Ελληνική startup στις 25 νικήτριες του Διαγωνισμό Νεοφυών Επιχειρήσεων
Μεταξύ των 25 νικητών του Διαγωνισμό Νεοφυών Επιχειρήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών συγκαταλέγεται η ελληνική Clio Muse Tours η οποία βραβεύτηκε για τον Στόχο 8 «Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη».
Ο διαγωνισμός, που έγινε με την υποστήριξη του Δικτύου Καινοτομίας των Ηνωμένων Εθνών, προσέλκυσε περίπου 10.000 αρχικές υποψηφιότητες από 138 χώρες από όλο τον κόσμο. Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού επιλέχθηκαν 60 φιναλιστ από 28 χώρες οι οποίες αξιολογήθηκαν στη συνέχεια για τη μοναδική συνεισφορά τους στον βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό και στην υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Ποια είναι η Clio Muse Tours
Η Clio Muse Tours, η εταιρεία που δημιουργεί και διαμοιράζει ψηφιακές, ακουστικές και εικονικές ξεναγήσεις. ιδρύθηκε το 2014 από τον Ανδρέα Φατούρο, τη Δάφνη Τσεβρένη και τον Γιάννη Νικολόπουλο με στόχο να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας πολιτιστικής συνείδησης αναπτύσσοντας τεχνολογικά εργαλεία που θα πρωτοπορήσουν ως παγκόσμιοι ψηφιακοί ξεναγοί.
Μέσα από τις πλατφόρμες που έχει αναπτύξει δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού να δημιουργήσουν ακουστικές και εικονικές ξεναγήσεις για διάσημα αξιοθέατα, περιπάτους στην πόλη και roadtrips.
Σήμερα η Clio Muse έχει περισσότερες από 300 ψηφιακές ξεναγήσεις σε 11 χώρες και μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει επεκταθεί σε 35 χώρες συνολικά με 100 νέες ακουστικές ξεναγήσεις.
Με εξειδικευμένες ομάδες στο τμήμα περιεχομένου και τεχνολογίας αλλά και μέσα από τη συνεργασία της με τουριστικούς ξεναγούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πολιτιστικούς φορείς και μουσεία όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η ελληνική startup πρωτοπορεί τόσο σε ξεναγήσεις για εκθέσεις και μόνιμες συλλογές όσο και για εξωτερικά μνημεία και ξεναγήσεις στην πόλη σε λιγότερο γνωστά μέρη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός Νεοφυών Επιχειρήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι η πρώτη διάκριση για την Clio Muse Tours. Το βιώσιμο επιχειρηματικό της μοντέλο έχει βραβευτεί σε διεθνής και εγχώριους διαγωνισμούς όπως το βραβείο «Βιώσιμης-Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Επιπλέον, το 2018 είχε επιλεχθεί να συμμετέχει στο Booking Cares Lab στο Άμστερνταμ όπου καινοτόμες startups, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, τοπικοί θεσμοί και η Booking.com συναντήθηκαν για να βρουν λύσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού του Άμστερνταμ. Η Clio Muse Tours κέρδισε το 2ο βραβείο πανευρωπαϊκά για το πλάνο της για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μεγάλων αστικών κέντρων.
Τον επόμενο μόλις χρόνο επιλέχθηκε ανάμεσα από 4,000 νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχει στο Global Innovation through Science and Technology (GIST) Catalyst Pitch Competition και διακρίθηκε πρώτη στο Connectivity Sector ανάμεσα σε 40 συμμετέχοντες.
«Το όραμα μας από όταν ξεκινήσαμε την Clio Muse Tours και μέχρι και σήμερα είναι να ενώσουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό. Να φέρουμε τους ταξιδιώτες πίσω στα μουσεία και να συμβάλλουμε στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», λέει ο ο συν-ιδρυτής και Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Νικολόπουλος. «Στην πορεία καταλάβαμε ότι με την ανάπτυξη των κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων και ενός δομημένου βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου μπορούμε να καταφέρουμε όσα ονειρευόμασταν και ακόμα περισσότερα ενισχύοντας παράλληλα τους επαγγελματίες του κλάδου. Είμαστε περήφανοι που οι προσπάθειες μας αναγνωρίστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και μας δίνει έμπνευση και δύναμη να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα και να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο το μοντέλο μας», προσθέτει ο κος Νικολόπουλος.
Οι νικήτριες εταιρείες του διαγωνισμού θα λάβουν υποστήριξη από ειδικούς για περαιτέρω ανάπτυξη, μεταξύ άλλων μέσω προγραμμάτων καθοδήγησης από τις εταιρείες Amadeus, Google, IE University, FarCo, Mastercard και ClarkeModet.
Θα κληθούν επίσης να λάβουν μέρος σε διεθνείς τουριστικές εκδηλώσεις όπως στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Ισπανίας (FITUR) στο Φόρουμ Τουριστικών Τεχνολογιών Τουρισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ σε συνεργασία με την Qatar Airways και το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού της Qatar.
«Οι νικητές δείχνουν τη δύναμη των νέων ιδεών για τη μεταμόρφωση του τομέα μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα του τουρισμού να συμβάλει σε όλους τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. «Αγκαλιάζοντας την καινοτομία, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για ανθρώπους και πλανήτες μέσω του τουρισμού. Τους συγχαίρω όλους και ανυπομονώ να δω αυτές τις νεοφυείς εταιρείες να μεγαλώνουν και να γίνουν δύναμη θετικής αλλαγής." είπε ο ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια