ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο AI εργαλείο για τη διάγνωση 288 δερματικών παθήσεων

 Google: Νέο AI εργαλείο για τη διάγνωση 288 δερματικών παθήσεων


Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google εγκρίθηκε για χρήση ως ιατρικό εργαλείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εν λόγω σύστημα θα εξειδικεύεται στη διάγνωση πολλών παθήσεων του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή, την οποία οι χρήστες θα χρησιμοποιούν για να ελέγξουν κάποια δερματικά προβλήματα που ενδεχομένως να τους εγείρουν ορισμένες ανησυχίες. Πώς θα γίνεται αυτό; Ο χρήστης θα βγάζει μία φωτογραφία – ή και πολλές - την οποιαδήποτε δερματική πάθηση που έχει εντοπίσει, εν συνεχεία θα την ανεβάζει στην εφαρμογή και θα δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που θα του απευθύνουν.

Όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο Google I/O 2021, τo «Dermatology Assist», ο ιατρικός βοηθός δηλαδή που έχει δημιουργήσει η Google, θα είναι διαθέσιμος να παρέχει τις υπηρεσίες του εντός του 2021.

Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) που έχει ενσωματωθεί στην εφαρμογή μπορεί να διακρίνει 288 δερματικές παθήσεις. Ωστόσο, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο εργαλείο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους γιατρούς. Μάλιστα, η Google ανέφερε ότι τα αποτελέσματα από τη μηχανή αναζήτησης της για δερματικές παθήσεις ανέρχονται ετησίως περίπου στα 10 δισεκατομμύρια, επομένως – εύλογα – προτείνει να χρησιμοποιείται περισσότερο το εξειδικευμένο εργαλείο παρά το αχανές διαδικτυακό περιβάλλον.

Τέλος, η Google τόνισε ότι το Dermatologist Assist εκπαιδεύτηκε καθώς εξέταζε 65.000 εικόνες από δερματολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων φωτογραφιών με σημάδια ή ατέλειες και εικόνων υγιούς δέρματος όλων των τύπων και αποχρώσεων. Άλλωστε, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση απεικονιστικών εξετάσεων πραγματοποιήθηκε λόγω αλγορίθμων που μαθαίνουν από παραδείγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια