ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Wi-Fi: Χαμηλό σήμα; TA tips για να κάνετε το Wi-Fi σας να «πετάει»!


 Όλοι οφείλουμε να το παραδεχθούμε… δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα στον κόσμο από ένα δίκτυο Wi-Fi στο σπίτι που υπολειτουργεί και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Σε πολλές περιπτώσεις δε όταν το ασύρματο Internet χρησιμοποιείται από όλα τα μέλη μιας οικογένειας, τότε ενδέχεται να προκληθεί το… χάος και να απογοητευθούν όλοι (ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα που και λόγω της πανδημίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ανάγκες μας). Σε περίπτωση βέβαια που το ασύρματο Wi-Fi στο σπίτι μοιάζει να… τελεί υπό κατάρρευση, δεν χρειάζεται να σας πιάνει πανικός, καθώς υπάρχουν μια σειρά από εύκολα tips που εάν τα ακολουθήσετε θα σας βοηθήσουν ώστε να αποκτήσετε ένα αξιόλογο Wi-Fi και να βγάλετε από το λεξιλόγιο σας έννοιες όπως υψηλό PING, lag, slowdowns και drop-offs.

1. Σωστή τοποθέτηση και ανύψωση του router

Η θέση που βρίσκεται το router σας στο σπίτι είναι πολλές φορές το ήμισυ του παντός. Για παράδειγμα, εάν το router σας είναι τοποθετημένο στα πιο ακριανά δωμάτια, τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει το σήμα να απλωθεί σε όλα το σπίτι. Η ιδανική θέση για το router σας είναι στο πιο κεντρικό σημείο του σπιτιού. Φυσικά, ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι όσο περισσότερους τοίχους ή εμπόδια καλείται το σήμα Wi-Fi να διαπεράσει, τόσο πιο πολύ χάνει την ένταση του. Επίσης, χρήσιμο θα ήταν να τοποθετήσετε το router σας σε υψηλό σημείο, καθώς το σήμα έχει την τάση να ακολουθεί καθοδική πορεία, για αυτό και σε περίπτωση που το έχει τοποθετήσει στο δάπεδο, τότε θα έχετε μεγάλες απώλειες.

2. Και οι «κεραίες» παίζουν το ρόλο τους!

Στην αγορά υπάρχουν δύο είδη routers, αυτά που διαθέτουν εσωτερικές κεραίες και αυτά που φέρουν εξωτερικές κεραίες. Εάν το router σας έρχεται με δύο εξωτερικές antennas θα πρέπει να τις ρυθμίσετε με τρόπο κάθετο τη μία στην άλλη, όπου η μία κεραία θα πρέπει να είναι τοποθετημένη οριζόντια και η άλλη κάθετα. Εάν το router σας βέβαια έχει μία κεραία ή βρίσκεται εσωτερικά, προσπαθήστε να παίξετε με τη θέση του μέχρι να πετύχετε την ιδανική θέση για καλύτερο σήμα.

3. Μην παραλείπετε την… ασφάλεια!

Αν και λένε ότι τα ευκόλως εννοούμενα… παραλείπονται, δεν πάτε πουθενά εάν δεν έχετε κάνει το οικιακό wireless δίκτυο σας... ασφαλές. Έναν «open» network είναι «πειρασμός» για τους γείτονες που θέλουν να «κλέψουν» λίγη από τη σύνδεση σας, για αυτό και θα πρέπει να πάντοτε να επιλέγετε το πρότυπο WPA2 ως μέθοδο κρυπτογράφησης, για να είστε ταυτόχρονα ασφαλείς και χωρίς ανεπιθύμητους επισκέπτες.

4. Εμπιστευτείτε την συχνότητα των 5GHz!

Ένα σύνηθες πρόβλημα που αφορά στo αδύναμο WLAN σήμα στα δωμάτια του σπιτιού έχει να κάνει και με την μπάντα (συχνότητα) στην οποία συνδέονται οι περισσότερες wireless συσκευές. Όλα τα σύγχρονα routers προσφέρουν δύο συχνότητες στα 2.4GHz και στα 5GHz. Επειδή οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές έχουν το συνήθειο να συνδέονται στο κανάλι των 2.4GHz, αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει slow-downs. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες πολλές συσκευές Bluetooth, wireless περιφερειακά και ακόμη και οι… φούρνοι μικροκυμάτων ενδέχεται να προκαλούν υψηλό θόρυβο στη συγκεκριμένη συχνότητα. Για αυτό και εσείς μην διστάσετε από τα settings του router σας να ορίσετε το ποια συσκευή θα πηγαίνει πού, έτσι ώστε να έχετε μεγαλύτερη ευελιξία.

5. Προσοχή και στα «λαοφιλή» κανάλια!

Κάθε wireless συσκευή «επιλέγει» να παίξει και σε ένα κανάλι. Για παράδειγμα, τα κανάλια 1,6 και 11 τις περισσότερες φορές παίζουν στο φάσμα των 2.4GHz, καθώς είναι τα μόνα κανάλια που δεν επικαλύπτει το ένα με το άλλο. Εάν βέβαια βασιστείτε περισσότερο στη συχνότητα των 5GHz εκεί τα πράγματα είναι εμφανώς καλύτερα, καθώς υπάρχει αρκετά πιο μεγάλη ποικιλία. Μάλιστα, τα πιο «έξυπνα» router τελευταίας τεχνολογίας μπορούν από μόνα τους να κατανείμουν σωστά της wireless συσκευές που συνδέονται στο οικιακό σας δίκτυο, επιλέγοντας μάλιστα τα κανάλια που δεν έχουν τόσο κόσμο. Τέλος, εάν θέλετε να δείτε ποιο κανάλι έχει «γεμίσει», μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα βολικά apps όπως είναι για παράδειγμα το WiFi Analyzer για Android ή το WifiInfoView γα Windows.

6. Boost με Powerline adapters, παλαιότερα routers και MESH!

Ως γνωστόν, τα powerline network adapters μπορούν να συνδεθούν σε μια ελεύθερη πρίζα και να επεκτείνουν έτσι το σήμα Wi-Fi σε σημεία που μέχρι πριν εμφάνιζαν πολύ κακό αποτέλεσμα. Επίσης, εάν και αυτό δεν σας καλύπτει δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε την μετατροπή ενός παλαιότερου router σε Wi-Fi repeater, αν και ενδεχομένως αυτή η κίνηση να μειώσει την ταχύτητα, ωστόσο θα εξασφαλίσετε ότι θα έχετε Wi-Fi και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού. Τέλος, μην παραλείπετε τις αναβαθμίσεις του router σας, ενώ για μεγαλύτερη «επένδυση» στο μέλλον και για καλύτερο αποτέλεσμα θα σας προτείναμε να δώσετε βάση στην τεχνολογία MESH, η οποία απλώνεται σαν ένα είδος «κουβέρτας» καλύπτοντας αποτελεσματικά τις ανοικτές τρύπες και τα κενά που ενδεχομένως να αφήνει το δίκτυο Wi-Fi!

Είμαστε σίγουροι ότι τα παραπάνω tips θα σας βοηθήσουν, έτσι ώστε να μην πείτε ποτέ ξανά το... bye-bye Wi-Fi!

Δεν υπάρχουν σχόλια