ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στην Ελλάδα η υπηρεσία Android Earthquake Alerts

 


Την επέκταση της υπηρεσίας του Android Earthquake Alerts System, σε χώρες που δεν έχουν συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης για σεισμούς, ανακοινώνει η Google. Ξεκινά από την Ελλάδα και τη Νέα Ζηλανδία, που αποκτούν πρόσβαση στο νέο σύστημα Android Earthquake Alerts. Εκεί, οι χρήστες κινητών Android θα λαμβάνουν αυτόματες έγκαιρες ειδοποιήσεις κάθε φορά που σημειώνεται σεισμός στη περιοχή τους. Όσοι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν αυτές τις ειδοποιήσεις θα μπορούν να απενεργοποιήσουν την υπηρεσία από τη συσκευή τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020, σε συνεργασία με το United States Geological Survey (USGS) και το ShakeAlert®, παρέχοντας έγκαιρες ειδοποιήσεις στους χρήστες Android στην Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, η υπηρεσία επεκτάθηκε στο Όρεγκον, ενώ μέσα στο Μάιο θα είναι διαθέσιμη και στην Ουάσιγκτον.

Οι έγκαιρες ειδοποιήσεις στην Ελλάδα και την Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιούν τα επιταχυνσιόμετρα των έξυπνων κινητών Android ώστε να εντοπίζουν σεισμικά κύματα που υποδεικνύουν την πιθανότητα σεισμού. Εάν το κινητό καταγράψει μια δόνηση την οποία “αντιλαμβάνεται” ως σεισμική, τότε στέλνει σήμα στο διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με υπόδειξη της περιοχής όπου σημειώθηκε η δόνηση. Στη συνέχεια, ο διακομιστής διασταυρώνει τις πληροφορίες από πολλά κινητά ώστε να εντοπίσει το σεισμό, το μέγεθος του, και την ακριβή τοποθεσία του.

Η Ελλάδα και η Νέα Ζηλανδία είναι οι πρώτες χώρες που θα έχουν πρόσβαση στις σεισμικές καταγραφές και τις ειδοποιήσεις του Android Earthquake Alerts System. Μέσα από αυτή την υπηρεσία ευελπιστούμε ότι όλο και περισσότερος κόσμος θα έχει έγκαιρη ενημέρωση ώστε να μπορεί να παραμένει ασφαλής.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια ενός φυσικού φαινομένου κάθε δευτερόλεπτο μετρά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, πάνω από το 50% των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού μπορούν να αποφευχθούν εάν υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και προλάβει ο κόσμος να απομακρυνθεί κατά τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα. Για το λόγο αυτό, το 2020 η Google λάνσαρε το Android Earthquake Alerts System, το οποίο χρησιμοποιεί τους αισθητήρες που διαθέτουν τα κινητά Android προκειμένου να αντιλαμβάνονται σεισμούς σε όλο το πλανήτη. Αυτό το δωρεάν σύστημα παρέχει σχεδόν στιγμιαία ενημέρωση στο Google Search για τις σεισμικές δονήσεις - αρκεί ο χρήστης να πληκτρολογήσει «Earthquake near me».

Δεν υπάρχουν σχόλια