Στο απαιτητικό περιβάλλον της αμερικανικής αγοράς και συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο και τη Silicon Valley θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους μέχρι τις 11 Νοεμβρίου ομάδα ελληνικών startups, με στόχο την παρουσίαση της δραστηριότητάς τους και την προσέλκυση επενδυτών.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισαν στη «Ν» μέλη των νεοφυών εταιρειών, στόχος είναι να γίνουν συναντήσεις με τους πιο δυνατούς επενδυτικούς οίκους στον κόσμο με έδρα και παρουσία στις ΗΠΑ, καθώς και να αναδειχθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και μέσω των νεοφυών επιχειρήσεων. Επίσης επιδίωξη είναι να καταστεί σαφές πως οι ελληνικές start ups μπορούν να σταθούν και να αναπτυχθούν στο διεθνές περιβάλλον.

Οι εταιρείες

Στην ομάδα των νεοφυών εταιρειών συμμετέχουν οι BibeCoffe, Gaspardesk, Digital Commerce Intelligence, iComat, Intelligencia, Phenometry και η Hosthub. Η BibeCoffee έχει ως στόχο τη μετατροπή όλων των επαγγελματικών μηχανών καφέ σε έξυπνα τερματικά ακριβείας. Η Gaspardesk βοηθά τις εταιρείες να επιλύουν αυτόματα το 40% των μηνιαίων αιτημάτων υποστήριξης IT των εργαζομένων τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή. Η Digital Commerce Intelligence διαθέτει μια πρωτοποριακή ευφυή λύση ηλεκτρονικού εμπορίου με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.

Η iComat αναπτύσσει σύνθετα και καινοτόμα υλικά, έχει αναπτύξει την πρώτη διαδικασία στον κόσμο που ξεκλειδώνει πλήρως την απόδοση των σύνθετων υλικών, επιτρέποντας την παραγωγή των ελαφρύτερων αυτοκινήτων, αεροπλάνων και διαστημικών σκαφών.

Η Intelligencia είναι μία εταιρεία τεχνολογίας που εστιάζει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης φαρμάκων και στη διευκόλυνση της καινοτομίας, με απώτερο στόχο να προσφέρει νέες θεραπείες στους ασθενείς γρηγορότερα. Η Phenometry εστιάζει στη μοντελοποίηση επιφανειών μέσω εξειδικευμένου λογισμικού και στον σχεδιασμό ευρείας γκάμας αντικειμένων. Η Hosthub αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους channel managers βραχυχρόνιας μίσθωσης στον κόσμο.

Η ατζέντα

Την αποστολή διοργανώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, επικεφαλής της αντιπροσωπίας κυβερνητικών στελεχών και των εκπροσώπων νεοφυών επιχειρήσεων. Μαζί με τον κ. Φραγκογιάννη ταξιδεύουν στο Σαν Φρανσίσκο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής.

Οι επαφές των υφυπουργών Φραγκογιάννη και Δήμα και όλης της αποστολής περιλαμβάνουν συναντήσεις με επιστήμονες/ ακαδημαϊκούς στα Πανεπιστήμια Stanford, Berkeley και USF, επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών από τον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, καθώς επίσης με εκπροσώπους εθνικών φορέων προώθησης επενδύσεων και καινοτομίας που λειτουργούν στις ΗΠΑ, και πολιτειακούς αξιωματούχους.

Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, η προώθηση της εξωστρέφειας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και η ενδυνάμωση των επαφών με διαπρεπείς Έλληνες και ομογενείς επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και ειδικά στη Silicon Valley της Καλιφόρνια αποτελεί προτεραιότητα της αποστολής.

Στόχος είναι επίσης η παρουσίαση και προβολή στον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο των ευνοϊκών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί πλέον στην Ελλάδα για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας/τεχνολογίας/ καινοτομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της αποστολής στις ΗΠΑ περιλαμβάνονται και συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών που έχουν παρουσία στην Ελλάδα και εξετάζουν όλες τις προοπτικές διεύρυνσης των επενδύσεών τους στην Ελλάδα, αλλά και εκείνων που βολιδοσκοπούν τη χώρα μας για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.