ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ελαστικό του μέλλοντος δεν σκάει και δεν θέλει αέρα


 Η επανάσταση στα ελαστικά βρίσκεται σχεδόν προ των πυλών και αναμένεται να φέρει μαζί της σημαντικά οφέλη στην οδική ασφάλεια αλλά και στο κόστος χρήσης.

Περισσότερα από 130 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το πρώτο ελαστικό με αέρα που εφαρμόστηκε στην πράξη έκανε την εμφάνισή του. Από τότε μέχρι και σήμερα, τα ελαστικά που φουσκώνουν με αέρα αποτελούν τη στάνταρ επιλογή για τη συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους όλου του κόσμου.

Η κυριαρχία στις πωλήσεις των ελαστικών με αέρα ήταν μέχρι σήμερα αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον με τη Michelin, που ηγείται της συγκεκριμένης τεχνολογικής κούρσας μεταξύ των κατασκευαστών ελαστικών, να παρουσιάζεται έτοιμη να βάλει στην παραγωγή το πρωτοποριακό ελαστικό που η ίδια ονομάζει Uptis.

    Το Michelin Uptis (όνομα που βγαίνει από το Unique Puncture-proof Tire System), είναι το ελαστικό που θα αλλάξει τα δεδομένα και τις ισορροπίες στην αγορά των ελαστικών σε όλο τον κόσμο με το εμπορικό του λανσάρισμα του να έχει προγραμματιστεί για 2024.

    Το Michelin Uptis έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ως πρωτότυπο το 2017 και από τότε η γαλλική εταιρεία το εξελίσσει διαρκώς για να το φέρει στην παραγωγή, η οποία βρίσκεται πλέον σχεδόν προ των πυλών.

    Το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το Michelin Uptis και αναμένεται να φέρει την επανάσταση στα ελαστικά είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται αέρα για να διατηρήσει το σχήμα του. Το πέλμα του «συνδέεται» με τη ζάντα μέσω ενσωματωμένων ελαστικών «ακτίνων».

    Έτσι το ελαστικό της Michelin εξαλείφει ένα σημαντικό κίνδυνο που χαρακτηρίζει τα συμβατικά ελαστικά, εκείνον που έχει να κάνει με το ξαφνικό κλατάρισμα, το οποίο και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου και ατύχημα. Χωρίς τη χρήση αέρα, ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν χρειάζεται παράλληλα να ελέγχει τις πιέσεις στα ελαστικά και έτσι εξασφαλίζεται και σταθερή και ομοιογενής φθορά του ελαστικού σε όλη τη διάρκεια ζωής του.

    Λόγω κλαταρίσματος υπολογίζεται ότι περίπου 200 εκατ. ελαστικά αποσύρονται πρόωρα κάθε χρόνο, πριν δηλαδή το τέλος της ζωής τους και τα Uptis αναμένεται να δώσουν οριστική λύση και σε αυτόν το τομέα.

    Παράλληλα, τα πρωτοποριακά ελαστικά της γαλλικής εταιρείας θα κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι τα συμβατικά, προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι στο περιβαλλοντικά φιλικό προφίλ τους. Επίσης και σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία τα ελαστικά θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κάτι που θα επηρεάσει θετικά και το πορτοφόλι των χρηστών, αφού θα πρέπει να αντικαθίσταται σε πιο αραιά διαστήματα, σε σχέση με τα συμβατικά.

    Τέλος, στα ελαστικά Uptis η Michelin θα μεταφέρει και τις τεχνολογίες που σχετίζονται με τη χαμηλή αντίσταση κύλισης. Οι Γάλλοι οδηγούν τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο εδώ και τρεις 10ετίες βρισκόμενοι πλέον στην έκτη γενιά ελαστικών με χαμηλή αντίσταση κύλισης, η οποία μειώνει την κατανάλωση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας

    Δεν υπάρχουν σχόλια