ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πυρηνική σύντηξη: Η λύση του μέλλοντος για ανεξάντλητη παραγωγή ενέργειας


Μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη που δίνει ελπίδες για την παραγωγή φθηνής ενέργειας, έκαναν ερευνητές στον ευρωπαϊκό πειραματικό αντιδραστήρα JET. Με τη μέθοδο της πυρηνικής σύντηξης κατάφεραν να παραγάγουν τη μεγαλύτερ
η ποσότητα ενέργειας που έχει ποτέ παραχθεί σε εργαστήριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η εν λόγω μέθοδος σε λίγες δεκαετίες θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιστήμονες στη Βρετανία πέτυχαν ένα νέο ρεκόρ ως προς την παραγωγή ενέργειας από ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη, σε ένα επίτευγμα που δημιουργεί την προοπτική μίας μελλοντικής σχεδόν ανεξίτηλης πηγής ενέργειας.
 Η πειραματική μηχανή σύντηξης JET στο Άμπινγκντον της αγγλικής κομητείας Όξφορντσιρ παρήγαγε περίπου 59 megajoules, δηλαδή 11 Megawatt ενέργειας που θα μπορούσαν να παράσχουν ενέργεια σε 10.000 σπίτια, για συνεχές διάστημα πέντε δευτερολέπτων. Αν και το πείραμα των Βρετανών επιστημόνων κατανάλωσε περισσότερη ενέργεια για την πυρηνική αντίδραση από την ενέργεια που τελικά παράχθηκε, το γεγονός ότι η αντίδραση αυτή δεν ήταν στιγμιαία αλλά διατηρήθηκε για πέντε δεύτερα εκλαμβάνεται ως σπουδαίο και πολλά υποσχόμενο επίτευγμα. 
 Ο διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ην. Βασιλείου καθηγητής Ίαν Τσάπμαν, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα JET έκανε λόγο για «αποτελέσματα-ορόσημο που μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση μίας εκ των μεγαλύτερων επιστημονικών και μηχανικών προκλήσεων που υπάρχουν». Η διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης υποχρεώνει σε συνένωση δύο τύπους υδρογόνου, σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση που παράγει ενέργεια στους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες με τη διάσπαση ραδιενεργών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια