ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΕ πλανήτες βρέχει από θειικό οξύ μέχρι διαμάντια

 


Η βροχή ή ο υετός αν θέλετε, είναι πολύ πιο κοινή στο Ηλιακό σύστημα από αυτό που μάλλον περιμένατε. Προφανώς και δε βρέχει νερό όπως στη Γη, το υλικό όμως που πέφτει από τους ουρανούς ποικίλει ανάλογα τον πλανήτη. Μελέτες έχουν δείξει πως στον Άρη βρέχει διοξείδιο του άνθρακα, στον Τιτάνα βρέχει μεθάνιο, στην Αφροδίτη βρέχει θειικό οξύ, ενώ στον Ποσειδώνα βρέχει διαμάντια!

Τώρα, ερευνητές του Harvard βρήκαν μία ομοιότητα για όλα τα υγρά στοιχεία που αποτελούν τη βροχή στο Ηλιακό σύστημα. Όλες οι σταγόνες, ανεξαρτήτως του υλικού, έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος.

Γιατί να χρειάζεται να είναι όμως τόσο ίδιες στο μέγεθος ενώ βρίσκονται σε τόσο διαφορετικούς πλανήτες θα αναρωτηθεί κανείς. Τα μοντέλα των ερευνητών έδειξαν πως οι σταγόνες με ακτίνα μικρότερη από αυτή του 1/10 του χιλιοστού εξατμίζονται πριν να φτάσουν στο έδαφος, ενώ αυτές με ακτίνα μεγαλύτερη από μερικά χιλιοστά, διαχωρίζονται σε δύο σταγόνες για να φτάσουν πιο κοντά στο μέσο όρο.

Οι σταγόνες του Δία και του Κρόνου έχουν παρόμοιο σχήμα και μέγεθος με τις σταγόνες της Γης, ενώ οι μεγαλύτερες σταγόνες στον Τιτάνα είναι απλά διπλάσιες της Γης. Δεν είναι ξεκάθαρο από που προκύπτει αυτή η ομοιομορφία, η ομάδα όμως υποψιάζεται πως συνδέεται με την πυκνότητα και την επιφανειακή τάση των υλικών.

Η κατανόηση του σχηματισμού των σταγόνων βροχής σε άλλους πλανήτες θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών, ειδικά τώρα που αυξάνονται τα εργαλεία παρατήρησής τους. Μπορεί να περάσει καιρός μέχρι κάποιος άνθρωπος να δει τη βροχή ενός άλλου κόσμου ο ίδιος, είναι παρήγορη όμως η σκέψη πως η μορφή της δε διαφέρει πολύ από τη βροχή της Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια