ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κλειδώστε φακέλους και προγράμματα στα WIndows


Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο κάθε χρήστης θα είχε το δικό του, προσωπικό υπολογιστή, στον οποίο θα είχε πρόσβαση μόνο εκείνος και απόλυτη ασφάλεια όσον αφορά τα αρχεία και τα προγράμματά του. Δυστυχώς, ο κόσμος μας δεν είναι ούτε κατά διάνοια ιδανικός, και καμιά φορά αναγκαζόμαστε να μοιραστούμε τον υπολογιστή μας με κάποιον τρίτο. Αν όμως δεν επιθυμούμε να του δώσουμε πλήρη πρόσβαση στα αρχεία και τα προγράμματά μας, υπάρχουν τρόποι να κλειδώσουμε με κωδικούς ό,τι θέλουμε να κρύψουμε από αδιάκριτα βλέμματα, ακόμα και χωρίς δεύτερο προφίλ χρήστη!
Στο σημερινό, πρώτο μέρος του οδηγού, θα δούμε πώς μπορούμε να κλειδώσουμε, με κωδικό ή χωρίς, ένα φάκελο αρχείων, εντελώς δωρεάν.
Στο δεύτερο μέρος, θα σας δείξουμε αντίστοιχες δωρεάν εφαρμογές για να κλειδώσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα, ώστε να χρειάζεται το password για να τρέξει.
Προσοχή! Πριν κλειδώσετε οποιοδήποτε φάκελο ή πρόγραμμα, φροντίστε να έχετε κάπου ένα ξεκλείδωτο backup, διότι αν ξεχάσετε το password, το πιθανότερο είναι να μην έχετε ξανά πρόσβαση.
Κλειδώνοντας φακέλους
Σε σχέση με άλλα είδη προγραμμάτων στην αγορά, τα προγράμματα που κρυπτογραφούν μεμονωμένους φακέλους (και όχι ολόκληρα partitions, όπως το TrueCrypt) πολύ σπάνια είναι δωρεάν.
Δύο δωρεάν εφαρμογές που βρήκα και παρουσιάζω, υπολείπονται μεν δυνατοτήτων όπως οι πληρωμένες (π.χ. κλείδωμα-ξεκλείδωμα φακέλου από το μενού του δεξί κλικ), σίγουρα όμως θα καλύψουν τις ανάγκες μας για ιδιωτικότητα των αρχείων μας.
Folder Key
To Folder Key της SysTools είναι ένα από τα λίγα δωρεάν προγράμματα που δεν προσπαθεί να φορτώσει κατά την εγκατάσταση το σύστημά μας με browser toolbars ή άλλες άχρηστες εφαρμογές.
Απλά μπαίνουμε στο http://www.systoolsgroup.com/folder-key.html, κάνουμε κλικ στο "Download Now", τρέχουμε το αρχείο και εγκαθιστούμε το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα έχει ένα πολύ απλό Interface, που για κάποιο απροσδιόριστο λόγο το έχουν βαρύνει με συνδέσμους που δεν έχουν μεγάλη χρησιμότητα.
1-folder-key
Το μόνο πραγματικά χρήσιμο κουμπί είναι το Lock/unlock. Οδηγεί σε ένα μενού που επιλέγουμε τι θέλουμε να κάνουμε (να κλειδώσουμε ή να ξεκλειδώσουμε τους φακέλους μας)
2-lock
Από την επιλογή Add Folder, προσθέτουμε το φάκελο ή τους φακέλους που θέλουμε.
3-choose-folder
Έχουμε τη δυνατότητα, προαιρετικά, να ορίσουμε ένα password για κάθε φάκελο, ή ένα κεντρικό password για όλους τους φακέλους που θα επιλέξουμε.
Πατώντας το lock στο κάτω μέρος του προγράμματος, ο φάκελος κρυπτογραφείται.
4-lock-done
Οι κρυπτογραφημένοι φάκελοι αλλάζουν αυτόματα εικονίδιο σε λουκέτο.
5-folder-changed
Για να τον ξεκλειδώσουμε, θα πρέπει να μπούμε στο πρόγραμμα και να επιλέξουμε το τη δεύτερη επιλογή στο κουμπί Lock/unlock
5-unlock
Αν δεν έχουμε βάλει password, ο φάκελος ξεκλειδώνει άμεσα, με το που θα πατήσουμε Unlock. Αν έχουμε βάλει, το πρόγραμμα θα μας το ζητήσει
5-unlocked
Folder Locker Free
Το Folder Locker Free, θα το κατεβάσετε από τη διεύθυνση http://www.folderlockerfree.com/
Όπως και το Folder Key, έτσι και αυτό το πρόγραμμα, αν και δωρεάν, δεν επιχειρεί ούτε αυτό να μας φορτώσει με toolbars και άχρηστες εφαρμογές.
Ξεκινώντας το πρόγραμμα, το πρώτο πράγμα που μας ζητάει είναι ένα setup password, το οποίο θα μας το ζητάει κάθε φορά που το ανοίγουμε.
6-folder-key
Το interface είναι αρκετά πιο λιτό και καλοσχεδιασμένο. Με το κουμπί add folder προσθέτουμε φάκελο
7-lock
Το πρόγραμμα, αμέσως αφού προσθέσουμε το φάκελο, ξεκινάει να τον κρυπτογραφεί.
8-lock-done
Σε αντίθεση με το Folder Key, ο φάκελος δεν παραμένει με αλλαγμένο εικονίδιο, αλλά αποκρύπτεται εντελώς από το σύστημά μας.
Αν δεν επανεκκινήσουμε το πρόγραμμα, μπορούμε άμεσα να ξεκλειδώσουμε.
10-unlock
Αλλιώς, στην επόμενη εκκίνηση του προγράμματος, θα μας ζητήσει τον κωδικό μου ορίσαμε στο setup.
9-reopen
To Folder lock key δεν μας επιτρέπει να ορίσουμε διαφορετικούς κωδικούς για διαφορετικούς φακέλους
Η δική σας πρόταση
Ο αναγνώστης του site, "Omiros", μας ενημέρωσε στα σχόλια για ένα ακόμα δωρεάν πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να κλειδώσουμε τους φακέλους μας.
Το πρόγραμμα αυτό μπορείτε να το κατεβάσετε από την σελίδα http://www.winmend.com/folder-hidden/
Ο τρόπος λειτουργίας του είναι παρόμοιος με του Folder Locker Free. Το πρόγραμμα, στην εκκίνησή του ζητάει έναν κεντρικό κωδικό, ο οποίος χρησιμεύει για την προστασία όλων των φακέλων.
11-winmend
Με το κουμπί add folder προσθέτουμε φάκελο
12-hide
Το πρόγραμμα επιβεβαιώνει πως ο φάκελος κλειδώθηκε και έχει αποκρυφτεί από το σύστημά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια