ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΕ προτείνει αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικότητας

 Η ΕΕ προτείνει αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικότητας

Οι κανόνες που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με κατευθυνόμενους στόχους τη Facebook, την Google και τις υπόλοιπες μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες δηλώνουν ρητά την ανάγκη για προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών, καθώς και το δικαίωμα τους για ανωνυμία, όπως ειπώθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act), που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, απαιτείται από τις τεχνολογικές εταιρείες κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παράνομο περιεχόμενο, η ρητορική μίσους και το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Παράλληλα, υποχρεούνται να εξαλείψουν κάθε πιθανή περίπτωση για κακή χρήση των πλατφορμών των εταιρειών, η οποία μπορεί να προσκρούει σε θεμελιώδη δικαιώματα. Φερειπείν, η χρήση bots για την άσκηση επιρροής στα αποτελέσματα εκλογικών διαδικασιών, που εμπίπτει κυριολεκτικά στη χειραγώγηση των χρηστών από τις πλατφόρμες.

«Ο νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) είναι μια ευκαιρία να πάρουμε την εξουσία για τα θεμελιώδη δικαιώματά μας από τα χέρια των μεγάλων εταιρειών στα χέρια του λαού και των δημοκρατικών μας θεσμών», δήλωσε ο Patrick Breyer στο Reuters σε μία συνέντευξή του.

Ο Breyer συνέταξε μια έκθεση που περιλαμβάνει τις προτάσεις του, αναφέροντας την ύψιστη ανάγκη για το δικαίωμα ανωνυμίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή της κατάχρησης των δεδομένων των χρηστών και την κλοπή της ταυτότητας τους.

Επιπροσθέτως, ζητά από τις γιγάντιες τεχνολογικές εταιρείες να επιτρέψουν τη διαλειτουργικότητα (κοινή χρήση πληροφοριών και δεδομένων ανάμεσα στις πλατφόρμες) προκειμένου να είναι εφικτή η επικοινωνία των χρηστών με άλλες πλατφόρμες.

Το Κοινοβούλιο, εξετάζοντας το προσχέδιο για τους κανόνες που σκοπεύει να ορίσει, θα καταλήξει σε πόρισμα έως το τέλος του έτους και εν συνεχεία θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ το 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια