ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Tο «διαβατήριο εμβολιασμού» που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση!


 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα την πρόθεση της για το λανσάρισμα ενός νέου “διαβατηρίου εμβολιασμού” με σκοπό να καταστεί εφικτή η μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε αυτήν τη μακρά περίοδο της πανδημίας. Η πρόταση της είναι ουσιαστικά ένα “Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό” με QR code που αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος πολίτης έχει εμβολιαστεί, έχει βγάλει αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ για τον κορωνοϊό ή έχει ήδη αναρρώσει από την ασθένεια COVID-19. Η χρήση του πιστοποιητικού θα ανοίγει τις πόρτες σε όλα τα μέλη-κράτη της ΕΕ.

Το Digital Green Certificate θα είναι διαθέσιμο δωρεάν σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και θα περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Ημερομηνία Γέννησης
  • Χώρα
  • Μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης (ID)
  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (κατασκευαστής εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού)
  • Πιστοποιητικό Αρνητικής Εξέτασης (τύπος ελέγχου, κέντρο όπου έγινε ο έλεγχος, ημερομηνία/ώρα και αποτέλεσμα)
  • Πιστοποιητικό Ανάρρωσης από COVID19

Θα γίνονται αποδεκτά μόνο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί επίσημα από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό φορέα, αλλά είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν τα εμβόλια της Ρωσίας (Sputnik) και Κίνας.

digital-green-certificate-2.jpg

 

Οι πολίτες θα μπορούν να επιδεικνύουν το “διαβατήριο εμβολιασμού” σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και ο έλεγχος της εγκυρότητας του θα γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με σάρωση του QR code. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι θα παρέχει βοήθεια σε όλα τα κράτη-μέλη προκειμένου να εγκαταστήσουν λογισμικό για την έκδοση και τον έλεγχο αυτών των QR codes, επάνω σε μια open-source πλατφόρμα.

Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει ότι δεν θα είναι προαπαιτούμενο να έχει εμβολιαστεί κάποιος για να του επιτρέπεται να ταξιδέψει σε άλλες χώρες και σε καμία περίπτωση αυτό το “διαβατήριο” δεν θα λειτουργήσει ως μέσο διάκρισης των πολιτών, καθώς είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων να μετακινούνται ελεύθερα και να αποφασίσουν αν θέλουν να εμβολιαστούν ή όχι. Θα μπορούσε, ωστόσο, να απαγορευτεί η μετακίνηση κάποιων σε περίπτωση που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια μιας χώρας ή για τη δημόσια υγεία.

digital-green-certificate-1.jpg

Στην πρόταση της, η ΕΕ θεωρεί ότι το Digital Green Certificate θα διευκολύνει απλά τις διαδικασίες ελέγχου συγκεντρώνοντας σε ένα μέρος όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Μένει να δούμε αν θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια