ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δίσκοι οπτικής τεχνολογίας 500TB ενδέχεται να δώσουν τη λύση στο πρόβλημα της αποθήκευσης


 Χάρη ωστόσο στις προσπάθειες ορισμένων ερευνητών, η μακροχρόνια αποθήκευση δεδομένων θα είναι σύντομα εφικτή 
για οργανισμούς και επιχειρήσεις. Οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν μία νέα μέθοδο εγγραφής δεδομένων με λέϊζερ, με τη βοήθεια της οποίας παράγονται υψηλής πυκνότητας νανοδομές σε πυριτική ύαλο και μάλιστα με γρήγορο και αποδοτικό ενεργειακά τρόπο.

Οι νανοδομές, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, επιτρέπουν την μακροχρόνια πενταδιάστατη (5D) αποθήκευση δεδομένων σε δίσκους οπτικής τεχνολογίας, η οποία επιδεικνύει 10.000 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα από ότι η τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων σε οπτικούς δίσκους Blu-Ray που χρησιμοποιείται σήμερα. Ο διδάκτορας και ερευνητής, Yuhao Lei από το Κέντρο Οπτοηλεκτρονικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον εξήγησε σε σχετικό Δελτίο Τύπου ότι η πενταδιάστατη (5D) αποθήκευση δεδομένων σε γυαλί αποτελεί μία σπουδαία εναλλακτική λύση στην αποθήκευση στο cloud για πληροφορίες που είναι απαραίτητο να αρχειοθετηθούν για να διατηρηθούν ασφαλείς.  

«Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι οργανισμοί παράγουν όλο και μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων, δημιουργώντας την απελπιστική ανάγκη για αποτελεσματικότερες μορφές αποθήκευσης δεδομένων με υψηλή χωρητικότητα, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και μεγάλη διάρκεια ζωής. Την ώρα που τα cloud-based συστήματα σχεδιάστηκαν κατά πρώτο λόγο για τη βραχυπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων, η 5D αποθήκευση δεδομένων σε γυαλί κατά την άποψη μας θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων, από κρατικούς φορείς, μουσεία, βιβλιοθήκες ή ιδιωτικούς οργανισμούς» λέει ο κ. Yuhao Lei.

Ο Yuhao Lei μαζί με την υπόλοιπη ομάδα ερευνητών δημοσίευσαν ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό της Optical Publishing Group, στο οποίο περιγράφουν τη νέα μέθοδο εγγραφής δεδομένων σε γυαλί. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν περιλαμβάνει την εγγραφή δεδομένων σε δύο οπτικές διαστάσεις συν τρεις χωρικές διαστάσεις. Το αποτέλεσμα με τη νέα αυτή προσέγγιση είναι η εγγραφή δεδομένων με ταχύτητες 1m voxels το δευτερόλεπτο, που ισοδυναμεί με εγγραφή περίπου 0,23MB το δευτερόλεπτο.

Οι ερευνητές εγγράψουν 5GB δεδομένων κειμένου σε έναν δίσκο από πυριτική ύαλο που είχε περίπου τις διαστάσεις ενός συμβατικού CD με σχεδόν 100% ακρίβεια ανάγνωσης. Κάθε voxel περιέχει τέσσερα bit πληροφορίας και κάθε ζευγάρι voxels αντιστοιχούσε σε έναν χαρακτήρα κειμένου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε δίσκος είναι δυνατόν να χωρέσει 500 TB δεδομένων. Στην αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος τους, ωστόσο που θα επιτρέπει την παράλληλη εγγραφή, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα είναι δυνατή η εγγραφή 500TB δεδομένων σε περίπου 60 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια