ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πότε τα ηλεκτρικά i.Χ. θα γίνουν φθηνότερα από τα συμβατικά;


 Το ακούμε εδώ και πολλά χρόνια και μοιάζει -λογικά- αναπόφευκτο. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σιγά-σιγά θα γίνονται όλο και πιο φθηνά και κάποια στιγμή θα έχουν την ίδια τιμή ή και φθηνότερα από τα αντίστοιχα με συμβατικούς κινητήρες.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη σε κάποιο βαθμό, αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι σύνθετες καταστάσεις που ενέσκηψαν στον πλανήτη, όπως η πανδημία, οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών.

Όμως υπάρχουν πολλές εταιρίες που υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρικά δεν θα αργήσουν να εξομοιωθούν σε ό,τι αφορά τις τιμές τους με τα συμβατικά. Και ίσως να γίνουν και φθηνότερα σε κάποιες κατηγορίες.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Volvo Jimo Rowan πιστεύει ότι οι τιμές των δύο κατηγοριών αυτοκινήτων θα εξισωθούν το αργότερο μέχρι το 2025.

Προφανώς η πρόβλεψη αυτή θα ισχύει αν δεν αλλάξουν προς το χειρότερο πολλά πράγματα που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εκκρεμότητα, με κύριο σημείο τριβής τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αναστάτωση που προκαλεί στην βιομηχανική παραγωγή σε όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι οι εταιρίες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να ξεχάσουν σύντομα τις κρατικές επιδοτήσεις, και να βρουν έναν τρόπο να παράγουν επικερδή ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία όμως θα είναι και προσιτά στο ευρύ κοινό.

Ο Rowan πιστεύει ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία θα μειώσουν τις τιμές των μπαταριών και θα αυξηθεί η αυτονομία των αυτοκινήτων. Ο CEO της Volvo τονίζει την ανάγκη όχι για μείωση μόνο των τιμών των μπαταριών αλλά και της τεχνολογικής τους εξέλιξης, έτσι ώστε να αποδίδουν καλύτερα και να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αυτονομία.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo όσο και άλλα μεγάλα στελέχη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν εστιάσει όλες τους τις προσπάθειες στο να μειώσουν τις τιμές των ηλεκτρικών, αυξάνοντας τους αριθμούς των πωλήσεων και άρα το κέρδος τους.

Η λεπτή ισορροπία μεταξύ κέρδους και τιμής μένει ακόμα να βρεθεί, όμως σίγουρα ο χρόνος και οι τεχνολογικές εξελίξεις λειτουργούν υπέρ της εξισορρόπησης των τιμών. Και φέρνουν πιο κοντά την εποχή που ένα ηλεκτρικό θα είναι φθηνότερο από το αντίστοιχο συμβατικό

Δεν υπάρχουν σχόλια