ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστήμονες βρήκαν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη

Ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από αστέρι που μοιάζει με τον Ήλιο.
Αστρονόμοι έχουν βρει ξανά στο παρελθόν πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη, αλλά συνήθως γύρω από ερυθρά αστέρια νάνων. Αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα αφού η ακτινοβολία που εκπέμπουν θα μπορούσαν να κάνουν τους πλανήτες αυτούς ακατοίκητους. Ευτυχώς, μπορεί να υπάρχει ένας πολύ πιο βιώσιμος υποψήφιος πλανήτης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν πιθανό εξωπλανήτη (KOI-456.04), που είναι σχεδόν διπλάσιος σε μέγεθος σε σύγκριση με τη Γη και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι Kepler-160, το οποίο παρέχει το 93% του φωτός  που λαμβάνει και ο δικός μας πλανήτης από τον Ήλιο. Μάλιστα, αυτός ο εξωπλανήτης περιστρέφεται γύρω από το αστέρι σε παρόμοια απόσταση όπως η Γη από τον Ήλιο και χρειάζεται περίπου 378 ημέρες για να ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή.
Η ομάδα βρήκε τον εξωπλανήτη μελετώντας παλιά δεδομένα του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Kepler χρησιμοποιώντας δύο νέους αλγορίθμους με σκοπό τη μελέτη της φωτεινότητας του αστεριού. Αντί για αναζήτηση μιας ξαφνικής εξασθένισης του φωτός του αστεριού, το συνηθισμένο σημάδι ενός πλανήτη που κινείται, οι αλγόριθμοι έλεγξαν για μικρότερη εξασθένιση.
Αυτό βέβαια δεν είναι ακόμη επίσημο. Οι επιστήμονες είναι 85% πεπεισμένοι ότι ο KOI-456.04 είναι πλανήτης, αλλά απαιτούνται κι άλλες μελέτες για να φτάσουν στο 99% που απαιτείται για να δηλώσουν ότι είναι εξωπλανήτης. Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε έως ότου το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb είναι διαθέσιμο για να επιβεβαιωθεί. Σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούμε να επισκεφθούμε σύντομα αυτόν τον εξωπλανήτη αφού βρίσκεται 3140 έτη φωτός μακριά.
Αν όμως επιβεβαιωθεί η πλανητική φύση του, θα δείξει ότι οι συνθήκες που απαιτούνται για έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, δεν είναι τόσο σπάνιες όσο νομίζαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια