ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Επέστρεψαν και επίσημα στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή

 


Η πρώτη πραγματικά σοβαρή ενέργεια του προέδρου Joe Biden είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποχώρηση τους επί προεδρίας Donald Trump.

Ο κ. Biden χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα “άνευ προηγουμένου πλαίσιο που θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη” και μάλιστα δε δίστασε να υποβαθμίσει την επιστροφή των ΗΠΑ αναφέροντας ότι αυτό που μετρά πραγματικά είναι η δουλειά που θα γίνει από όλους τους συμμετέχοντες μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια.

Οι ΗΠΑ, πάντως, θα αναλάβουν και πάλι ενεργό ρόλο στις αποφάσεις και τα projects για την προστασία του πλανήτη, και μάλιστα στις 22 Απριλίου 2021 θα οργανώσουν τη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή με τη συμμετοχή πολλών ηγετών απ’ όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή στη Συμφωνία των Παρισίων είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική από κάποια άλλη μορφή συμμαχίας (π.χ. ΝΑΤΟ).

Ο πρόεδρος Biden και η κυβέρνηση του θα αναλάβουν ταχύτατα δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας ότι θα ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των επιστημόνων, δίνοντας παράλληλα το ερέθισμα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να ηγηθούν της επανάστασης για καθαρή ενέργεια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να επενδύσει $2 δισ. μέσα στα επόμενα χρόνια για ένα νέο περιβαλλοντικό σχέδιο, ενώ φιλοδοξεί μέχρι το 2050 η χώρα να παρουσιάζει μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Τα νούμερα μοιάζουν αστεία μπροστά στα ποσά που δαπανώνται για άλλους σκοπούς, αλλά τουλάχιστον είναι μια αρχή και ίσως ένα κίνητρο για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη Συμφωνία των Παρισίων προκειμένου να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες. Για να δούμε αν θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο…

Δεν υπάρχουν σχόλια