ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

150 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν οι ελληνικές startups το 2020


Σημάδια ωρίμανσης παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε για το σύνολο της επιχειρηματικής σκηνής η πανδημία του κορονοϊού, έδειξε το ελληνικό startup οικοσύστημα σύμφωνα με την ετήσια εκτενή μελέτη του Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Για την ακρίβεια την τρέχουσα χρονιά 30 startups, έλαβαν περίπου 150 εκατ. ευρώ, τόσο από το Equifund όσο κι από άλλους επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων εδράζονται σε Ευρώπη και Silicon Valley. Την ίδια στιγμή, και παρά την πανδημία, υπήρξαν νεοφυείς επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν το πολυπόθητο exit νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό την ορθή λειτουργία του ελληνικού οικοσυστήματος και θέτοντας τις βάσεις για προσέλκυση ταλέντου αλλά κι εμπιστοσύνης από πλευράς επενδυτών και κατ’ επέκταση κεφαλαίων. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με  τα στοιχεία του report, το οποίο έγινε σε συνεργασία με το το Velocity.Partners VC, ένα από τα funds του EquiFund, από το συνολικό ποσό των 150 εκατ. που επενδύθηκε σε ελληνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις τα 115 εκατ. κατευθύνθηκαν στις 10 κορυφαίες ελληνικές startups.

Εξ αυτών περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν σε startups μέσω του προγράμματος EquiFund, ανεβάζοντας το σύνολο των επενδύσεων του Equifund από το 2017 έως σήμερα στα 92 εκατ..

Ειδοποιός διαφορά του 2020 είναι πως για κάθε €1 που λαμβάνεται από EquiFund VCs, οι νεοσύστατες εταιρείες έχουν λάβει €2,4 επιπλέον από άλλους επενδυτές - συνολικά δηλαδή 108 εκατ. ευρώ – ποσό μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Αντίστοιχα μεγάλο ήταν και το ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών στους γύρους χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκαν αυτή την χρονιά, γεγονός που αποτελεί σημάδι ωριμότητας.

Πρόσθετη ένδειξη ωριμότητας αποτελεί και το γεγονός πως σε σχέση με το 2019, επενδύθηκε σχεδόν το ίδιο ποσό στο πλαίσιο του EquiFund, αλλά σε πολύ λιγότερες εταιρείες (30 έναντι 48 το 2019), ενώ μεγαλύτερα ήταν και τα ποσά ανά γύρο χρηματοδότησης σε κάθε εταιρεία. Αντίστοιχα, αυξημένα μάλιστα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι και τα ποσά χρηματοδότησης που αναζητούν οι ελληνικές startups από τους επενδυτές με μόλις το 1% των νεοφυών επιχειρήσεων να ζητά ποσά λιγότερα των 100.000 ευρών ακόμα κι αν βρίσκεται στα πολύ αρχικά στάδια.

Οι 10 startup που έλαβαν την μεγαλύτερη χρηματοδότηση

Όπως προκύπτει από την έρευνα, 10 κορυφαίες ελληνικές startups μοιράστηκαν τo ποσό των 114,3 εκατ. ευρώ με τις 3 εξ αυτών να λαμβάνουν το 50% αυτού, δηλαδή περίπου 57 εκατ. ευρώ. Ποιες ήταν όμως αυτές, σύμφωνα με τo report του Foundation και πόσα χρήματα «σήκωσαν».

Στην πρώτη θέση της λίστας τοποθετείται η Skroutz, εξαιτίας της θέσης που απόκτησε σε αυτή η CVC Capital Partners, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο, που σήμερα διαχειρίζεται assets αξίας άνω των 82 δισ. δολαρίων. Παρότι η τιμή της συμφωνίας παραμένει άγνωστη, από το report προκύπτει ότι κυμάνθηκε γύρω στα 20,9 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο η εν λόγω συμφωνία αποτέλεσε το τρίτο κατά σειρά big deal της εταιρείας, η οποία μετρά ήδη 15 χρόνια ζωής και δεν τοποθετείται ξεκάθαρα στην κατηγορία των startup. Το αυτό, άλλωστε, επισημαίνει και στο ίδιο το report ο ένας εκ των ιδρυτών της, ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, λέγοντας «παρότι η Skroutz δεν μπορεί πλέον να θεωρείται startup, θέλουμε να την σκεφτόμαστε ως μια». Αν δε εξαιρεθεί η Skroutz η χρηματοδότηση που μοιράστηκαν οι υπόλοιπες 9 startups ανέρχεται σε 93,4 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση του top10 των ελληνικών startups βρίσκεται η Omilia η οποία σήκωσε 17,4 εκατ. ευρώ ενώ την τριάδα συμπληρώνει η TileDB που έλαβε το ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η Netdata με 12,2 εκατ. ευρώ, η Navenio με 10,1 εκατ. ευρώ, η Spotawheel με 10 εκατ. ευρώ, η Belvo με 8,6 εκατ. ευρώ, η Plum με 8,4 εκατ. ευρώ, η Arrikto με 8,4 ευρώ και τέλος η Byrd με 5,8 εκατ. ευρώ.

Ρεκόρ σε exits το 2020

Ρεκόρ, σημειώθηκε και στα exits νεοφυών επιχειρήσεων την φετινή χρονιά – 6 συνολικά, 4 από τα οποία είχαν λάβει την χρηματοδοτική στήριξη του Equifund. Να θυμίσουμε ότι το 2019 πραγματοποιήθηκαν 2 exits όσα και το 2018 ενώ 5 exits πραγματοποιήθηκαν τόσο το 2017 όσο και το 2016.

Την χρονιά που φεύγει πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σε αξία εξαγορά ελληνικών συμφερόντων νεοφυούς εταιρείας. Ο λόγος για την Instashop η οποία εξαγοράστηκε έναντι €307 εκατ. ευρώ από τον γερμανικό όμιλο της Delivery Hero.

Αξιοσημείωτο ήταν και το exit της εξίσου ελληνικών συμφερόντων Softomotive, η οποία εξαγοράστηκε από την Microsoft έναντι €100 εκατ. και πλέον.

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Τhink Silicon η οποία εξαγοράστηκε από την Applied Materials, μια εξαγορά που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη, ιστορικά, εξαγορά στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα

Ακολουθούν η Pushme Bike η οποία εξαγοράστηκε από την Γερμανική εταιρεία ηλεκτρικών πατινιών Tier Mobility, η Blendo η οποία εξαγοράστηκε από την αμερικανική RudderStack και τέλος η GUESTFLIPi η οποία εξαγοράστηκε από την Travelbook Group.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την φετινή χρονιά καταγράφηκαν και τα πρώτα exits εταιρειών που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω EquiFund (Pushme, Instashop, ThinkSilicon, GuestFlip).

Που έχουν επενδύσει τα funds του Equifund

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα μια λίστα της μελέτης, η οποία περιλαμβάνει τις εταιρείες που έχουν επενδύσει τα funds του Equifund, από τα «παράθυρα» της καινοτομίας και του πρώϊμου στάδιου.

Συγκεκριμένα η Big Pi Ventures με 50 εκατ. ευρώ προς διαχείριση, έχει επενδύσει σε 18 εταιρείες (2bull MeDiTherapy, Accusonus, Anodyne Nanotech, Balena, Biomimetic, Bryq, Dataviva, Fieldscale, Intelligencia AI, Kinems, Navenio, Orfium, PD Neurotechnology, Phenometry, Saphetor, Space Talos, TileDB και Vivante).

Η Metavallon VC με 32 εκατ. ευρώ προς διαχείριση, έχει επενδύσει μέχρι στιγμής σε 24 εταιρείες (Advantis, Bioemtech,  BIOPIX-T, Citizen, Covve, CreatorUp, Better Origin, Ferryhopper,  GuestFlip, i2-d, Intelistyle, LangAware, Loctio, Mist.io, Perceptual Robotics, Prosperty, Purposeful, Racecheck, Speen, Tendertec, Think Silicon, Trucksters, Useberry και VALK).

Το Uni.Fund με 27 εκατ. ευρώ προς διαχείριση έχει επενδύσεις σε 23 επιχειρήσεις (Allcancode, B2B Wave, Bespot, BibeCoffee, Clio Muse, CollegeLink, Convert Group, Cyrus, DTwise, e-satisfaction, EnzyQuest, Exit Bee, FlexCar, Foodoxys, Intale, K-Invent, M-hospitality, Nanoplasmas, Nimbata, Novoville, PLiN Nanotechnology, Qcell και Tekmon).

Το Velocity Partnets με 42 εκατ. ευρώ προς διαχείριση έχει επενδύσεις σε 17 εταιρείες (Anodyne Nanotech, Aphetor, Digital Commerce Intelligence (DCI), FightHoax, iCOMAT, Instacar, Intelligencia AI, Loceye, MyJobNow, Pushme, Prosperty, ResonanceX, SERG Technologies, Spotawheel, Syncbnb, Toorbee και WinningMinds).

Το Marathon VC με 32 εκατ. ευρώ προς διαχείριση έχει επενδύσει 10 εταιρείες (Augmenta, Causaly, Centaur Analytics, Cube RM, Hack The Box, InAccel, LearnWorlds, Lenses, Netdata και Norbloc).

Τέλος, το Venturefriends με 50 εκατ. ευρώ προς διαχείριση έχει επενδύσει σε 22 επιχειρήσεις (Accusonus, Belvo, BibeCoffee, Blueground, Byrd, FlexCar, Gaspardesk, Home Made, Homie, Influ2, Instashop, Lyvly, MyJobNow, Norbloc, Novoville, Plum, Rtsafe, Spotawheel, Stasher, Tymit, Weengs και Welcome Pickups).

Αναπόφευκτες οι επιδράσεις του κορονοϊού Covid-19

Τόσο η υγειονομική κρίση όσο και η οικονομική που την διαδέχτηκε είχε αντίκτυπο στις ελληνικές startups. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι δεν επηρεάστηκαν όλοι οι τομείς στον ίδιο βαθμό. Όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος της φιλοξενίας, ωστόσο υπήρχαν αγορές που είδαν στην κατάσταση ακόμη και ευκαιρίες 

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεδομένης και της πανδημίας ο πιο δημοφιλής τομέας ήταν αυτός της υγείας και των σχετικών με αυτή εφαρμογών, με τον κλάδο του Retail και του ηλεκτρονικού εμπορίου να ακολουθεί. Όσο για την πτώση που καταγράφηκε στους κλάδους της αγροδιατροφής και του τουρισμού/φιλοξενίας θα έλεγε κανείς ότι ισοσταθμίστηκε από την άνοδο άλλων κλάδων, όπως της Ενέργεια και των Υποδομών ή των έξυπνων πόλεων. 

Παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του report δείχνει ότι οι Έλληνες startuppers παραμένουν στην πλειοψηφία τους αισιόδοξοι για το 2021, ενώ το ίδιο αισθάνονται και οι επενδυτές. «Υπάρχει πολλή αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια στο τοπικό οικοσύστημα. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα ακμάζον οικοσύστημα που θα δημιουργήσει αξία σε βάθος χρόνου – ας την εκμεταλλευτούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners.

Δεν υπάρχουν σχόλια