ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο χτύπημα κατά της πειρατείας - Λουκέτο σε 69 πειρατικούς IPTV servers


Στην διακοπή ακόμα 69 πειρατικών σελίδων που αναμεταδίδουν παράνομα τηλεοπτικό περιεχόμενο των γνωστών ελληνικών συνδρομητικών πλατφορμών καλούντα
ι να προχωρήσουν έως και τις 15 Φεβρουαρίου οι πάροχοι πρόσβασης στο διαδίκτυο, μετά από πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ). Της απόφασης προηγήθηκε καταγγελία από πλευράς των συνδρομητικών πλατφορμών για την ανάγκη διακοπής πρόσβασης σε συγκεκριμένα ονόματα χώρου και διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου, δεδομένου ότι σε αυτά είχε μεταφερθεί η παράνομη μετάδοση περιεχομένου από άλλες διευθύνσεις που είχαν διακοπεί στο παρελθόν. 
Ακολούθησε έρευνα που επιβεβαίωσε την μεταφορά της παράνομης δραστηριότητας στις νέες IP adresses και η Επιτροπή απεφάνθη την άμεση διακοπή των συγκεκριμένων ιστοτόπων. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα portals/domain names λειτουργούσαν αποκλειστικά και μόνο για τη δρομολόγηση του παράνομα αναμεταδιδόμενου προγράμματος και των δεδομένων, μέσω ειδικών διακομιστών δρομολόγησης απευθείας στις προδιαμορφωμένες συσκευές των χρηστών πελατών που είχαν εγγραφεί και κατέβαλαν το αντίστοιχο χρηματικό αντάλλαγμα. Η κίνηση είναι μια από τις πολλές που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από τις αρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση της πειρατείας, μετά και την σχετική νομοθετική ρύθμιση για το dynamic blocking που ψηφίστηκε το 2020, η οποία μειώνει αισθητά το χρόνο αντίδρασης άπαξ και εντοπιστούν ιστοσελίδες ή mirror sites που αναμεταδίδουν παράνομα περιεχόμενο.
 Να θυμίσουμε ότι σχετικά πρόσφατα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων που παρείχαν τέτοιου τύπου παράνομες υπηρεσίες, το πελατολόγιο των οποίων έφτανε τους 1.465 χρήστες ( 818 εκ των οποίων ήταν ενεργοί). Οι ενεργοί χρήστες είχαν καταβάλει χρηματική συνδρομή, το ποσό της οποίας ξεκινούσε από τα 10 ευρώ ανά μήνα ή κυμαινόταν ανάλογα με το χρονικό διάστημα συνδρομής. Τα μηνιαία έσοδα από την παράνομη δραστηριότητα ανέρχονταν τουλάχιστον στα 8.180 ευρώ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ανανεώθηκε πριν έντεκα μήνες, το συνολικό όφελος ξεπερνά τα 89.980 ευρώ. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο η σύλληψη άλλων δύο ατόμων, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής επιχείρησης, για την εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικού δικτύου, το οποίο διέπραττε απάτες με παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurojust , τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια