ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς θα καταναλώσετε λιγότερη ενέργεια στο σπίτι σας με 4 απλά βήματα


 Οι διακοπές πέρασαν και μαζί τους «έφυγε» κι αυτή η ξέγνοιαστη περίοδος, κατά την οποία αφήσαμε για λίγο στην άκρη τα άγχη και τις ευθύνες τις καθημερινότητας. Με την επιστροφή μας, όμως, αρχίζουν σιγά σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτοι λογαριασμοί. Και εδώ που τα λέμε, τα έξοδα αυτή τη χρονική περίοδο δεν είναι και λίγα.

Αυτός ο «πονοκέφαλος» των λογαριασμών απασχολεί σχεδόν κάθε νοικοκυριό, όμως υπάρχει τρόπος να τον ελέγξουμε και κατά συνέπεια να τον μειώσουμε. Η μαγική λέξη είναι το «Smarthink», μια υπηρεσία από το Φυσικό Αέριο που μετατρέπει άμεσα το σπίτι σας σε «έξυπνο», προσφέροντας ανακούφιση σε κάθε οικιακό καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως παρόχου.

Όχι, λοιπόν, το «έξυπνο» σπίτι δεν αποτελεί σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας και είναι εδώ, έτοιμο να μειώσει κατά πολύ τα οικογενειακά έξοδα σε μόλις τέσσερα απλά βήματα.

Βήμα πρώτο: Το starter kit

Το «ταξίδι» για να μεταμορφώσετε το σπίτι σας σε έξυπνο ξεκινάει από την παραγγελία του Smarthink. Σε ελάχιστο χρόνο θα έχετε στη διάθεσή σας τον βασικό εξοπλισμό του, ο οποίος περιλαμβάνει: α) το Gateway, το οποίο είναι το κέντρο ελέγχου του έξυπνου σπιτιού, β) τον μετρητή κατανάλωσης ρεύματος, που δείχνει την κατανάλωση του χρήστη σε πραγματικό χρόνο, ώστε να βλέπει ποια συσκευή καταναλώνει περισσότερο και να έχει τον έλεγχο του λογαριασμού, γ) τον έξυπνο θερμοστάτη αφής, ο οποίος ρυθμίζει την επιθυμητή θερμοκρασία του σπιτιού ή/και του νερού, με ένα άγγιγμα στην οθόνη του ή από το κινητό, και δ) τον έξυπνο διακόπτη θερμοσίφωνα, ο οποίος ελέγχεται ακόμα και αν κάποιος είναι εκτός σπιτιού, για μέγιστη άνεση και εξοικονόμηση.

Όσο για την εγκατάσταση; Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά, για να μετατραπεί το σπίτι σε «έξυπνο» και να αρχίσει να μαθαίνει τις συνήθειές σας, εξοικονομώντας χρήματα.

Βήμα δεύτερο: H διαχείριση από το κινητό

Με το Smarthink από το Φυσικό Αέριο όλα είναι απλά και άνετα. Μάλιστα, ο έλεγχος ολόκληρου του οικοσυστήματος γίνεται μέσα από το κινητό σας τηλέφωνο και την εφαρμογή Smarthink App. Μέσω αυτής, δίνεται η δυνατότητα α) ρύθμισης σεναρίων και κανόνων για κάθε στιγμή της μέρας και λήψη ειδοποιήσεων και προτάσεων για άνεση και εξοικονόμηση, β) παρακολούθησης της live κατανάλωσης των μεμονωμένων συσκευών, αλλά και της συνολικής κατανάλωσης του χώρου (τεχνολογία ΑΙ), γ) εύκολης πλοήγησης με κατανοητές επεξηγήσεις και διαδραστικά γραφήματα κατανάλωσης και δ) πρόβλεψης του μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε Google Play και Apple App Store.

Βήμα τρίτο: Οι έξτρα συσκευές

Επειδή πάντα θέλουμε κι άλλα, όμως, υπάρχουν και πρόσθετες συσκευές, τις οποίες μπορείτε να ενσωματώστε στο σπίτι σας και να μειώσετε ακόμη περισσότερο τα έξοδά σας. Η έξυπνη πρίζα, η έξυπνη λάμπα, το έξυπνο χειριστήριο κλιματιστικού, ο αισθητήρας πόρτας παραθύρου κι ο έξυπνος αισθητήρας χώρου κάνουν την διαμονή στο σπίτι ακόμα πιο απολαυστική και διώχνουν μακριά κάθε ανησυχία για περίσσεια κατανάλωση.

Βήμα τέταρτο: To σπίτι μαθαίνει από εσάς

Με το Smarthink από το Φυσικό Αέριο όλα γίνονται εύκολα και κυρίως... αυτόματα. Εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ελέγχετε τακτικά αν όλα κυλούν ρολόι. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης και ειδικών αλγορίθμων, οι συσκευές μαθαίνουν τα επίπεδα άνεσής σας (θερμοκρασία, φωτισμός) και καταλήγουν σε προσωποποιημένες δράσεις εξοικονόμησης, χωρίς να επηρεάζουν τις συνήθειες και συνθήκες άνεσης του νοικοκυριού. Απαιτούνται μόλις 4 έως 6 εβδομάδες και μετά το σπίτι σας θα τα κάνει όλα μόνο του.

Aξίζει τέλος να σημειωθεί ότι με το Smarthink μιλάμε για πραγματική εξοικονόμηση αφού μια τετραμελής οικογένεια επιτυγχάνει εξοικονόμηση που φτάνει περίπου το 19.8% στα έξοδά της σε ηλεκτρική ενέργεια, έχοντας κάνει απόσβεση σε μόλις οκτώ μήνες, ενώ ένα μικρό σπίτι δύο μελών «μειώνει» τον προϋπολογισμό εξόδων του κατά 15.3%, με την απόσβεση να επιτυγχάνεται στους 13 μήνες. Καθόλου άσχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια