ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

3D βιονικό μάτι θα μπορούσε να μας δώσει μέχρι και night vision

Μία ακόμη σημαντική εξέλιξη στις έρευνες για τη δημιουργία εμφυτευμάτων που θα μπορούσαν να επιδιορθώσουν τα προβλήματα όρασης εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτή τη φορά πρόκειται για το πρώτο 3D βιονικό μάτι στον κόσμο που δημιούργησαν ερευνητές του HKUST (Hong Kong University of Science and Technology). Η δημιουργία τους ονομάζεται Ηλεκτροχημικό Μάτι (EC-Eye) και ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή των άλλων βιονικών ματιών που δοκιμάζονται ανά τον κόσμο.

3d-bionic-eye.jpg

Για παράδειγμα, οι πιο εξελιγμένες προτάσεις των Bionic Vision Australia και Second Sight συμπεριλαμβάνουν ένα ζευγάρι γυαλιά με κάμερα που συλλαμβάνει την εικόνα, την αποστέλει σε εξωτερική μονάδα για επεξεργασία και στη συνέχεια την επιστρέφει στο εμφύτευμα που έχει τοποθετηθεί στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού του ασθενή. Από εκεί γίνεται η επικοινωνία με το οπτικό κέντρο του εγκεφάλου και ήδη αρκετοί ασθενείς αναφέρουν πως μπορούν να δουν λάμψεις φωτός. Το πρόβλημα είναι ότι η όραση τους δεν είναι καθαρή σε σημείο να βασιστούν επάνω της για να κυκλοφορήσουν στον κόσμο, ενώ υπάρχει θέμα με τις εικόνες όταν η κάμερα προσπαθεί να συλλάβει γρήγορες κινήσεις.
Στην περίπτωση του EC-Eye, δεν χρησιμοποιείται ένας κλασικός διδιάστατος αισθητήρας κάμερας, αλλά ένα τρισδιάστατο μοντέλο αμφιβληστροειδή με κοίλη καμπύλη. Επάνω σε αυτό έχουν τοποθετηθεί μικροσκοπικοί αισθητήρες φωτός που μιμούνται τους φωτοϋποδοχείς του ανθρώπινου αμφιβληστροειδή και είναι συνδεδεμένοι με μια δέσμη καλωδίων από υγρό μέταλλο που λειτουργούν σαν το οπτικό νεύρο.

3d-bionic-eye-1.jpg
Από τις δοκιμές τους απέδειξαν πως με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή η λήψη πολύ πιο καθαρών εικόνων, σε βαθμό π.χ. να διαβάζονται τα γράμματα. Αυτή είναι μια τρομερή εξέλιξη για την τεχνολογία των βιονικών ματιών και παρότι είναι ακόμα νωρίς να προβλέψουν την πρόοδο, οι ερευνητές τονίζουν πως είναι εφικτό να ενσωματώσουν δισεκατομμύρια αισθητήρες (σε κλίμακα νανομέτρων) για να παρέχουν ακόμα καλύτερη όραση από τη φυσιολογική, όπως το night vision.
Ας φτάσουν στο επίπεδο να δώσουν όραση σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα και ας περιμένουν τα υπερηρωϊκά…

Δεν υπάρχουν σχόλια