ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΕ πιέζει τις Google, Facebook και Twitter για τη διασπορά των fake news

Η ΕΕ πιέζει τις Google, Facebook και Twitter για τη διασπορά των fake newsΗ Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει την εξάπλωση των fake news και γι’ αυτό επιθυμεί να υποχρεώσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Google, Facebook, Twitter κλπ.) να παρέχουν μηνιαίες ενημερωτικές αναφορές για τις ενέργειες που πραγματοποιούν με σκοπό να εμποδίσουν τη διασπορά των ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων στις πλατφόρμες τους. Παράλληλα, η ΕΕ καταφέρεται εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας για τον ρόλο τους σε αυτό το φαινόμενο που επηρεάζει τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες των χωρών.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το νέο ζήτημα έχουν υποκινήσει οι Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, και η Vera Jourova, αντιπρόεδρος του τομέα αξιολόγησης και διαφάνειας της Κομισιόν, με αφορμή τη διασπορά ψευδών ειδήσεων εν μέσω της πανδημίας του COVID-19.
Η κ. Jourova δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η παραπληροφόρηση όχι μόνο βλάπτει τα συστήματα Υγείας των χωρών, αλλά και την ίδια την υγεία των πολιτών. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα του εμβολιασμού, όπου διάφορα παραπλανητικά δημοσιεύματα οδήγησαν σε μείωση κατά 20% την πρόθεση των Γερμανών πολιτών να εμβολιαστούν μέσα σε μόλις 2 μήνες. Ταυτόχρονα, τα fake news επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία και υποσκάπτουν την αξιοπιστία των κρατικών αρχών, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται τα μέτρα προστασίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι online πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν μηνιαίως αναλυτικές αναφορές που θα αποδεικνύουν ότι όντως προωθούν αξιόπιστο περιεχόμενο και ότι περιορίζουν σημαντικά την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια