ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε αναζήτηση παρόχου για την Καθολική Υπηρεσία η ΕΕΤΤ - Τι ταχύτητες και σε τι τιμή στους καταναλωτές

 

Σε αναζήτηση παρόχου για την Καθολική Υπηρεσία η ΕΕΤΤ - Τι ταχύτητες και σε τι τιμή θα προσφέρονται στους καταναλωτές

Σε αναζήτηση παρόχου Kαθολικής Yπηρεσίας βρίσκεται αυτή την περίοδο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), όπως προκύπτει από το τεύχος προκήρυξης που έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση. Η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, θα οδηγήσει στην επιλογή ενός ή περισσοτέρων παρόχων για την παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας, η οποία για πρώτη φορά δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις υπηρεσίες φωνητικών επικοινωνιών αλλά και υπηρεσίες επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Να θυμίσουμε ότι το περιεχόμενο της καθολικής υπηρεσίας τροποποιήθηκε με την έκδοση του ν.4727/2020 και την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για την θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (L 321). Έτσι ο νέος πάροχος Καθολικής Υπηρεσίας που θα επιλεγεί θα πρέπει να προσφέρει ευρυζωνική πρόσβαση σε όλη την Επικράτεια, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, διασφαλίζοντας έστω την δυνατότητα στους καταναλωτές να εκτελούν βασικές εργασίες, όπως η ανταλλαγή email, η ενημέρωση κλπ. Στον αντίποδα δεν υποχρεούται πλέον να προσφέρει υπηρεσίες πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου και καταλόγων συνδρομητών σε έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή ή και κοινόχρηστα τηλέφωνα, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Καθολική υπηρεσία και στο Internet με 10 Mbps και 27 ευρώ

Σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση μάλιστα (υπ΄ αριθμ. 7435 ΕΞ 2022/28-2-2022), ο πάροχος ΚΥ θα πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες φωνητικών επικοινωνιών συμπεριλαμβανομένης της υποκείμενης σύνδεσης σε σταθερή θέση αλλά και υπηρεσίες επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση των ευρυζωνικών συνδέσεων, θα πρέπει να προσφέρεται ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και ανόδου (upload) 1 Mbps. Ωστόσο η πραγματική ταχύτητα καθόδου (download) δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 4 Mbps και θα συνδυάζεται με τουλάχιστον 30 GBytes διαθέσιμα το μήνα, σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν προσφέρεται με σταθερή πάγια χρέωση (flat rate) ανεξαρτήτως κατανάλωσης δεδομένων.

Αντίστοιχα οφείλει να παρέχει δωρεάν απεριόριστες κλήσεις σε αστικά και υπεραστικά ή χρόνο ομιλίας 1500 λεπτών το μήνα προς σταθερά ή σταθερά και κινητά δίκτυα, σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν παρέχεται μέσω σταθερού δικτύου.

Για όλα τα παραπάνω, η χρέωση στον τελικό χρήστη δεν δύναται να υπερβαίνει τα 27 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και τελών.

Διαδικασία επιλογής

Τα παραπάνω είναι υποχρεωτικό να παρέχονται από τον πάροχο ή τους παρόχους που θα αναλάβουν την καθολική υπηρεσία σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές που δεν καλύπτονται ή δεν προβλέπεται να καλυφθούν από τα επενδυτικά σχέδια των παρόχων, ούτε όμως κι από τα νέα δίκτυα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του «Ultra-Fast Broadband».

Επιπλέον ο πάροχος που θα αναλάβει την Καθολική Υπηρεσία, η διάρκεια της οποίας θα είναι για τρία έτη, προβλέπεται να αναλάβει και το κόστος της σύνδεσης των απομακρυσμένων περιοχών εάν αυτό δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση - δηλαδή αν το κόστος για νέες συνδέσεις υπερβαίνει το ποσό των 1.500 ευρώ, την διαφορά αναλαμβάνει να καλύψει ο τελικός χρήστης ή χρήστες.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Οκτωβρίου και έναν μήνα αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν τους φακέλους συμμετοχής στην αρμόδια αρχή. Εντός των επόμενων πέντε ημερών θα γίνει η επιλογή των προσφορών που πληρούν τις προϋποθέσεις και μετά από μια ολιγοήμερη προθεσμία υποβολής ενστάσεων και εξέτασης αυτών, θα ακολουθήσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Την 1η Δεκεμβρίου ο διαγωνισμός θα περάσει στην δεύτερη φάση, όπου με την ίδια διαδικασία θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν Αίτηση Συμμετοχής και Αρχική Οικονομική Προσφορά. Σε περίπτωση που με την ολοκλήρωση της Φάσης 2 υπάρχουν δύο ή περισσότερες έγκυρες Αρχικές Οικονομικές Προσφορές μη μηδενικής αποζημίωσης, θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία πολλαπλών γύρων για την επιλογή του παρόχου καθολικής υπηρεσίας.

Σε περίπτωση ωστόσο που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, κάτι που δεν αποκλείεται ως ενδεχόμενο με τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς ή η διαγωνιστική διαδικασία αποβεί άγονη, τότε η ΕΕΤΤ θα ορίσει ως καθορισμένη επιχείρηση, αυτήν που έχει σημαντική ισχύ στην αγορά χονδρικής παροχής τοπικής πρόσβασης σε επίπεδο Επικράτειας. Αν μάλιστα υπάρξουν περισσότερες από μία επιχειρήσεις με σημαντική ισχύ στην αγορά χονδρικής, η Καθολική Υπηρεσία μπορεί να αναληφθεί τμηματικά από περισσότερους από έναν παρόχους, χωρίζοντας την ελληνική επικράτεια έως και σε επίπεδο περιφέρειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάροχος καθολικής υπηρεσίας για παροχή σύνδεσης σε σταθερές θέσεις με το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο και πρόσβασης σε διαθέσιμες στο κοινό τηλεφωνικές υπηρεσίες είναι σήμερα η Nova

Δεν υπάρχουν σχόλια