ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Έξυπνη» και «πράσινη» τεχνολογία στους αυτοκινητόδρομους


 Η Βιωσιμότητα αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας και όλους τους κλάδους επιχειρηματικότητας.

Στις οδικές μεταφορές το στοίχημα αφορά τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος με στόχο την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Συχνά οι λύσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος έρχονται από την τεχνολογία. Το παράδειγμα της Ολυμπίας Οδού είναι χαρακτηριστικό.

Ο αυτοκινητόδρομος από την ολοκλήρωση της κατασκευής το 2018 έθεσε ένα φιλόδοξο στόχο, να μηδενίσει το ενεργειακό αποτύπωμα μέχρι το 2025.

Η στρατηγική της εταιρίας για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα ξεκίνησε με την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED, σε 17 σήραγγες του αυτοκινητόδρομου.


siragga1


Αυτό το πρώτο βήμα απέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα:

60% μείωση κατανάλωσης ενέργειας στην Κακιά Σκάλα,
80% μείωση κατανάλωσης ενέργειας στην Περιμετρική Πατρών,
60% μείωση ανθρακικού αποτυπώματος με περίπου 4.000 λιγότερους τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος,
ετήσια εξοικονόμηση περίπου 10GWh, 6 GWh στην Περιμετρική Πατρών και 4 GWh στην Κακιά Σκάλα.
Το δεύτερο βήμα, που είναι τώρα σε εξέλιξη, είναι η αλλαγή φωτιστικών σε LED στα ανοιχτά τμήματα του αυτοκινητόδρομου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ακολουθήσει μια ακόμα φάση, που είναι η εγκατάσταση «φωτοβολταϊκών πάρκων» κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, με την οποία αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος του «μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος» μέχρι το 2025.

siragga3


Ήδη από το 2019 η Ολυμπία Οδός διαθέτει πιστοποιητικά πράσινης ενέργειας για το σύνολο των αναγκών ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοκινητόδρομου, δηλαδή καταναλώνει ενέργεια που παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο αυτοκινητόδρομος επιδεικνύει αξιόλογα αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, εκείνος όμως που τον χαρακτηρίζει είναι η Καινοτομία.

Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σηράγγων [LED Project]


Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για περιβαλλοντικά βιώσιμες οδικές υποδομές. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ποιότητα της υποδομής και της υπηρεσίας που επιτελεί το κάθε έργο σε εθνικό επίπεδο.

Επέκταση του έργου Smart Tunnel σε 4 σήραγγες της Περιμετρικής Πατρών
Έγκαιρος εντοπισμός βλαβών, ταχύτερη αποκατάσταση, καλύτερη συντήρηση του εξοπλισμού
Περισσότερη ασφάλεια εργαζομένων και χρηστών του αυτοκινητόδρομου
Βασιζόμενη στα επιτυχή αποτελέσματα του πιλοτικού project, Smart Tunnel που ξεκίνησε την εφαρμογή του τον Μάιο του 2019 στη σήραγγα «Γηροκομείο» μήκους 700μ. της Περιμετρικής Πατρών, η Ολυμπία Οδός περνά τώρα στην επόμενη φάση του έργου, η οποία καλύπτει όλες τις σήραγγες άνω των 500μ. της Περιμετρικής Πατρών.

Συγκεκριμένα το έργο επεκτείνεται σε 4 σήραγγες συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που σχετίζεται με αυτές (κτίρια υποσταθμών και αντλιοστάσια).

siragga4


Το σύστημα αποτελείται από ένα πλήρως αυτόνομο και εξοπλισμένο δίκτυο συλλογής δεδομένων αισθητήρων που παρακολουθεί 24/7 επιλεγμένα κρίσιμα στοιχεία των σηράγγων όπως, ανεμιστήρες, αντλίες νερού, γεννήτριες, μπαταρίες UPS, μετασχηματιστές κ.λπ., παρέχοντας λεπτομερείς μετρήσεις μεγεθών, όπως θερμοκρασία, κραδασμούς, κατανάλωση ισχύος κ.λπ.

Επίσης αισθητήρες περιβάλλοντος μετρούν ανά πάσα στιγμή στοιχεία της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό της σήραγγας, όπως την ποιότητα του αέρα, την θερμοκρασία, την υγρασία.

siragga5


Έξυπνοι κόμβοι συλλέγουν τα ακατέργαστα δεδομένα και τα μεταφέρουν σε μια ειδική πλατφόρμα cloud IoT. Εκεί, με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, γίνεται επεξεργασία και εξάγονται χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του εξοπλισμού. Κάθε συσκευή παρακολουθείται εξ αποστάσεως και εντοπίζονται τυχόν προβλήματα πριν γίνουν πραγματικά εμφανή, επιτρέποντας τη στοχευμένη συντήρησή τους. Έτσι βελτιώνεται η ασφάλεια χρηστών και εργαζομένων και το επίπεδο εξυπηρέτησης, εξοικονομώντας πόρους, εξασφαλίζοντας ότι ο εξοπλισμός των σηράγγων συντηρείται σωστότερα και συνεπώς ο κύκλος ζωής του αυξάνεται.

Η Ολυμπία Οδός με το έργο Smart Tunnel, που αποτελεί πρότυπο καινοτομίας σε παγκόσμια κλίμακα, δείχνει ένα δρόμο προς τη βελτίωση των μεθόδων συντήρησης της υποδομής με γνώμονα την οδική ασφάλεια και τη διασφάλιση της ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια