ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ελληνική εταιρεία που κινεί τα ρομπότ

 


Τον τεχνολογικό θησαυρό της αναπτύσσει στις νέες της εγκαταστάσεις, έκτασης 2.500 τ.μ., στο Μαρκόπουλο η εταιρεία Roboteq, η οποία σχεδιάζει ελεγκτές ηλεκτροκινητήρων (motor controllers) που δίνουν «κίνηση» στους τροχούς των ρομποτικών συστημάτων μεγάλων εταιρειών παγκοσμίως. Οι νέες εγκαταστάσεις που στεγάζουν προς το παρόν 35 εργαζομένους περιλαμβάνουν χώρο, εντός του οποίου θα κινούνται ρομπότ με σκοπό να «τεσταριστούν» τα προϊόντα της Roboteq πριν φθάσουν στα χέρια των πελατών.

Ιαπωνικός κολοσσός

Το νέο βήμα της Roboteq, δημιούργημα του ιδρυτή και CTO της εταιρείας, Κοσμά Παμπουκτσίδη, έρχεται περίπου 3 χρόνια μετά την εξαγορά της από τον ιαπωνικό γίγαντα Nidec –εταιρεία αξίας 40 δισ. δολ.– του οποίου τα εξαρτήματα εξοπλίζουν συσκευές και προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.

Η Nidec, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, καταγράφει έσοδα κοντά στα 17,4 δισ. δολ., προερχόμενα από τις πωλήσεις ηλεκτρικών κινητήρων που τοποθετούνται σε οτιδήποτε παράγει κίνηση. Δηλαδή από βιομηχανικά ρομπότ, ρομποτικούς βραχίονες και πλυντήρια μέχρι κλιματιστικά, αυτοκίνητα, ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, ανεμογεννήτριες κ.ά. Οι δε πελάτες της είναι κολοσσοί του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και αυτοκινητοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν ρομπότ (automated guided vehicles) σε βιομηχανικούς χώρους, όπως αποθήκες, εργοστάσια κ.α. Ο Γκρεγκ Λεβίν, πρόεδρος και CEO της Νidec Motion Control and Drives, αναφέρει πως το μερίδιο αγοράς της Nidec παγκοσμίως στα αυτοκινούμενα ρομποτικά συστήματα ανέρχεται στο 65%.

Από την άλλη, η Roboteq Ελλάδος αναπτύσσει ελεγκτές κινητήρων χαμηλής τάσης (έως 100 V) που ως εξαρτήματα τοποθετούνται στους ηλεκτροκινητήρες δίνοντας κίνηση στους τροχούς των μηχανών και των ρομπότ διαφόρων εφαρμογών. Ενδεικτικά, το ρομπότ της Amazon «Scout», που διανέμει στο σπίτι προϊόντα τα οποία αγοράζουν οι καταναλωτές από την πλατφόρμα της, ενσωμάτωνε παλαιότερα προϊόντα της Roboteq, ενώ ηλεκτρικά σκούτερ με ελεγκτές κινητήρων της Roboteq έχουν παραδοθεί και στην Toyota.

Οι πελάτες της Roboteq είναι κυρίως κολοσσοί του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και αυτοκινητοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν ρομπότ σε βιομηχανικούς χώρους.

Οπως εξηγεί ο Νίκος Τσακαλάκης, επικεφαλής της Roboteq Ελλάδος και ένας από τους πρώτους εργαζομένους που στελέχωσαν την ελληνική ομάδα έρευνας και ανάπτυξης, η Roboteq έχει αναπτύξει τουλάχιστον 20 διαφορετικά μοντέλα ελεγκτών κινητήρων, ενώ τώρα περνάει στην ανάπτυξη της 4ης γενιάς των προϊόντων της, που είναι πιο αναβαθμισμένη τεχνολογικά. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει δημιουργήσει χώρο εντός του οποίου θα υπάρχουν ρομπότ που θα τεστάρουν τα προϊόντα της Roboteq. Παράλληλα, στόχος είναι να μετατραπεί το ερευνητικό κέντρο στο Μαρκόπουλο στο τρίτο πιστοποιημένο εργαστήριο της Nidec παγκοσμίως, ώστε με αυτόν τον τρόπο να πιστοποιούνται εντός του εργαστηρίου (και όχι σε εξωτερικά πιστοποιημένα εργαστήρια) τα motor controllers αλλά και οι ηλεκτρικοί κινητήρες της Nidec. «Αυτό θα εδραιώσει τη θέση μας ως Roboteq Ελλάδος μέσα σε έναν παγκόσμιο κολοσσό», λέει στην «Κ» ο Κώστας Ανδριώτης, επικεφαλής ελέγχου και ποιότητας. Από την πλευρά του, ο κ. Παμπουκτσίδης εκτιμά πως από τους 145.000 εργαζομένους που μετράει συνολικά η Nidec μια κρίσιμη μάζα θα μπορούσε στο μέλλον να φιλοξενηθεί στο ερευνητικό κέντρο της Roboteq.

Ξεκίνημα από την Αριζόνα

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνας των ΗΠΑ και δημιούργησε το 2018 κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Κορωπί. «Είδαμε μια νέα πρωτοπόρο εταιρεία με πολύ στέρεα τεχνολογία σε ό,τι αφορά τα αυτοκινούμενα ρομπότ (AGV)», σχολιάζει ο κ. Λεβίν. Μετά την εξαγορά, η Nidec επένδυσε περίπου 7 εκατ. στη Roboteq (εξοπλισμοί, κτίρια κ.λπ.) μεταφέροντας την τεχνολογική βάση της στο Μαρκόπουλο. «Υπάρχει χώρος για να στεγαστούν 100 άτομα. Ξεκινήσαμε πριν από 3-4 χρόνια με λίγα άτομα και τώρα είμαστε 30 καθώς έχουν προκύψει νέα πρότζεκτ και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες», αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας πως, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα κίνητρα για υποστήριξη εταιρειών που σχεδιάζουν και αναπτύσσουν προϊόντα τεχνολογίας. «Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει να βρούμε συνεργασίες με τοπικά πανεπιστήμια και να πραγματοποιούμε κάποιες από τις επενδύσεις εδώ», υπογραμμίζει ο κ. Λεβίν.

Το βασικό πλεονέκτημα

Η καινοτομία της Roboteq βασίζεται και στο γεγονός πως είναι ίσως η μοναδική εταιρεία που για ρομποτικές εφαρμογές έχει αναπτύξει έναν ελεγκτή ηλεκτροκινητήρων για δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορέσουν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα και συγχρονισμένα. Αυτό το πλεονέκτημα αναγνωρίζει και ο κ. Λεβίν, προσθέτοντας πως η Nidec ήθελε να αποκτήσει πρόσβαση στην Ελλάδα, διότι εντοπίζει καλά πανεπιστήμια απ’ όπου αποφοιτούν άτομα υψηλής εξειδίκευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια