ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πληθαίνουν τα ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

 


Αργά αλλά σταθερά αυξάνεται ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που επιλέγουν να αναπτύξουν ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προκειμένου να διευκολύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τεχνολογίες όπως το internet of things (IoT) και το machine learning (MA) σε περιβάλλον αυξημένης ασφάλειας. Ετσι, στο εργοστάσιο της Calpak που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος την ανάπτυξη campus network (ή mobile CAN) προστέθηκε τη Δευτέρα και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις αξιολογούν αυτή την περίοδο παρόμοιες επενδύσεις.

Τα mobile CAN είναι μικρά τοπικά δίκτυα σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή. Μπορούν να καλύψουν από μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα σε εσωτερικούς χώρους έως αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα σε εξωτερικούς χώρους. Σε αντίθεση με ένα δημόσιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, η χρήση ενός τέτοιου δικτύου περιορίζεται σε άτομα ή συσκευές που συνδέονται με την περιοχή και την ιδιοκτήτρια εταιρεία, κάτι που προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας και ελέγχου. Επιπλέον, τα mobile CAN μπορούν να προσαρμοστούν συνεχώς και γρήγορα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας και να συνδυαστούν με τα δημόσια δίκτυα.

Τα CAN προκρίνονται ως λύσεις αυξημένης ασφάλειας και σταθερότητας χωρίς παρεμβολές με την αξιοποίηση συγκεκριμένου φάσματος και με αυξημένη αξιοπιστία. Το επόμενο βήμα αυτών των ιδιωτικών δικτύων κινητής είναι το 5G, το οποίο με πρακτικά μηδενική χρονοκαθυστέρηση και πολύ υψηλή χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση ακόμη πιο εξελιγμένων εφαρμογών σε βιομηχανικό περιβάλλον.

Το πρώτο campus network (ιδιωτικό δίκτυο) στην Ελλάδα με υποδομή κινητής τηλεφωνίας σχεδίασε και εγκατέστησε η Cosmote σε συνεργασία με την Ericsson, για το πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι. Το δίκτυο τέθηκε επισήμως σε λειτουργία τον Ιανουάριο και σε αυτό ενσωματώθηκαν ρομποτικά μηχανήματα, πλατφόρμα καινοτόμων εφαρμογών industrial IoT (IIoT) και augmented reality (AR). Με τη χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης (machine learning) και διαδικασιών ανάλυσης δεδομένων (data analytics), συλλέγονται και αξιοποιούνται κρίσιμα δεδομένα που παράγονται από τους ρομποτικούς μηχανισμούς σε πραγματικό χρόνο και μέσω των εφαρμογών, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της παραγωγής από οπουδήποτε, εισαγωγής διαδικασιών προληπτικής συντήρησης, αλλά και απομακρυσμένης τεχνικής καθοδήγησης για θέματα βλαβών ή συντήρησης.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) αποκάλυψαν χθες πως έχουν επίσης παραλάβει ένα τέτοιο δίκτυο από τη Vodafone. ΟΛΠ και ΣΕΠ αναζήτησαν ήδη από τις αρχές του 2020 μία ολοκληρωμένη ψηφιακή λύση που θα καθιστούσε εφικτή την ολιστική αύξηση των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης όλων των επιχειρήσεων στο λιμάνι, μέσα από τη χρήση προηγμένων και απολύτως ασφαλών τεχνολογικών υποδομών και υπηρεσιών. Το ιδιωτικό αυτό δίκτυο εξυπηρετεί κίνηση δεδομένων και καλύπτει όλους τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και τους προβλήτες του Πειραιά, προσφέροντας εγγυημένη χωρητικότητα δικτύου 2,7 Gbps, η οποία υποστηρίζει την εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθημερινές λειτουργίες του λιμανιού, όπως φορτοεκφορτώσεις, αποθήκευση, διανομή και λειτουργίες ακριβείας. Το δίκτυο 4G/LTE ενσωματώνει έτσι διαφορές καινοτομίες ενώ είναι ενεργοποιημένο και για χρήση τεχνολογίας NB-IoT (narrow band IoT), προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα τοποθέτησης αισθητήρων και υλοποίησης ψηφιακών εφαρμογών. Επιπλέον, χάρη στην υψηλής απόκρισης και μηδενικής καθυστέρησης αρχιτεκτονική του καθιστά εφικτή τη συνεχόμενη μετάδοση δεδομένων και επεξεργασία τους σε πραγματικό χρόνο, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές τεχνολογικές εφαρμογές σε περιβάλλον προηγμένων πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια