ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται και στον αέρα που αναπνέουμε


 Το πρόβλημα των μικροπλαστικών στη Γη έχει γίνει τόσο μεγάλο, που πλέον τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια έχουν ενσωματωθεί στους φυσιολογικούς κύκλους της ατμόσφαιρας, κυκλοφορώντας στον πλανήτη όπως το οξυγόνο ή το νερό. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη ερευνητών του Cornell και του Utah State University, τα πλαστικά αν είναι αρκετά μικροσκοπικά, μπορούν να γίνουν αεροζόλ και να κινηθούν από ήπειρο σε ήπειρο μεταφερόμενα από ρεύματα, φτάνοντας ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία στη Γη.

Βρήκαμε μία κληρονομιά πλαστικής ρύπανσης όπου κι αν κοιτάξαμε. Ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρα και επικάθονται παντού στον κόσμο. Τα πλαστικά αυτά δεν είναι καινούρια, από αυτή τη χρονιά. Είναι από όλα όσα έχουμε απορρίψει στο περιβάλλον στη διάρκεια αρκετών δεκαετιών.

Από το Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα ατμοσφαιρικών μικροπλαστικών από τις δυτικές ΗΠΑ, όπου το 84% μικροπλαστικών προήλθε από τη σκόνη του δρόμου η οποία διαταρασσόταν από αυτοκίνητα και φορτηγά. Περίπου το 11% έφτανε στην ατμόσφαιρα από τη θάλασσα και το 5% από σκόνη αγροτικών εργασιών. Τα δεδομένα αναλύθηκαν από ένα αλγοριθμικό μοντέλο για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς μετακινούνται τα μικροπλαστικά στην ατμόσφαιρα σε παγκόσμιο επίπεδο και να βρεθούν οι πηγές τους.

Συμπέραναν λοιπόν πως ο χρόνος που περνούσαν τα μικροπλαστικά στον αέρα ποικίλει από μία ώρα έως μία εβδομάδα, αρκετός χρόνος για να διασχίσουν ωκεανούς.

Χρησιμοποιώντας τις καλύτερες εκτιμήσεις μας πηγών πλαστικού και μοντελοποιώντας τις διαδρομές μεταφοράς, οι περισσότερες ήπειροι δέχονται μικροπλαστικά από το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό υπογραμμίζει το συσσωρευτικό ρόλο της ρύπανσης στην ατμοσφαιρική επιβάρυνση από τα πλαστικά. Δε βρίσκονται μόνο στις πόλεις ή στους ωκεανούς. Βρίσκουμε μικροπλαστικά ακόμα και στους εθνικούς δρυμούς.

Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί σχεδόν 10 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και εκτιμάται πως περίπου το 12-18% αυτού δεν μπορεί να εντοπιστεί σε χωματερές, ανακύκλωση ή αποτέφρωση. Η ομάδα πίσω από την έρευνα καλεί για περισσότερες μελέτες για να βρούμε που καταλήγει όλο αυτό το πλαστικό που λείπει και πώς επηρεάζει τα οικοσυστήματα, την άγρια ζωή, την τροφική αλυσίδα και την υγεία του ανθρώπου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PNAS.

Δεν υπάρχουν σχόλια