ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κρυπτονομίσματα: Σε πτώχευση η FTX, σεισμός στην αγορά crypto

 


Ένα από τα μεγαλύτερα «κανόνια» στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων σηματοδοτεί η εκκίνηση της διαδικασίας πτώχευσης από την FTX. Eπιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Sam Bankman-Fried, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Οι ανακοινώσεις, που έγιναν στον λογαριασμό της FTX στο Twitter, έρχονται λίγες μέρες αφότου ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της, Binance, αποχώρησε από μια προτεινόμενη συμφωνία εξαγοράς και άφησε την εταιρεία να προσπαθεί να συγκεντρώσει περίπου 9,4 δισ. δολάρια.

«Τα θαλάσσωσα»

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τρίτης, ο Sam Bankman-Fried, είχε στείλει στους υπαλλήλους του ένα θλιβερό μήνυμα. «Συγγνώμη», τους είπε. «Τα θαλάσσωσα» («I’m sorry. I fucked up»)

Διαβάστε επίσης – Η FTX χάνει τον «λευκό ιππότη» της -Στο χείλος της χρεοκοπίας η εταιρεία

Ο Sam Bankman-Fried

Ο λόγος για το mea culpa: Η ανακοίνωσή του μισή ώρα νωρίτερα ότι ο μεγάλος αντίπαλος της FTX, Binance, σχεδίαζε να εξαγοράσει την κύρια πλατφόρμα συναλλαγών της για να τη σώσει από μια «κρίσης ρευστότητα». Ο ιδρυτής της Binance, Changpeng “CZ” Zhao, τον οποίο ο δισεκατομμυριούχος είχε κατηγορήσει για δολιοφθορά, θα ήταν τώρα ο Λευκός Ιππότης του.

Ωστόσο, αυτό κράτησε για λίγο, καθώς λίγο αργότερα η Binance ανακοίνωσε ότι υποχωρεί από τα σχέδιά της για την απόκτηση του FTX, αφήνοντας την αυτοκρατορία κρυπτονομισμάτων στα «κρύα του λουτρού». «Στην αρχή, η ελπίδα μας ήταν να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες της FTX », ανέφερε η Binance σε tweet την Τετάρτη. «Αλλά τα ζητήματα είναι πέρα ​​από τον έλεγχο ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε».

Όπως τονίζεται, στην πτωχευτική διαδικασία συμπεριλαμβάνεται και η χρηματιστηριακή εταιρεία του ομίλου του San Bankman-Fried, Alameda Research. Πηγές ανέφεραν ότι η εταιρεία αυτή βρισκόταν εν μέρει πίσω από τα προβλήματα της FTX και φέρεται να χρωστάει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Bankman-Fried είχε εμφανιστεί ως σωτήρας στο κραχ της αγοράς το καλοκαίρι, όταν παρενέβη για να διασώσει μεγάλα ονόματα του κλάδου που κατέρρευσαν. Έως και πρότινος, πολλοί τον παρομοίαζαν με τον J.P. Morgan ή ακόμα και τον Warren Buffett για τον ρόλο τους στη στήριξη μεγάλων εταιρειών σε περιόδους κρίσεων.

Το «έπος του FX»

Το «έπος του FX», όπως το χαρακτήρισαν παράγοντες της αγοράς έκανε πολλούς να μιλούν για μία νέα «Lehman Brothers» στον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Bloomberg έγραψε πως η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και η Επιτροπή Συναλλαγών στα Futures Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission) διερευνούν τη σχέση του FTX.com με το αμερικανικό FTX US και την Alameda Research.

Καμπανάκι από JP Morgan

Σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τσουνάμι από margin calls και χρεοκοπίες.

Η JP Morgan προειδοποιεί ότι «ο αριθμός των οργανισμών με ισχυρούς ισολογισμούς που μπορούν να διασώσουν εκείνους που έχουν χαμηλά κεφάλαια και υψηλό δανεισμό μειώνεται μέσα στο οικοσύστημα του crypto». Και εκτιμά ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ώσπου να μετριαστεί η αναταραχή στην αγορά των crypto, εκτός και εάν υπάρξει μία συμφωνία για τη διάσωση του FTX σύντομα.

«Με την κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το 1 τρισ. δολάρια πριν από την κατάρρευση των FTX/Alameda Research, η εκτίμησή μας είναι ότι η αγορά του crypto θα βρει στήριξη πάνω από τα 500 δισ. δολάρια στην τρέχουσα φάση απομόχλευσης», προσθέτουν οι αναλυτές.

Πηγή: OT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια