ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

SolarXOne: Ένα drone που μένει στον αέρα και συλλέγει δεδομένα «για πάντα»

 


Κάποτε τα βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και σε anime, αλλά στα επόμενα χρόνια θα δούμε και στην πραγματικότητα αεροσκάφη και drones να παραμένουν στον αέρα διαρκώς προκειμένου να παρατηρούν τις καλλιέργειες, τη μορφολογία του εδάφους, τις πυρκαγιές ή ακόμη και τις μεταναστεύσεις κοπαδιών και σμηνώ
ν.

Τουλάχιστον, αυτό φιλοδοξεί να πετύχει η XSun με το αυτόνομο drone SolarXOne, το οποίο θα μπορεί να παραμείνει στον αέρα θεωρητικά για πάντα χάριν στους ηλιακούς συλλέκτες του. Το συνολικό μέγεθος του είναι σχετικά μικρό και τα ηλιακά panels στην οροφή του είναι επικαλλυμένα με ειδική προστατευτική μεμβράνη για να αντέχουν τις συνθήκες που επικρατούν στα μεγάλα ύψη, όπως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόνενα, ενώ είναι ανθεκτικό και στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

solarxone-1.jpg

Η γαλλική εταιρεία πραγματοποίησε δοκιμές τον περασμένο Ιούλιο και κατάφερε να παραμείνει στον αέρα για 12 συνεχόμενες ώρες ταξιδεύοντας 600 χιλιόμετρα. Το SolarXOne είναι εξοπλισμένο με υψηλής ανάλυσης κάμερες και αισθητήρες υπερύθρων, φασματογράφο και LiDAR. Η ομάδα της XSun έχει βελτιστοποιήσει τον σχεδιασμό ούτως ώστε να καταναλώνει την ελάχιστη δυνατή ενέργεια, ενώ ισχυρίζεται πως μπορεί να μείνει στον αέρα μέρα και νύχτα χωρίς προβλήματα.

solarxone-scenario.jpg

Η αποστολή των δεδομένων που συλλέγει γίνεται είτε μέσω δικτύων 4G, είτε μέσω δορυφόρου, ενώ η πτήση ελέγχεται διαρκώς μέσω του συστήματος Veronte Autopilot που δοκιμάζεται εδώ και πολλούς με μήνες με απόλυτη επιτυχία.

Στο θέμα των εφαρμογών, το SolarXOne μπορεί να παρέχει οπτική παρακολούθηση των υποδομών ακόμη και στο φάσμα του υπερύθρου, να βοηθά σε τοπογραφικές μελέτες και στη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων, να επιβλέπει και να αξιολογεί τις αγροτικές καλλιέργειες, την χημική σύσταση του χώματος, τη χλωρίδα και την πανίδα μιας περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια