COVID-19: Ο Στρατός των ΗΠΑ ετοιμάζει εμβόλιο και wearable συσκευή
Είναι γεγονός ότι χαλαρώσαμε αρκετά τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τη στάση μας απέναντι στον κίνδυνο της ασθένειας COVID-19, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν μειωθεί οι φρενήρεις ρυθμοί στην έρευνα για τη μελέτη του νέου κορωνοϊου. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται ακατάπαυστα με σκοπό να καταννοηθούν πλήρως οι μηχανισμοί του και να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα εμβόλια και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, και φυσικά για να προληφθεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης.
Στον αγώνα αυτό συμμετέχει ενεργά και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο ανακοίνωσε επίσημα ότι το ερευνητικό ιατρικό κέντρο του Στρατού έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία εμβολίου μέχρι το τέλος του 2020, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διανομή του από το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τon στρατηγό Michael Talley, διοικητή του τμήματος Ιατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης, αν όλα προχωρήσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν στα τέλη του καλοκαιριού. Ξεκαθάρισε, όμως, πως η έρευνα του Στρατού ακολουθεί πιστά τις επιταγές της Επιστήμης και δεν θα προχωρήσουν σε βεβιασμένες ενέργειες εάν δεν έχουν το πράσινο φως από τους ειδικούς επιστήμονες για τη μελέτη του κορωνοϊού και της ασθένειας COVID-19.
Η συνταγματάρχης Wendy Sammons-Jackson, επικεφαλής του προγράμματος Military Infectious Disease Research, δήλωσε:
Είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα υπάρχει εμβόλιο στο τέλος του έτους. Όλο αυτό το διάστημα προοδεύουμε, μαθαίνουμε, κατανοούμε και προσαρμοζόμαστε, επομένως, θεωρώ ότι έχουμε τους διαθέσιμους πόρους και στραμμένη την προσοχή μας προς τη σωστή κατεύθυνση για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα μας.
Ο Dr. Nelson Michael, επικεφαλής του κέντρου Έρευνας Λοιμωδών Νόσων του Walter Reed Army Institute of Research δήλωσε:
Παρά την πρόοδο που έχει γίνει και τους στόχους που έχουν τεθεί, ακόμα βρισκόμαστε σε στάδιο εκμάθησης, είτε μιλάμε για την ανάπτυξη θεραπειών είτε για εμβόλια. Παρόλα αυτά, η μελέτη του COVID-19 προχωρά πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί στα χρονικά για κάποιον ιό. Το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ταχύτατα στη Φάση 3 για κλινικές δοκιμές και πιθανή αδειοδότηση κάποιου εμβολίου, μέσα σε ένα πρωτοφανές χρονικό πλαίσιο.
Από τον περασμένο Ιανουάριο, αφότου δημοσιεύθηκε ο γενετικός κώδικας του SARS-CoV-2, περισσότεροι από 700 ερευνητές του Στρατού των ΗΠΑ εργάζονται νυχθημερόν για να αναπτύξουν λύσεις απέναντι στην ασθένεια COVID-19. Ειδικά η ομάδα του Walter Reed έχει επιταχύνει δραματικά την ανάπτυξη υποψήφιων εμβολίων και πραγματοποιεί διαρκώς δοκιμές σε πειραματόζωα για να καταλήξει σε αυτά που θα περάσουν στη διαδικασία παραγωγής για τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στα τέλη του καλοκαιριού. Ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτές τις κλινικές δοκιμές, θα αποφασιστεί ποιο απ’ όλα τα εμβόλια θα προχωρήσει στην επόμενη φάση για εκτεταμένες δοκιμές στο τέλος του 2020.
Αναμενόμενη η εμπλοκή των ερευνητικών ομάδων του Στρατού των ΗΠΑ στις έρευνες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει υπογραφεί συμβόλαιο ύψους $25 εκατ. με ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή wearable συσκευής που θα εντοπίζει τα πρώιμα συμπτώματα του κορωνοϊού, έτσι ώστε να απομονώνεται ο ασθενής προτού εκδηλώσει την ασθένεια. Η συσκευή αυτή θα φοριέται στον καρπό σαν ρολόι και θα παρακολουθεί τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο, ενημερώνοντας τον άμεσα όταν εντοπίσει κάποιο πολύ πρώιμο σύμπτωμα για να πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις και να ενημερώσει τις Αρχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια