ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μητρικές: Ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας;

Η μητρική είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα για στην συναρμολόγηση του υπολογιστή σας. Από τη στιγμή που έχετε κατανοήσει τις ανάγκες σας σε επεξεργαστική ισχύ, προχωράτε στην επιλογή μητρικής που θα φιλοξενήσει τον επεξεργαστή σας, το υπόλοιπο hardware και όλες τις περιφερειακές σας συσκευές.
Το θετικό στην περίπτωση των μητρικών είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα, αρκετές διαφοροποιήσεις και ξεχωριστοί συνδυασμοί, που με το αντίστοιχο αντίτιμο προσφέρουν επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να σας είναι χρήσιμα. Είτε είστε gamer, είτε σχεδιαστής, είτε κάνετε κάποια οικιακή χρήση με internet υπάρχει μια μητρική για εσάς που καλύπτει όλες σας τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες.
Μητρικές: Ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας;
Μιας και η χρησιμότητα είναι ο παράγοντας της επιλογής εδώ, το πιο σημαντικό είναι να αναλογιστούμε αν επιθυμούμε να κάνουμε κάποια προσθήκη μελλοντικά, γιατί δεν είναι πάντα το αρχικό budget η οικονομική μας διάθεση, αλλά και η μελλοντική. Η μητρική δεν είναι δύσκολο να αλλαχθεί αν τώρα γίνει κάποια λάθος επιλογή, αλλά είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, αφού πρέπει να απεγκαταστήσουμε όλο το hardware του υπολογιστή μας για να την αλλάξουμε και να το ξαναεγκαταστήσουμε. Σε περιπτώσεις αλλαγής chipset, η διαμόρφωση του συστήματος με επανεγκατάσταση λειτουργικού είναι υποχρεωτική.
Αφού αναφέραμε και το hardware, να μιλήσουμε και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Από τη στιγμή που κάποιος επιθυμεί να προσθέσει και 2η GPU, μιας κι όπως μάθαμε μελλοντικά στα Windows 10 με τον DX12 θα παίρνει το σύνολο της ισχύς τους, κάτι που το καθιστά να είναι επιλογή του μέλλοντος, είναι λογικό να διαλέξει μητρική που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης τουλάχιστον τριών θυρών PCI Express. Το κλειδί εδώ είναι να διαλέξει θύρες με x16 συνδεσιμότητα των PCIe 3.0/2.0. Το ίδιο σημαντικό είναι αν θα επιλεγεί και σκληρός δίσκος σε PCI θύρα όπου εκεί οι ανάγκες αλλάζουν και οι απαιτούμενες θύρες γίνονται τέσσερεις. Για όλα αυτά πάντα υπάρχει μια μητρική, ώστε να επιλέξετε. Παρακάτω θα δείτε και τα προτεινόμενα μεγέθη ώστε να κάνετε σοφή επιλογή κριτηρίων κατά την αναζήτησή σας. Να έχετε κατά νου ότι το κουτί θα επιλέξετε, για το οποίο θα γράψουμε σε άλλο άρθρο μας θα πρέπει να χωράει το μέγεθός της. Οι σημάνσεις ATX, Micro-ATX, Flex-ATX και Mini-ITX είναι οι αντίστοιχες που πρέπει να υποστηρίζει το κουτί σας.
Σε περιπτώσεις σύνδεσης συσκευών που δεν είναι PCI x16, αλλά υπάρχει απαίτηση για PCI x8, x4, x1, θα πρέπει να ελέγξουμε τις διαθέσιμες θύρες ή συσκευές που θα χρησιμοποιήσουμε, όπως κάποια έξτρα κάρτα ήχου, γιατί δεν είναι απόλυτο όλοι να ικανοποιούνται με τον στάνταρ onboard ήχο του 5.1 της Realtek ή άλλης onboard συσκευής. Επίσης σε αυτές τις θύρες είναι δυνατή η σύνδεση καρτών δικτύου, καρτών τηλεόρασης, μετατροπείς, επεκτάσεις συνδεσιμότητας USB κοκ.
Και φεύγοντας από το επιπλέον hardware, πάμε στο onboard hardware και τη συνδεσιμότητα τους. Ανάλογα λοιπόν τις ανάγκες και το αρχικό budget, μπορεί να προτιμηθούν επεξεργαστές με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Επομένως, εδώ θα χρειαστεί να προσέξουμε τις θύρες σύνδεσης της οθόνης μας. Ευτυχώς κι εδώ η ποικιλία συνδέσεων είναι αρκετή, αφού οι μητρικές έρχονται με όλες τις θύρες, HDMI & miniHDMI, DVI, VGA και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις Displayport & miniDisplayport.
Μητρικές: Ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας;
Προχωρώντας, θα πρέπει να ελέγξουμε τον αριθμό των περιφερειακών που θα χρησιμοποιήσουμε μελλοντικά, γιατί το τώρα δεν είναι αρκετό πολλές φορές. Για να μην μπαίνετε συνέχεια στην διαδικασία να βγάζετε και να βάζετε καλώδια, σιγουρευτείτε ότι η θύρες που προσφέρει στο πίσω μέρος η μητρική σας είναι παραπάνω από αρκετές. Προτού αποκλείσετε τις επιλογές με θύρες firewire, δεύτερη θύρα Ethernet, ThunderBold, πολυκάναλου ήχου, βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να σας χρησιμεύσει κάποια από αυτές, γιατί το κόστος να τις εγκαταστήσετε με εναλλακτικό τρόπο είναι αρκετά μεγαλύτερο. Ωστόσο, σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει νέες τεχνολογίες όπως οι θύρες USB 3.1, καθότι είναι το μελλοντικό πρότυπο στο οποίο θα κατασκευάζονται αρκετές hi end και μη περιφερειακές συσκευές, ακόμα και τα smartphone.
Εποικοδομητικό θα ήταν να σκεφτείτε επίσης με ποιον τρόπο θέλετε να συνδέσετε τους διάφορους σκληρούς δίσκους σας ή αν θα κάνετε RAID, επομένως ανατρέξτε στις λεπτομέρειες τη μητρικής που θα επιλέξετε για το τι διαθέσιμες θύρες υπάρχουν και πόσες είναι αυτές. Αν είναι SATA III, SATA II κλπ. Μπορεί να προτιμήσετε ή να έχετε από πριν κάποιον mSATA σκληρό δίσκο, ή να έχετε κάποιον δίσκο παλιάς τεχνολογίας, ή κάποιο αντιγραφικό, επειδή μπορεί να κάνετε αναβάθμιση και να χρειαστείτε μητρική η οποία παρέχει ακόμα και θύρα σύνδεσης IDE.
Σημαντικό επίσης είναι να σκεφτείτε πόση RAM χρειάζεστε ή θα χρειαστείτε μελλοντικά. Αν επιλέξετε DDR3 υπάρχουν μνήμες από 2GΒ ως 16GB, ενώ DDR4 από 4GB ως και 128GB (μη σας ξαφνιάζει, απλά δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα). Η μέση μητρική σήμερα υποστηρίζει ως 32GB συνολικής RAM ενώ μια hi end ως 64GB. Ανάλογα τα slot που έχει και η μητρική θα πρέπει να υπολογίσετε πως θα φτάσετε στο μέγιστο, αν αυτό επιθυμείτε ή πως θα φτάσετε στο μέγιστο για εσάς. Με λίγα λόγια αν θέλετε να φτάσετε τα 16GB που σας φαίνεται αρκετό για τις ανάγκες σας, αν θα το κάνετε με 4x4GB ή 2X8GB. Επιλέξετε σοφά το dual ή quad channel που θέλετε να έχετε στο σύστημά σας. Ωστόσο, για να είμαστε διεξοδικοί κατά την επιλογή RAM, προσέξτε αν ο επεξεργαστής και η μητρική έχουν κάποιον επιτρεπόμενο χρονισμό, χωρίς την ανάγκη overclock, για να έχετε συγχρονισμένες τις RAM σας. Τέλος, ελέγξτε αν η μητρική κι ο επεξεργαστής μπορούν να ρυθμίσουν το XMP προφίλ των module σας για την μέγιστη χρήση.
Και μιας και φτάσαμε στο overclock, αν επιλέξετε να πάρετε κάποιον FX Unlocked ή i5, i7 xxxxK επεξεργαστή, να ελέγξετε αν η μητρική μπορεί να ανεβάσει το voltage της κι αν αντέχει αυτές τις αλλαγές παραμέτρων, για να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το κάνετε ή να μην το κάψετε. Πάνω σε αυτό σιγουρευτείτε ότι μπορούν και οι RAM σας να ανταπεξέλθουν, αν και θα γράψουμε και γι αυτές μελλοντικά ξεχωριστό άρθρο.
Μητρικές: Ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας;
Σημειώσεις:
• Σημείωση 1: προσέξετε πολύ κατά την επιλογή επεξεργαστή και μητρικής για την απόλυτη συνδεσιμότητα. Υπάρχει πιθανότητα μια μητρική να δέχεται έναν επεξεργαστή σε κάποιο μεταγενέστερο revision κι αν αγοράσετε το πρώτο να χρειαστεί να αλλάξετε το bios.
• Σημείωση 2: για να αποφύγετε να αγοράσετε επεκτάσεις, hub ή διάφορα άλλα controllers για να αυξήσετε τον αριθμό θυρών σύνδεσης των περιφερειακών σας, κάνετε εξ αρχής τη σοφή επιλογή να πάρετε μια καλά εξοπλισμένη μητρική.
• Σημείωση 3: αν αναβαθμίζετε μόνο το triple kit του υπολογιστή σας, δηλαδή το τμήμα που πάει πακέτο επεξεργαστής, μητρική και RAM, να έχετε κατά νου σας τη συνδεσιμότητα του παλιού σας hardware. Οι σκληροί δίσκοι IDE έχουν καταργηθεί και θα τους βρείτε μόνο σε συγκεκριμένα μοντέλα μητρικών DDR3.
• Σημείωση 4: αν έχετε κάποιο σύστημα DDR2 και θέλετε να φορτώσετε RAM επειδή οι DDR2 κοστίζουν ακριβά σε σχέση με τις DDR3 και επιθυμείτε να μεταβείτε σε σύστημα Combo DDR2/DDR3, το όριο σε RAM είναι τα 4GB DDR3 και 8GB σε DDR2. Επομένως το κέρδος σας δεν είναι τόσο μεγάλο όσο περιμένατε.
Δημήτρης Μηλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια