ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οικονομικά κινητά, φθηνά tablet είναι το μέλλον


Φθηνότερα αλλά εξυπνότερα κινητά, μικρότερες αλλά με μεγαλύτερες δυνατότητες ταμπλέτες, «οικογενειακοί» σκληροί δίσκοι που επιτρέπουν την ανταλλαγή περιεχομένου μεταξύ όλων των οικιακών συσκευών και ρομπότ-φύλακες περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, το μενού του Mobile World Congress που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών στον κόσμο, η οποία - παρά την κρίση - συγκέντρωσε 1.500 εκθέτες και 70.000 επισκέπτες.
Η ύφεση, ωστόσο, ήταν παρούσα στη φετινή διοργάνωση: όχι μόνο διότι η έκθεση άνοιξε τις πύλες της εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων κατά των απολύσεων και της λιτότητας στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, αλλά και επειδή η οικονομική συγκυρία επηρέασε και την τεχνολογική αγορά και μάλιστα διπλά: αφενός οι εταιρείες παρουσιάζουν φθηνότερα κινητά και ταμπλέτες, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν πελάτες από τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, και αφετέρου οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οι κατασκευαστές συσκευών μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους, κάτι που μοιραία αντανακλά στην καινοτομία.
Το φετινό Mobile World Congress φαίνεται ότι σηματοδότησε το τέλος της παγκόσμιας κυριαρχίας της Apple στην αγορά των φορητών επικοινωνιών και τη σταδιακή άνοδο των αντιπάλων της, οι οποίοι κατασκευάζουν φθηνότερες συσκευές που τρέχουν «ανοιχτά» λειτουργικά συστήματα.
Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Mozilla, γνωστό από τον browser Firefox, ανακοίνωσε ότι εισέρχεται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, παρουσιάζοντας την πρώτη γενιά συσκευών με το λειτουργικό σύστημα Firefox OS.
Μερίδιο από την πίτα διεκδικούν, επίσης, η Sony Ericsson, η Nokia, η LG, η HTC και η Samsung, η οποία παρουσίασε τη νέα ταμπλέτα της, το Galaxy Note 8.0, και ετοιμάζεται μέσα στον Μάρτιο να λανσάρει το smartphone Galaxy S IV, τον βασικότερο ανταγωνιστή του iPhone.
Δεν είναι να απορεί κανείς με το ενδιαφέρον των κατασκευαστών για τα φορητά γκάτζετ: η παγκόσμια βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας έχει ετήσιο τζίρο 750. εκατ. ευρώ. Σήμερα υπάρχουν 6 δισ. συνδέσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ το 2014 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7,3 δισεκατομμύρια.
Ερευνα της GSMA, της ένωσης που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, κατέδειξε ότι μέχρι το 2018 ο τζίρος από τη διακίνηση δεδομένων (data) θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν των φωνητικών κλήσεων. Μάλιστα, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία αυτό θα έχει συμβεί έως το 2014.
Σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση των συσκευών που συνδέονται με το Ιντερνετ (κινητά, ταμπλέτες, αλλά και έξυπνες οικιακές συσκευές) θα δημιουργήσει τεράστια ζήτηση για δεδομένα.
Το γρηγορότερο κινητό του κόσμου

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες τεχνολογίας διαγκωνίζονται ποια θα κατασκευάσει το πιο έξυπνο κινητό. Τι γίνεται όμως με την ταχύτητα;
Η κινεζική Huawei που πρόσφατα έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών στον κόσμο, παρουσίασε στη Βαρκελώνη ένα κινητό το οποίο - όπως υποστηρίζει - είναι «το ταχύτερο στον κόσμο».
Το Ascend P2 έχει τετραπύρηνο επεξεργαστή 1,5 GHz και τσιπ LTE Cat 4 που - θεωρητικά - επιτρέπει ταχύτητες downloading σε δίκτυα 4G έως 150 megabits ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, τα σημερινά ασύρματα δίκτυα δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν αυτές τις ταχύτητες.
Οταν χρησιμοποιεί δίκτυο Wi-Fi, το Ascend P2 συνδέεται με το Διαδίκτυο έως τρεις φορές πιο γρήγορα από ό,τι άλλα smartphones της κατηγορίας του. Το τηλέφωνο έχει οθόνη 4,7 ιντσών και πάχος 8,4 χιλιοστών και θα αρχίσει να διατίθεται μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου προς 525 δολάρια.
Φωτιά στον πόλεμο της ταμπλέτας
Ο πόλεμος της ταμπλέτας - του απόλυτου τεχνολογικού φετίχ για καταναλωτές και κατασκευαστές - κυριάρχησε στο φετινό Mobile World Congress.
Τέσσερις μήνες μετά το λανσάρισμα του iPad mini, η Samsung παρουσίασε τo νέο της tablet, φιλοδοξώντας να κοντράρει το προϊόν της Apple.
Το Samsung Galaxy Note 8.0 διαθέτει οθόνη οκτώ ιντσών (20,3 εκατ.) με ανάλυση 189 πίξελ ανά ίντσα (ppi), γεγονός που το καθιστά ελαφρώς μεγαλύτερο και πιο λεπτομερές σε ανάλυση από το iPad.
Το Galaxy Note 8.0 λανσάρεται ως μια συσκευή στην οποία οι χρήστες μπορούν να εκτελέσουν ταυτόχρονα πολλαπλές εργασίες (λειτουργία split-screen). Παράλληλα, θα λειτουργεί ως εναλλακτική λύση στο... χαρτί και στο μολύβι, χάρη στη γραφίδα S Pen που διαθέτει.
Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική εταιρεία, το νέο Galaxy Note είναι αρκετά ελαφρύ για να μπορεί να κρατηθεί μόνο με το ένα χέρι από τον χρήστη, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τηλεφωνικές κλήσεις. Η ταμπλέτα διατίθεται με προεγκατεστημένο περιεχόμενο και εφαρμογές. Η λειτουργία Chat-On παρέχει τη δυνατότητα εύκολης ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων σε πολλές μορφές (εικόνα, βίντεο, ήχος).
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, η Samsung είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής έξυπνων συσκευών στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 21,2% της αγοράς. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στα smartphones της εταιρείας, καθώς στον τομέα των υπολογιστών tablet έρχεται δεύτερη με 15,1%. Πρώτη είναι η Apple με ποσοστό 43,6%. Το Galaxy Note 8.0 θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και σε περιορισμένο αριθμό επιπλέον χωρών στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου.
Η Samsung βάζει φωτιά και στην αγορά των smartphones, παρουσιάζοντας - στις 14 Μαρτίου - την τέταρτη γενιά της σειράς Galaxy S. Παράλληλα, η νοτιοκορεατική εταιρεία λανσάρισε το Samsung HomeSync, έναν σκληρό δίσκο χωρητικότητας ενός terabyte, σχεδιασμένο για να επιτρέπει σε οικογένειες να μοιράζονται περιεχόμενο μεταξύ των συσκευών τους και να το εμφανίζουν στην τηλεόρασή τους.
Το smartphone των… 15 ευρώ

Ποιος είπε ότι τα smartphones κοστίζουν μια περιουσία; Η Nokia παρουσίασε στο Mobile World Congress ένα κινητό που κοστίζει μόλις 15 ευρώ! Η συσκευή, η οποία έχει μεγάλη διάρκεια μπαταρίας (35 ώρες στην αναμονή) και διαθέτει δέκτη FM και φακό, θα αρχίσει να πωλείται πριν από το τέλος του Μαρτίου.
Παράλληλα, στην έκθεση της Βαρκελώνης παρουσιάστηκε και το Nokia Lumia 720, το οποίο διαθέτει οθόνη 4,3 ιντσών με ανάλυση 800 x 480 πίξελ. Το κινητό έχει διπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 1GHz και δύο κάμερες: η μπροστινή έχει 1,3 megapixel με ευρυγώνιο φακό και η πίσω 6,7 megapixel. Το Nokia Lumia 720 ζυγίζει μόλις 128 γραμμάρια και έχει πάχος εννέα χιλιοστά. Θα αρχίσει να διατίθεται το δεύτερο τρίμηνο του 2013 και θα κοστίζει 249 ευρώ.
Μια τηλεόραση στα χέρια σας

Η Sony παρουσίασε την πιο λεπτή ταμπλέτα του κόσμου. Ακούει στο όνομα Xperia Tablet Z και είναι αδιάβροχη, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να την πάρει μαζί του στην... μπανιέρα και να τη ρίξει μέσα στο νερό! Τρέχει το λειτουργικό σύστημα Android, διαθέτει συνδεσιμότητα 4G, έχει πάχος 6,9 χιλιοστών και ζυγίζει μόλις 495 γραμμάρια.
Διαθέτει τηλεχειριστήριο και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περιεχόμενο σε μια τηλεοπτική συσκευή οποιασδήποτε μάρκας. Η ταμπλέτα προορίζεται κυρίως για οικιακή χρήση, ως συμπληρωματική της τηλεόρασης συσκευή ή ως πρόσθετη οθόνη. Εχει τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon S4, είναι αδιάβροχη και διαθέτει κάμερα 8 megapixel. Θα κυκλοφορήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια