ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μικρόβια μυστήριο στην επιστήμη ανακαλύφθηκαν στον ISS


 Ερευνητές των ΗΠΑ και της Ινδίας που συνεργάζονται με τη NASA, ανακάλυψαν τέσσερα είδη μικροβίων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στελέχη βακτηρίων για την ακρίβεια, τρία από τα οποία ήταν παντελώς άγνωστα μέχρι σήμερα στην επιστήμη. Τα εντόπισαν σε διαφορετικές τοποθεσίες του ISS, όπως ένα πάνελ οργάνων, το θόλο παρατηρήσεων, το τραπέζι του φαγητού και σε ένα παλιό φίλτρο HEPA. Και τα τέσσερα μικρόβια ανήκουν σε συνομοταξία βακτηρίων που βρίσκονται στο χώμα και στο φρέσκο νερό και εμπλέκονται στον κύκλο ανάπτυξης των φυτών.

Κι αν αναρωτιέστε τι δουλειά έχουν τέτοια βακτήρια στο διάστημα, οι αστροναύτες καλλιεργούν μικρές ποσότητες τροφίμων εδώ και χρόνια στον ISS, οπότε έτσι εξηγείται και η ύπαρξη μικροβίων που σχετίζονται με φυτά. Το γνωστό είδος ήταν το Methylorubrum rhodesianum, ενώ τα υπόλοιπα μετά τον εντοπισμό τους διαπιστώθηκε πως ανήκουν στο ίδιο είδος και τα στελέχη τους ονομάστηκαν IF7SW-B2T, IIF1SW-B5, και IIF4SW-B5. Η ομάδα που τα ανακάλυψε, προτείνει την ονομασία Methylobacterium ajmalii, προς τιμήν του Ajmal Khan, γνωστού Ινδού επιστήμονα.

Γνωρίζοντας ήδη πως τα μικρόβια αυτά επιβιώνουν στις σκληρές συνθήκες του διαστήματος, η ομάδα ανέλυσε γενετικά τα δείγματα για να διαπιστώσει πώς μπορεί να βελτιώσει το όφελος που θα προσφέρουν σε φυτά.

Για να αναπτύξεις φυτά σε ακραίο περιβάλλον όπου οι πηγές θρεπτικών συστατικών είναι ελάχιστες, η απομόνωση νέων μικροβίων που θα βοηθήσει στην ανάπτυξή τους είναι απαραίτητη. Θα βοηθήσει στην αναγνώριση των γενετικών χαρακτηριστικών που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των φυτών σε συνθήκες μικροβαρύτητας και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη πλήρους αυτάρκειας σοδειάς για τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές του μέλλοντος. – Kasthuri Benkateswaran, JPL, NASA

Οι ερευνητές έχουν αγγίξει μόλις την επιφάνεια της μικροβιακής βιοποικιλότητας στο διαστημικό σταθμό. Περίπου 1.000 ακόμα δείγματα έχουν συλλεχθεί και αναμένουν την αποστολή τους πίσω στη Γη για ανάλυση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Microbiology.

Δεν υπάρχουν σχόλια