Η Microsoft υποστηρίζει εδώ και αρκετό καιρό τεχνολογία που δεν χρειάζεται κωδικούς πρόσβασης, αναφέροντας ότι θέλει να αποσύρει τους παραδοσιακούς και μη ασφαλείς κωδικούς.

Για το σκοπό αυτό, έχει επενδύσει σε διάφορες λύσεις τα τελευταία χρόνια, όπως το Windows Hello, το Microsoft Authenticator, κλειδιά ασφαλείας FIDO2 και ένα σύστημα ελέγχου ταυτότητας παλάμης.passless - Microsoft: 2021 το τέλος των κωδικών πρόσβασης

Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε όλα τα βήματα που έχει κάνει για να “εξοντώσει” τους κωδικούς πρόσβασης το 2020 και ανέφερε ότι σκοπεύει να τους αφήσει στην ιστορία για όλους τους πελάτες της από το 2021.

Η Microsoft σημείωσε ότι σχεδόν το 80% όλων των διαδικτυακών επιθέσεων στοχεύουν τους κωδικούς πρόσβασης και ότι ένας στους 250 εταιρικούς λογαριασμούς παραβιάζεται κάθε μήνα. Έτσι η εταιρεία κάνει μια προσπάθεια να υιοθετήσει λύσεις που δεν χρειάζονται κωδικούς πρόσβασης.

Τον Νοέμβριο του 2019, 100 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποίησαν το passwordless sign-in της Microsoft. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στα 150 εκατομμύρια μέχρι τον Μάιο του 2020, κάτι που δείχνει πώς εκατομμύρια άνθρωποι είναι έτοιμοι να αφήσουν τους κωδικούς πρόσβασης.Passwordless blog image 1 - Microsoft: 2021 το τέλος των κωδικών πρόσβασης

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, η Microsoft συμμετείχε σε διάφορα συνέδρια και μοιράστηκε το όραμά της για ένα μέλλον χωρίς κωδικούς πρόσβασης αλλά και ένα περιβάλλον Zero Trust.

Επίσης, αποκάλυψε μια προεπισκόπηση του Azure Active Directory που υποστηρίζει κλειδιά ασφαλείας FIDO2 σε υβριδικά περιβάλλοντα, καθώς και έναν νέο οδηγό χωρίς κωδικό πρόσβασης μέσω του Microsoft 365 Admin Center.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με πολλούς συνεργάτες ασφαλείας στο Microsoft Intelligent Security Association (MISA) για την προώθηση λύσεων χωρίς κωδικούς πρόσβασης.

Η εταιρεία από το Redmond έδωσε και τα παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το 2020

  • Η χρήση λύσεων χωρίς κωδικούς πρόσβασης στο Azure Active Directory αυξήθηκε περισσότερο από 50 τοις εκατό για το Windows Hello for Business, με το Microsoft Authenticator και τα κλειδιά ασφαλείας FIDO2.
  • Υπάρχουν περισσότεροι από 150 εκατομμύρια χρήστες χωρίς κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς καταναλωτών Azure Active Directory και της Microsoft.
  • Ο αριθμός των καταναλωτών που χρησιμοποιούν το Windows Hello για σύνδεση σε συσκευές Windows 10 αντί για κωδικό πρόσβασης αυξήθηκε στο 84,7% από ένα 69,4% που ήταν το 2019.

Έτσι το 2021 φαίνεται να είναι το έτος κατά το οποίο η Microsoft σκοπεύει να αφήσει τους κωδικούς πρόσβασης. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσει νέα API και UX για τη διαχείριση των κλειδιών ασφαλείας FIDO2 και στοχεύει επίσης να κυκλοφορήσει ένα ” portal σύγκλισης”, όπου οι πελάτες της θα μπορούν να διαχειριστούν τα διαπιστευτήριά τους χωρίς κωδικούς πρόσβασης.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η αλλαγή σε λύσεις που δεν χρειάζονται κωδικούς πρόσβασης θα κάνει την ζωή μας στο διαδίκτυο ευκολότερη.