ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως λόγω της εξόρυξης bitcoin

 

Bitcoin

Ηλεκτρονικά απόβλητα που μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα ετήσια απορρίμματα μίας ανεπτυγμένης χώρας όπως η Ολλανδία προκαλεί η εξόρυξη του bitcoin, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης ενός τέτοιου όγκου «σκουπιδιών».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η παγκόσμια εξορυκτική δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή περίπου 30.700 τόνων ηλεκτρονικών απορριμμάτων σε ετήσια βάση, μέγεθος που αντιστοιχεί στα σκουπίδια ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτές και υπολογιστές, που παράγει κάθε χρόνο η Ολλανδία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, τα προβλήματα λόγω του bitcoin mining δεν σταματούν εκεί, καθώς το ενεργειακό κόστος σε παγκόσμια κλίμακα είναι δυσβάσταχτο.

Υπολογίζεται πως η εξορυκτική δραστηριότητα που αφορά στο διάσημο κρυπτονόμισμα αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση ενέργειας των Φιλιππίνων, ενώ σημαντικό είναι και το αποτύπωμα του mining στις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το BBC, η κατάσταση με τα απόβλητα που προκαλεί η εξόρυξη του bitcoin γίνεται ακόμα δυσκολότερη, καθώς οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται από τους miners έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής, που δεν ξεπερνάει τα 1,3 έτη, κάτι που οδηγεί μοιραία στην ολοένα και αυξανόμενη συγκέντρωση απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια