ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Yandex ζήτησε έρευνα στην Google για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής ρωσικής νομοθεσίας




Η εταιρεία πίσω από την δημοφιλή στην Ρωσία μηχανή αναζήτησης Yandex, κατηγόρησε την Google για μονοπωλιακές τακτικές, και ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της χώρας να πάρει μέτρα.
Η υπηρεσία ξεκίνησε να διερευνά τον τρόπο που η Google απαιτεί από τους κατασκευαστές smartphones να διαθέτουν προ-εγκατεστημένες τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της στα κινητά τηλέφωνα πριν φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων.
Αν η υπηρεσία εντοπίσει παραβιάσεις της ρωσικής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί να πληρώσει βαριά πρόστιμα και να αλλάξει τον τρόπο που αδειοδοτεί το λειτουργικό σύστημα Android σε κατασκευαστές συσκευών.

Οι ρωσικές εταιρείες κατασκευής smartphones, Explay, Fly και Prestigio, είχαν προεγκατεστημένη την μηχανή αναζήτησης Yandex στις συσκευές που πουλούσαν καθώς και διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες, αφού στην Ρωσία είναι η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης.
Σε κάποια φάση ωστόσο, κάθε ένας από αυτούς τους κατασκευαστές είπε στην Yandex ότι δεν ήταν δυνατό να προ-εγκαταστήσουν την μηχανή αναζήτησης ή τις υπηρεσίες και εφαρμογές της πια, και η Yandex κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα ήταν η Google (με λίγα λόγια, για να χρησιμοποιήσουν οι διάφοροι κατασκευαστές smartphones το Google Play store της Google και εφαρμογές όπως τα YouTube και GMail θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλους κανόνες που θέτει η εταιρεία).

Η Yandex ζητάει να διαχωρίσει η Google τις βασικές εφαρμογές και τις υπηρεσίες της από το Android, για να γίνουν πιο δίκαια τα πράγματα και να υπάρξει ανταγωνισμός. "Πιστεύουμε ότι υπηρεσίες όπως η αναζήτηση, οι χάρτες, το email και άλλα, δεν θα πρέπει να πηγαίνουν πακέτο με το Android OS. Είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο ανταγωνισμού, που να σχετίζεται με την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, και όχι με το bundling και την προ-εγκατάσταση" λέει εκπρόσωπος της Yandex.

Δεν υπάρχουν σχόλια