρει ο Pravin Kaumaya, επικεφαλής της έρευνας του Ohio State University,

Πρώτον, το PD1-Vaxx ενεργοποιεί τις λειτουργίες των B- και T- κυττάρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο. Δεύτερον, η θεραπεία στοχεύει στο μπλοκάρισμα των σημάτων που είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των όγκων. Παρέχοντας αυτό το εμβόλιο σε συνδυασμό με ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας, ουσιαστικά υπερφορτώνουμε και κατευθύνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα στοχευμένα για να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η συνδυαστική θεραπεία έχει δοκιμαστεί για την αντιμετώπιση καρκίνου του παχέος εντέρου σε ζώα και απέδωσε στο 90% των περιπτώσεων. Από τις πρώιμες δοκιμές έχουν καταφέρει να πείσουν τον αρμόδιο οργανισμό των ΗΠΑ (FDA) για την ασφάλεια του PD1-Vaxx και πλέον έλαβαν έγκριση για να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέρος των δοκιμών θα γίνουν στην Αυστραλία, μετά από έγκριση που έδωσε και ο αντίστοιχος αρμόδιος φορέας. Η αρχή θα γίνει σε εθελοντές ασθενείς με καρκίνο στους πνεύμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια