ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η 3D Infinity Cache της AMD το μυστικό όπλο απέναντι στην Nvidia

 


Η AMD αποκάλυψε για πρώτη φορά την τεχνολογία 3D chiplet στην Computex 2021 ως το τελευταίο της τεχνολογικό επίτευγμα, αξιοποιώντας τον κάθετο χώρο στο die για να προσθέσει επιπλέον ηλεκτρονικά εξαρτήματα στην οριζόντια διάσταση.

Η 3D V-Cache ή αλλιώς vertical cache είναι πρώτη γνωστή εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο πρωτότυπο ενός Ryzen 9 5950X επεξεργαστή, με σκοπό να βελτιωθεί η απόδοση στα παιχνίδια (κάτι που έδειξε κατά την παρουσίασή της τον Ιούνιο).

Στοιβάζοντας κάθετα την cache, ο επεξεργαστής μπορεί να αξιοποιήσει περισσότερη μνήμη με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης του. Το επόμενο λογικό βήμα είναι να υλοποιηθεί και στην επόμενης γενιάς αρχιτεκτονική για κάρτες γραφικών, RDNA 3.

Αυτό φαίνεται πως είναι το σχέδιο σύμφωνα με τον Twitter leaker Greymon55, ο οποίος έκανε ένα αινιγματικό tweet, λέγοντας απλά "3D IFC" στις πρωινές ώρες της 8ης Νοεμβρίου.

Η Infinity Cache έκανε δυναμικά την εμφάνιση της με την παρουσίαση των καρτών γραφικών Big Navi, μιας και επιτρέπει βελτιωμένο memory bandwidth χωρίς να απαιτείται η χρήση του ενεργοβόρου διαύλου μνήμης 512-bit, που έχει και διπλάσιες απαιτήσεις από τον σημερινό δίαυλο μνήμης 256-bit. Χάρη στην Infinity Cache, η αποδοση αναμένεται να είναι σχεδόν εφάμιλλη με τον μεγαλύτερης χωρητικότητας δίαυλο μνήμης που χρησιμοποιεί η Nvidia στα κορυφαία RTX μοντέλα της, όπου συναντούμε διαύλους μνήμης εύρους 320-bit και 384-bit.

Συνδυάζοντας την υπάρχουσα Infinity Cache με την 3D V-Cache μπορεί να δούμε δραματικές βελτιώσεις στην απόδοση. Με τη μεγαλύτερου μεγέθους cache εντός του die στις νέες GPUs της AMD θα είναι δυνατόν να γίνουν πολλά πράγματα περισσότερα από το να εκμηδενιστεί η διαφορά απόδοσης σε σχέση με το μεγαλύτερου εύρους δίαυλο μνήμης των μοντέλων της Nvidia.

Αν για παράδειγμα η 3D V-Cache καταφέρει να προσφέρει τις ίδιες βελτιώσεις με την Infinity Cache που είδαμε στους επεξεργαστές της εταιρείας, τότε μιλάμε για πολύ ταχύτερη πρόσβαση σε δεδομένα με λιγότερα page faults και ακόμα λιγότερος κύκλους fetch στη VRAM που όπως είναι γνωστό ισοδυναμούν με υστέρηση (το μικρότερο εύρος διαύλου μνήμης δεν αποτελεί πρόβλημα όταν δεν το χρησιμοποιείς συχνά). Κι αν μια RDNA 3 GPU μπορεί να έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερη V-Cache την ώρα που μία Nvidia GPU πρέπει να καλεί συνέχεια δεδομένα από τη VRAM συχνότερα, τότε μπορεί να μιλάμε για "game changing" ενίσχυση της απόδοσης στις κάρτες γραφικών της AMD.

Δεν υπάρχουν σχόλια