ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κλιματική αλλαγή θα καταστρέψει τις ισχυρότερες οικονομίες


META THN έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα, COP26, που διεξάγεται στη Γλασκώβη το φως της δημοσιότητας βλέπουν διάφορε
ς μελέτες για την υπάρχουσα εξέλιξη του φαινομένου και τι αναμένεται να συμβεί στο κοντινό μέλλον. Το Ευρω-Μεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή (CMCC) παρουσιάζει μια μελέτη που καταγράφει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την έκθεση αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2050 οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου θα παρουσιάζουν σημάδια κατάρρευσης. ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, Καναδάς, Βραζιλία, Μεξικό, Ρωσία, Ιαπωνία θα δεχτούν πολύ ισχυρά πλήγματα της οικονομίας τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ξηρασίες, κύματα καύσωνα, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, προβλήματα τροφοδοσίας σε είδη πρώτης ανάγκης (π.χ τρόφιμα), προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που θα πλήξουν τις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη οι οποίες είναι φυσικά και οι πλέον ρυπογόνες.

Οι χώρες του G20 ευθύνονται για το 80% των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα. Αν και όλες οι χώρες του G20 έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για τη λήψη μέτρων ώστε στο τέλος της δεκαετίες η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να μην αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου εντούτοις οι χώρες αυτές έχουν κάνει λίγα πράγματα για την απεμπλοκή τους από τα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα σε έκθεση που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ο ΟΗΕ αναφέρεται ότι με τον σημερινό ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας το 2030 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου πρόβλεψη που προκαλεί τρόμο στους ειδικούς.

Εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις η έκθεση κάνει προβλέψεις και για τις ανθρώπινες απώλειες. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή πεθαίνουν ετησίως περίπου 2,7 άνθρωποι από τους έντονες καύσωνες. Στο τέλος του αιώνα ο αριθμός αυτός θα έχει εκτοξευτεί στους 90 χιλιάδες. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα γίνει σύμμαχος μετάδοσης θανατηφόρων ασθενειών όπως αυτές που μεταδίδουν τα κουνούπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια