ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνδέσεις Gigabit για όλους τους Ευρωπαίους προβλέπει σχέδιο της Κομισιόν


 Το σχέδιο «Ψηφιακή Πυξίδα 2030» προβλέπει επίσης ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας η ΕΕ θα πρέπει αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών και θα έχει αναπτύξει τον πρώτο ευρωπαϊκό κβαντικό υπολογιστή.

Το έγγραφο της πρότασης περιήλθε στην κατοχή του Reuters λίγο πριν από την επίσημη παρουσίασή του την Τρίτη από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργκρέτε Βέσταγκερ και τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Η πρόταση αναγνωρίζει τη σημασία των επενδύσεων στους ημιαγωγούς προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από αμερικανικές και ασιατικές τεχνολογίες –το σχέδιο έρχεται εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης τσιπ που αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να περιορίσουν την παραγωγή.

«Το επίπεδο φιλοδοξίας που προτείνουμε προβλέπει ότι μέχρι το 2030 η παραγωγή βιώσιμων ημιαγωγών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών, θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 20% της παγκόσμιας παραγωγής σε αξία» αναφέρει το έγγραφο.

Προβλέπει επίσης ότι μέχρι το 2025 η ΕΕ θα έχει αναπτύξει τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή της, μια τεχνολογία που θα επιταχύνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη φαρμάκων.

Ακόμα, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει την ανάπτυξη υποδομών υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και τον διπλασιασμό των εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, όλες οι κατοικημένες περιοχές της ΕΕ θα πρέπει να καλύπτονται από δίκτυα 5G και όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συνδέσεις τουλάχιστον 1 Gbps.

Για την εφαρμογή της πρότασης απαιτείται τώρα έγκριση από τις χώρες-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια