ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Intel: Ρομποτικά ταξί στην Ευρώπη, αυτόνομα λεωφορεία στις ΗΠΑ

 


Η ισραηλινή Mobiley, εταιρεία αυτόνομης οδήγησης που εξαγοράστηκε από την Intel, ετοιμάζεται να λανσάρει αυτόνομα ταξί και λεωφορεία που παραλαμβάνουν τον επιβάτη κατά παραγγελία.

Εφόσον η εταιρεία εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες, τα ρομποτικά ταξί προγραμματίζεται να φτάσουν εντός του έτους σε Ισραήλ και Γερμανία. Η κυβέρνηση του Ισραήλ επενδύει στην τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων και πρόσφατα ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει την κυκλοφορία 400 ρομποτικών ταξί της Mobiley και άλλων εταιρειών.

Στις ΗΠΑ,  μικρά αυτόνομα λεωφορεία της Mobileye σχεδιάζεται να πραγματοποιήσουν τα πρώτα δρομολόγια το 2024, αναφέρει το Reuters. Τα οχήματα, τα οποία θα προσφέρουν 12 έως 14 καθίσματα, θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με τις εταιρείες Benteler EV Systems και Beep.

Σε αντίθεση με άλλα αυτόνομα οχήματα, στα οποία υπάρχει οδηγός για περίπτωση ανάγκης, τα λεωφορεία της Intel δεν θα έχουν τιμόνι.

O Άμνον Σάσουα, διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής Mobileye, ποζάρει δίπλα σε αυτόνομο όχημα της εταιρείας του στη Νέα Υόρκη (Reuters)

Οι επιβάτες δεν θα περιμένουν στη στάση αλλά θα καλούν το λεωφορείο μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Τα οχήματα θα κινούνται σε προκαθορισμένους δρόμους με όριο ταχύτητας τo πολύ 60 χιλιόμετρα την ώρα, δήλωσε ο Χίνριχ Βέμπκεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας υπηρεσιών κινητικότητας Beep.

«Νιώθουμε πολύ αισιόδοξοι και είμαστε βέβαιοι ότι η τεχνολογία μας βρίσκεται πολύ κοντά στο να είναι έτοιμη» σχολίασε ο Γιόχαν Γιούνγκβιρθ, αντιπρόεδρος της Mobileye.

Τα αυτόνομα λεωφορεία θα μειώσουν το εργοδοτικό κόστος, θα λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών και θα βοηθήσουν στην μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των εκπομπών άνθρακα, λέει η εταιρεία της Intel.

Η Mobileye συνεργάζεται επίσης με τη νεοσύστατη εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ Udelv για την ανάπτυξη ρομποτικών οχημάτων παράδοσης που προγραμματίζεται να βγουν στους αμερικανικούς δρόμους το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια