ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Web banking: H Κομισιόν θα υποχρεώσει τις τράπεζες να προσφέρουν «άμεσες μεταφορές»

 


Οι τράπεζες στην ευρωζώνη θα υποχρεωθούν να προσφέρουν τη δυνατότητα εμβασμάτων άμεσης εκτέλεσης όλο το 24ωρο, σύμφωνα με σχέδιο πρότασης που πρόκειται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σήμερα τα εμβάσματα και οι πληρωμές με κάρτες συχνά χρειάζονται μέρες για να ολοκληρωθούν, ωστόσο η ΕΕ επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τις συναλλαγές ώστε να είναι η δυνατή η μεταφορά ποσών από έναν λογαριασμό στον άλλο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα.

Οι προτεινόμενοι κανόνες εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για την «ενθάρρυνση της ανάπτυξης ανταγωνιστικών εγχώριων και πανευρωπαϊκών λύσεων πληρωμών που βασίζονται στις αγορές».

Στην ευρωζώνη υπάρχουν ήδη υποδομές για άμεσες πληρωμές (IP), ωστόσο η υιοθέτησή τους παραμένει περιορισμένη. Όπως σημειώνει η Κομισιόν, το 2021 μόνο το 11% των τραπεζικών εντολών εκτελέστηκαν ως IP.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που προσφέρουν μεταφορές κεφαλαίων σε ευρώ θα υποχρεούνται να προσφέρουν την υπηρεσία αποστολής και λήψης IP σε ευρώ. Η απαίτηση θα ισχύει 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο» αναφέρεται στο σχέδιο κανονισμού, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα την Τετάρτη και θα μπορούσε να τροποποιηθεί όταν εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες-μέλη.

Το σχέδιο πάντως προβλέπει ότι οι πάροχοι εντός της ευρωζώνης θα έχουν περιθώριο έξι μηνών από την ενεργοποίηση του κανονισμού για να αρχίσουν να δέχονται άμεσες πληρωμές, περιθώριο που επεκτείνεται στον έναν χρόνο για την αποστολή άμεσων πληρωμών.

Μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο θα δοθεί στις τράπεζες εκτός ευρωζώνης.

Η πρόταση, τέλος, προβλέπει ότι το κόστος των διακρατικών εντολών άμεσης εκτέλεσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κόστος των συμβατικών διακρατικών εμβασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια