ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστήμονες προτείνουν νέο Περιοδικό Πίνακα χημικών στοιχείων


 
Ο Περιοδικός Πίνακας δημιουργήθηκε από το Ρώσο χημικό Dmitry Mendeleev πριν από 150 χρόνια και ήταν καθοριστικός για την εξέλιξη της χημείας ως επιστήμης και κατ’ επέκταση για πολλές εξελίξεις σε διάφορους τομείς. Μέχρι το 1940, ο πίνακας είχε εξελιχθεί στη μορφή που γνωρίζουμε οι περισσότεροι σήμερα.

Και ενώ ο πίνακας εξυπηρετεί την πλειοψηφία των περιπτώσεων, μία γρήγορη αναζήτηση στο internet θα αποκαλύψει διαφόρων ειδών εκδόσεων του Περιοδικού Πίνακα, απλοποιημένες, περίπλοκες, κυκλικές, ακόμα και τρισδιάστατες. Η ακριβής τοποθέτηση κάθε στοιχείου εξαρτάται από τις ιδιότητες που θέλουμε να τονίσουμε, για παράδειγμα ένας πίνακας που δίνει βάση στην δομή των ηλεκτρονίων των ατόμων θα διαφέρει από αυτούς που τονίζουν τις φυσικές ή χημικές ιδιότητες.

Οι Ρώσοι επιστήμονες Zahed Allahyari και Artem Oganov, προτείνουν τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου Περιοδικού Πίνακα ο οποίος αντί για τη διάταξη βάσει ατομικού αριθμού, θα βασίζεται στον ορισμό ενός Mendeleev Number (MN) σε κάθε στοιχείο. Ο αριθμός θα παράγεται από το συνδυασμό της ατομικής ακτίνας του στοιχείου και της ηλεκτροαρνητικότητας των ατόμων της. Έτσι, θα μπορούμε να προβλέψουμε τις ιδιότητες στοιχείων που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει. Είναι επίσης χρήσιμο για την αναζήτηση νέων υλικών που θα χρειαστούν για μελλοντικές τεχνολογίες αλλά και για την εξέλιξη υπαρχόντων τεχνολογιών.

Ο παραπάνω πίνακας αποκαλύπτει την πληθώρα των στοιχείων – όσο μεγαλύτερο το κουτί τόσο περισσότερο από αυτό το στοιχείο υπάρχει – αλλά τονίζει και τα πιθανά προβλήματα προμηθειών από στοιχεία που σχετίζονται με την τεχνολογία και έχουν γίνει απαραίτητα στην καθημερινότητά μας. Όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στα smartphones έχουν ένα εικονίδιο τηλεφώνου και τα χρώματα δείχνουν την ποσότητα των στοιχείων αυτών. Η ρωσική ομάδα θεωρεί πως η αναδιοργάνωση των στοιχείων βάσει της ηλεκτροαρνητικότητας και της ατομικής ακτίνας θα μας βοηθήσει να βρούμε νέα υλικά με χρήσιμες ιδιότητες.

Αυτοί οι τομείς μας δείχνουν χημείες που αξίζουν να εξερευνηθούν. Μπορείτε να εφεύρετε μία υπολογιστική στρατηγική η οποία θα ανακαλύψει πρώτα τους τομείς και έπειτα θα επικεντρωθεί σε έναν από αυτούς για να ανακαλύψει το καλύτερο υλικό. - Oganov

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Journal of Physical Chemistry.

Δεν υπάρχουν σχόλια