ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Facebook: Στο στόχαστρο λόγω της μεταχείρισης των συντονιστών περιεχομένου

 Facebook: Στο στόχαστρο λόγω της μεταχείρισης των συντονιστών περιεχομένου

Η Facebook βρίσκεται για ακόμη μία φορά αντιμέτωπη με το ζήτημα της μεταχείρισης των συντονιστών του περιεχομένου (content moderators), καθώς ένας συντονιστής ανέφερε στην ιρλανδική κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η εταιρεία δεν προνοεί, όπως θα έπρεπε, για την προστασία των ανθρώπων που δημιουργούν και επεξεργάζονται το περιεχόμενο στην πλατφόρμα.

Η Isabella Plunkett, η οποία εργάζεται στην εταιρεία Covalen δήλωσε στην επιτροπή ότι οι συντονιστές περιεχομένου δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στους πόρους ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, η Covalen επιτρέπει 90 λεπτά «ώρα ευεξίας» κάθε εβδομάδα, ωστόσο, οι αρμόδιοι «προπονητές ευεξίας» που παρέχονται από την εταιρεία δεν είναι «καθαροί» επαγγελματίες και δεν μπορούν να βοηθήσουν τους συντονιστές να επεξεργαστούν το τραυματικό περιεχόμενο που συχνά αντιμετωπίζουν. Η Plunkett, μάλιστα, είπε στην επιτροπή ότι αυτοί οι προπονητές μερικές φορές πρότειναν δραστηριότητες όπως ζωγραφική ή καραόκε.

«Το περιεχόμενο είναι απαίσιο, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε», είπε σε συνέντευξη τύπου μετά την ακρόαση. «Κανείς δεν μπορεί να είναι καλά, όταν έρχεται σε επαφή με τη "γραπτή" βία επτά έως οκτώ ώρες την ημέρα». Επίσης, ανέφερε ότι οι συντονιστές του περιεχομένου, που εργάζονται ως εξωτερικοί συνεργάτες, πρέπει να έχουν τα ίδια οφέλη και την προστασία με τους πραγματικούς συμβασιούχους υπαλλήλους της Facebook, συμπεριλαμβανομένου του αμειβόμενου χρόνου και της ικανότητας εργασίας από το σπίτι.

Ένας εκπρόσωπος της Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία «δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους συνεργάτες μας για να παρέχει υποστήριξη» σε άτομα που παρακολουθούν και επεξεργάζονται το περιεχόμενο. «Όλοι όσοι αξιολογούν περιεχόμενο για το Facebook περνούν από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τα πρότυπα μας και έχουν πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη για να διασφαλίσουν την ευημερία τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Στην Ιρλανδία, αυτό περιλαμβάνει 24ωρη υποστήριξη με εκπαιδευμένους επαγγελματίες, υπηρεσία κατ' οίκον και πρόσβαση σε ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα απασχόλησης. Χρησιμοποιούμε επίσης τεχνικές λύσεις για να περιορίσουμε την έκθεσή τους σε δυνητικά γραφικό υλικό όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα και δεσμευόμαστε να το κάνουμε σωστά», προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Βέβαια, αυτό απέχει πολύ από την πρώτη φορά που τέθηκαν αυτά τα ζητήματα. Οι συνθήκες στο χώρο εργασίας των συντονιστών περιεχομένου έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές πρόβλημα στη Facebook, καθώς συνδέονται άρρηκτα με τις συνθήκες που υποβάλλονται οι εξωτερικοί συνεργάτες και τα προνόμια που δεν επωφελούνται σε αντίθεση με τους συμβασιούχους υπαλλήλους.

Η Facebook πέρυσι είχε κάνει έναν διακανονισμό ύψους 52 εκατομμυρίων δολαρίων με τους συντονιστές στις ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι η εργασία τους εκ των υστέρων τους συνέβαλε στη δημιουργία του μετατραυματικού στρες (ΔΜΣ) και άλλων ψυχικών παθήσεων.

Ως μέρος του διακανονισμού, η Facebook συμφώνησε να κάνει αρκετές αλλαγές στον τρόπο που χειρίζεται το περιεχόμενο. Εισήγαγε νέα εργαλεία που θα επέτρεπαν στους συντονιστές να βλέπουν τα βίντεο σε ασπρόμαυρο και σε σίγαση, θέλοντας να ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το βαθμό της βιαιότητας που έρχονται αντιμέτωποι. Επίσης, προσέθεσε μία δυνατότητα που θα μπορούσαν να παραβλέψουν σε βίντεο μεγάλης διάρκειας τα ασήμαντα μέρη και να μεταβούν κατευθείαν στα σημαντικά, εξοικονομώντας χρόνο για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, η εταιρεία επένδυσε ένα σημαντικό κομμάτι στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου στο άμεσο μέλλον να αυτοματοποιηθεί η εποπτεία του περιεχομένου.

Ωστόσο, η Facebook αναμένεται να απαντήσει σύντομα σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν αυτά τα μέτρα επαρκούν για να προστατεύσουν τους συντονιστές περιεχομένου. Η επιτροπή θα ζητήσει από εκπροσώπους του Facebook και των συμβαλλομένων εταιρειών της να παρουσιαστούν σε ακόμα μία ακρόαση για να αντιμετωπίσουν ερωτήσεις σχετικά με τη μεταχείριση των εργαζομένων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια