ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εικονική Τηλεμεταφορά: Το μέλλον των επικοινωνιών



Έχετε φανταστεί τον εαυτό σας να βρίσκεται ωσεί παρών μέσα σε ένα χώρο και όμως να μπορείτε να αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους γύρω σας, ακόμη και αν δεν είστε εκεί ως φυσική παρουσία;

Αυτό το (όχι και τόσο τραβηγμένο) σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορεί σε μερικά χρόνια από τώρα να αποτελεί πραγματικότητα πάνω στην οποία αποφάσισε να ποντάρει το Facebook. Ναι, είναι αλήθεια: ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ επενδύει σεβαστά κεφάλαια για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας την οποία ονομάζει «εικονική τηλεμεταφορά», όπως αναφέρει το CNBC.

Η τεχνολογία αυτή θα λειτουργεί με την λογική του ολογράμματος που πλέον έχει διαδοθεί παντού: κάπως έτσι, θα βρισκόμαστε στο σπίτι μας αλλά φορώντας ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιά εικονικής πραγματικότητας [σ.σ: ο ορθός όρος είναι «επαυξημένης πραγματικότητας» (Augmented Reality)] θα μπορούμε να «στέλνουμε» τον ολογραμματικό μας εαυτό αλλού και επιπλέον να αλληλεπιδρούμε με όσους βρίσκονται στον εκεί χώρο.

Ο Ζούκερμπεργκ δοκιμάζει το σύστημα αυτό της εικονικής πραγματικότητας που αναπτύσσεται από την Oculus, μια θυγατρική εταιρεία του Facebook. Έτσι, πλέον αντί να καλούμε κάποιον στο τηλέφωνο ή να κάνουμε μια βιντεοκλήση, θα κουνάμε απλώς τα δάχτυλά μας και θα τηλεμεταφερόμαστε σε κάποιο άλλο μέρος. Εκεί θα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θα κάναμε αν ήμασταν εκεί δια ζώσης.

«Δεν θα είναι σαν μια βιντεοκλήση κατά την οποία απλώς συνομιλείς με κάποιον, αλλά θα αλληλεπιδράς μαζί του. Θα μπορείς να μετακινείς αντικείμενα και να ασχολείστε ταυτόχρονα και οι δύο με αυτά, να παίζετε παιχνίδια και πολλά άλλα» ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ σε ένα podcast που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα αυτή την τεχνολογία το «Ιερό Δισκοπότηρο των κοινωνικών εμπειριών μας».

Μέχρι το 2030 θα μπορούμε να τηλεμεταφερόμαστε

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook στο ίδιο podcast δήλωσε ότι «μέχρι το 2030 οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν προηγμένα έξυπνα γυαλιά για να “τηλεμεταφέρονται” σε τοποθεσίες όπως τα σπίτια άλλων ανθρώπων και να τους μιλούν σαν να είναι σωματικά παρόντες, επιτρέποντας στις προσωπικές συναντήσεις να αντικατασταθούν από μια ψηφιακή εμπειρία».

«Ένα αποτέλεσμα αυτού του οράματος για το μέλλον θα μπορούσε να είναι η μείωση των ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

«Προφανώς, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε αυτοκίνητα ή σε αεροπλάνα. Όμως, όσο περισσότερο μπορούμε να τηλεμεταφερόμαστε, όχι μόνο εξαλείφουμε προσωπικά τις μετακινήσεις, αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερο για την κοινωνία και για τον πλανήτη συνολικά», τόνισε ο «Ζουκ».

Το «απόλυτο τεχνολογικό όραμα», όπως είπε, είναι ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιών που μπορούν να εμφανίζουν περιεχόμενο παράλληλα με τον πραγματικό κόσμο, μέσω διαφανών οθονών.

«Θα υπάρξουν όλες αυτές οι φοβερές περιπτώσεις χρήσης, λόγου χάρη, αντί να καλέσετε κάποιον ή να κάνετε μια συνομιλία μέσω βίντεο, απλά θα κουνάτε τα δάχτυλα σας, θα τηλεμεταφέρεστε στον καναπέ τους και θα αισθάνεστε ότι είστε εκεί μαζί τους», επεσήμανε με νόημα.

Η τηλεμεταφορά θα βασίζεται στις τεχνολογίες της Oculus, μιας εταιρίας που εξαγόρασε η Facebook το 2014 έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Oculus δημιουργεί συσκευές εικονικής πραγματικότητας κυρίως για παιχνίδια, όμως η Facebook θέλει να αναπτύξει λειτουργίες και πέρα από τα παιχνίδια όπως η εικονική τηλεμεταφορά.

Η Facebook θα χρησιμοποιήσει διάφορες συσκευές της Oculus για να επιτύχει την εικονική τηλεμεταφορά. Για παράδειγμα, με τα χειριστήρια Oculus Touch θα βελτιωθεί η κίνηση μέσα στον ψεύτικο κόσμο και οι αλληλεπιδράσεις με ψηφιακά αντικείμενα και ανθρώπους, ενώ με το Oculus Medium οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους, απολύτως custom made, επιθυμητά εικονικά περιβάλλοντα.

Και η Microsoft ετοιμάζει «τηλεμεταφορές» μέσω Skype

Με την σειρά της, και η Microsoft ετοιμάζει ένα νέο, υπό διαμόρφωση σύστημα που θα επιτρέπει την τηλεμεταφορά ενός τρισδιάστατου ολογράμματος ενός ανθρώπου μέσω ενός συνδυασμού τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας, 3D ολογραμμάτων και ενδεχομένως και της πλατφόρμας του Skype, που ανήκει στην εταιρεία.

Σε ένα σχετικό βίντεο, φαίνεται το πώς, με τις υπάρχουσες τεχνολογίες που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορεί να μεταφερθεί το ολόγραμμα κάποιου σε έναν άλλο χώρο του, δίνοντας την εντύπωση ότι βρίσκεται, εικονικά, εκεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένα σύστημα από κάμερες συλλαμβάνει τρισδιάστατα την εικόνα του χρήστη, και στην συνέχεια συμπιέζει το τρισδιάστατο αυτό αποτέλεσμα και το μεταδίδει με τέτοιο τρόπο ώστε ο συνομιλητής μπορεί, με τη βοήθεια των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας HoloLens να δει και να αλληλεπιδράσει με την εικόνα του συνομιλητή του στο χώρο.

Το σύστημα που ευθύνεται γι’ αυτή την διαδικασία που καλείται Holoportation (Τηλεμεταφορά Ολογράμματος) βρίσκεται ακόμα σε ερευνητική φάση, αλλά, στο σύντομο μέλλον κάποιος που διαθέτει μια συσκευή HoloLens θα μπορεί να βλέπει το ολόγραμμα του συνομιλητή του σε μια απλή συνομιλία μέσω Skype.

Δεν υπάρχουν σχόλια